Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Soproni lány az év játékosa

Softball - A Notebookssopron Sqiurrels csapatának kapitányát, Szántó Alexandrát választották a szakemberek a tavalyi év legjobb magyar játékosának a sportágban. Meglepődött a döntésen és egyben örült az elismerésnek.
– Nem túl ismert sportág idehaza a softball, igaz, hogy ez nem más, mint a baseball női változata?

– Nem teljesen, ugyanis újabban férfiak is játszanak softballt. Alapvetően az elvek, a szabályok hasonlóak, de azért akadnak eltérések. Ezek közül talán a legfontosabbak a következők: kisebb a pálya, nagyobb a labda, és a baseballal ellentétben nem fentről, vállból, hanem alulról kell dobni a labdát. Szakkönyvben utánanéztem és azt olvastam: a softballban az ütőnek nehezebb a dolga, tehát nehezebb felfelé ütni az alulról dobott labdát, mint a fentről lefelé dobottat. Az alsó dobásnál is van többféle technika.

– Önnek mi az erőssége, a dobás vagy az ütés?

– Az előző évadban úgy érzem, ütésben nem nyújtottam kiemelkedőt, talán dobásban sikerült többet hozzátennem a csapat teljesítményéhez. Egyébként is csapatunk több meghatározó játékosa nem tudott minden meccsen pályára lépni, mert vagy külföldre mentek, vagy elkerültek Sopronból tanulni, így talán többet is kellett vállalni.

– Hogyan alakult meg a csapat Sopronban?

– Érdekes volt a kezdet. Adott volt a fiú baseballcsapat és a srácok barátnői jártak az edzésekre, meccsekre. Aztán a lányok kitalálták, hogy ők is szívesen játszanának, így szóltak nekem is. Nos, valahogy így indult, nyolc-kilenc éve megalakult a csapat, s azóta csináljuk.

– A válogatottban is szerepelt már, hol áll Magyarország softballban?

– Az Európa-bajnokságokon a B csoportban szerepelünk. Az A és a B csoportban egyaránt tizenkét csapat szerepel, mi nagyjából a B csoport közepe táján helyezkedünk el. Sajnos nincs túl sok nemzetközi tapasztalatunk, s emiatt a tornákon elég nehezen lendülünk játékba, úgy érzem, több lenne a csapatban.

– Kik jók igazán ebben a sportágban?

– A szlovákok, a csehek, ellenük sokat lehet fejlődni. Hollandiában és Olaszországban pedig profi szinten művelik a sportágat, a játékosok csak ezzel foglalkoznak, ebből élnek, nem véletlenül ők a legjobbak az A csoportban.

– Télen is szoktak edzeni?

– Igen, tornateremben dobálunk és ütögetünk, de ez azért nem olyan, mint amikor kint edzünk, játszunk. Várom már a tavaszt, hogy újra a pályára mehessünk.

– E dicséretes díj után milyen tervei vannak a sportágban?

– Még főiskolán tanulok, Budapesten, de nemsokára végzek közgazdasági vonalon, utána munka mellett fogok játszani. Nem egyéni babérokra török, viszont jó lenne valami igazán figyelemre méltó eredményt elérni mind a hazai bajnokságban a soproni csapattal, mind pedig a válogatottal, amely idén nyáron Belgiumban, Antwerpenben szerepel a B csoportos Európa-bajnokságon.

Szántó Alexandra az év legjobbjának járó díjjal.
Fotó: Németh Péter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sport

Ligakupa meccset játszik az ETO FC B csapata, edzőmékőzésen lép pályára a Gyirmót és a DAC is. A… Tovább olvasom