Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Sörök egy bajnoktól

Demeter Zsolt (35) a kyokushin karate egyik meghatározó alakja Magyarországon. A nemzetközi mezőnyben már nem számít nagy eredményekre.

Az edzője már csak a versenyeken van mellette. Demeter Zsoltot nem vonzza az éjszakai élet.
Edzősködik is, egyik tanítványa tagja a válogatottkeretnek. Kevesen gondolnák, hogy Sopron belvárosának egyik elegáns éttermében egy sokszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki 5. helyezett sportoló szolgálja ki a vendégeket. A 35 esztendős Demeter Zsolt a kyokushin karate egyik meghatározó alakja Magyarországon.

– Verekedős kisgyerek volt?
– Dehogy – válaszol mosolyogva. – Beteges, asztmás.
– Ahhoz képest nem választott „kímélő" sportágat...
– Így alakult. Természetesen, mint minden gyerek, én is kipróbáltam több sportágat: fociztam, kosaraztam. Aztán az edzőteremben egy jó társaság jött össze, itt ragadtam.

– Csak a társaság miatt?
– Akkor még úgy gondoltuk, a társaság az, ami nagyon fontos, jókat dumáltunk edzések előtt és után. Aztán később, ahogy jöttek a sikerek, kezdett a részemről igazán komollyá válni a dolog. Sokat számított illetve rengeteget segített edzőm, Polyák József, aki a nehéz helyzetekben mindig mellettem állt.

– Igaz-e, hogy már inkább egyedül készül?
– Az edzőm leginkább csak a versenyeken van mellettem. Mostanában viszont elég sokat gyakorolok együtt Dénes Istvánnal, a legjobb soproni kick-box versenyzővel, és mindkettőnknek nagyon hasznos a közös munka.

– Elég jó eredményeket ért el. Sosem volt profi, nem élt ebből?
– Nem. A vendéglátásban dolgozom, amellett sportolok.

– Hogyan fér meg egymás mellett a kettő?
– Szerencsére mindig olyan helyeken dolgoztam, ahol a munkatársaim a maguk módján segítettek. Ez alatt azt értem, hogy úgy cseréltük a műszakokat, hogy nyugodtan készülhessek versenyekre. Azok előtt és alatt több szabadnapom volt, ezeket persze később ledolgoztam. Időnként azért előfordult, hogy kisebb sérüléssel kellett dolgoznom.

– Űz kiegészítő sportágakat is?
– Nagyon fontos az ideális erőállapot eléréséhez a kondizás, az úszás és a futás, ezeket rendszeresen, precíz edzésterv szerint csinálom.

– Milyen tervei vannak még a karatéval?
– Nemzetközi szinten már nem hiszem, hogy képes leszek nagy eredményekre, itthon viszont szeretném bebizonyítani, hogy nem csak a húszéveseké a világ.

– Már önnek is vannak tanítványai?
– Igen, köztük egy válogatott kerettag, a fiatal Dömötör Éva.
A küzdősportokban jeles sportolókat gyakran hívják az éjszakába,

szórakozóhelyekre kidobónak. Önt még nem csábították?
– De igen, én viszont nem vagyok éjszakai ember. Imádok olvasni és „vén" fejjel újra belefogtam a tanulásba, főiskolára fogok járni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allan McNish

Tovább olvasom