Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Soproni bíró volt a történelmi sárga lap felmutatója

Labdarúgás - Hamarosan hetvenéves lesz az a játékvezető, aki először alkalmazta Magyarországon a sárga lapot. A sípmester „természetesen" megyebeli. A soproni Tapolczai János nevéhez nem ez az egyetlen rekord fűződik, 1971-ben ő volt az élvonal legfiatalabb futballbírója.

A sárga és piros lapos figyelmeztetés nem egyidős a labdarúgás történetével. A színes lapokat, vagy ahogy korábban hívták, cédulákat 1971-ben alkalmazták először az élvonalban Magyarországon. A legelső hazai játékvezető, aki kiosztott sárga lapot, a soproni Tapolczai János volt – erről 36 évvel ezelőtt cikk is jelent meg lapunkban („Tapolczai alkalmazta először a sárga cédulát", Kisalföld, 1972. március 2.) –, hamarosan kereken hetvenesztendős lesz.

A soproni futballbíró korábban labdarúgóként a helyi SVSE-ben és a Textilesben nevelkedett, egészen a megyei ifjúsági válogatottságig vitte. Egy súlyos térdsérülés vetett véget a labdarúgó-pályafutásának, ami után játékvezetőként tért vissza a futballpályára.

Az aranylabdás Oleg Blohin és Tapolczai János a kassai stadionban.
Az aranylabdás Oleg Blohin és Tapolczai János a kassai stadionban.

 

Nem is akárhogy, a legmagasabb osztályig, az élvonalig jutott. Élete első NB I-es mérkőzését 1971-ben vezette, ő volt akkor – 32 évesen – az első osztály legfiatalabb futballbírója. Nem sokkal a debütálást követően úgy hozta a sors, hogy ő volt a vezetőbírója annak az összecsapásnak, amelyen a játékvezetők először alkalmaztak színes lapot hazánkban.

„Sohasem felejtem el azt a mérkőzést. A Komló vendégszerepelt a Honvédnál, s a meccset megelőző nap derült ki, hogy a szövetség Magyarországon is bevezeti a sárga és a piros lapot – elevenítette fel emlékeit Tapolczai János. – A bajnokság nyitómérkőzésére pedig épp engem jelöltek ki, így tudtam, hogy én lehetek, aki először adhat majd színes lapot. A rádióban is egész nap csak a kártyák bevezetéséről lehetett hallani, s amikor a vonaton a meccsre utaztam, s az utasok közül többen is megtudták, hogy én vezetem a meccset, kérték, mutassam meg a cédulákat, ugyanis még nem láttak ilyeneket. Nem tudtam teljesíteni a kérésüket, mert a lapokat csak közvetlenül a kilencven perc előtt adták oda a labdarúgó-szövetség illetékesei."
Később a két kártya közül aztán az egyik elő is került a soproni játékvezető zsebéből. Ráadásul nem akárki kapta Magyarországon az első sárga lapos figyelmeztetést:

Büntető és büntetett egy képen. Balról: Tapolczai, Albert, Tamás és Szűcs.
Büntető és büntetett egy képen. Balról: Tapolczai, Albert, Tamás és Szűcs.

 

„A mérkőzés hetvenedik percében kellett felmutatnom a sárga cédulát. A Honvéd válogatott focistáját, Szűcs Lajost figyelmeztettem egy szabálytalanság után. Talán mondanom sem kell, mekkora felzúdulást váltott ki az esemény. Ugyan a játékos aztán belenyugodott a büntetésbe és elnézést kért, de amikor a lefújás után a dísztribün közelében vonultunk az öltözőbe a díszegyenruhában, karddal az oldalukon jelen lévő tábornokok mellett, még a játékos rendkívül népszerű és csinos színésznő felesége, Pécsi Ildikó is – finoman fogalmazva – kiosztott a férjének adott kártya miatt."
Az újdonságként bevezetett lap felmutatása sokáig a szurkolók körében is téma volt.

„Fenyegetést nem, telefonhívást kaptam eleget az eset után. Akkoriban, mivel ez volt az első, sokan nem tudták, mivel, mekkora eltiltással jár egy ilyen színű lap."

A felettesei azonban elégedettek voltak teljesítményével, s annak ellenére, hogy egy ideig a leggyorsabban kiosztott sárga lap – Tapolczai a Ferencváros–SZEOL találkozó harmincadik másodpercében adott sárga lapot a szegedi Virágnak – is a nevéhez fűződött, jó ideig az NB I-es játékvezető-keret tagja volt.

A megyebeli játékvezetők a tatai edzőtáborban. Balról: Kőrös László, Ruzsa István, Tapolczai János, Varju Sándor ellenőr, Bay Ferenc, Palotai Károly és Kiss Géza.
A megyebeli játékvezetők a tatai edzőtáborban. Balról: Kőrös László, Ruzsa István, Tapolczai János, Varju Sándor ellenőr, Bay Ferenc, Palotai Károly és Kiss Géza.

 

„A hazaiak mellett több nemzetközi meccset is vezethettem. Megfordultam Kassán, Zágrábban, több találkozón fújtam Olaszországban. Olyan neves játékosokkal találkozhattam, mint Oleg Blohin vagy Dino Zoff. És hogy a pályafutásom miért nem lett még teljesebb, miért nem lettem FIFA-bíró, talán annak köszönhető, hogy akkor a megyéből hárman is az első osztályú keret tagjai voltunk. A vezetés pedig máshonnan is akart bírókat az élvonalba. Így valakinek mennie kellett, kiváló kollégáim, Palotai Károly és Kőrös László közül én voltam a legrutintalanabb."

A hetvenedik évéhez közeledő Tapolczai János ugyan jó egészségnek örvend, napjainkban természetesen már nem foglalkozik labdarúgással. Fia szintén játékvezető volt, de már ő sem bíráskodik.
„Amíg első osztályú csapata volt a Sopronnak, gyakran kijártam a stadionba. Most a harmadosztályban szerepelő Vasútnak szurkolok, mert itt futballoztam először, s ez az együttes lett a város első számú futballcsapata. Legtöbbször persze a televízióban nézek mérkőzéseket. Nem tudok, persze nem is akarok elszakadni szeretett sportágamtól."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh Vilmos: Lada, Corolla, szlalomverseny

Rali - Cseh Vilomost a legjobb fiatal rali-versenyzők között tartják számon az országban. A… Tovább olvasom