Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Sopronból a montreali aranyig

Horváth Patrícia Montrealban világbajnok lett. A soproni kosárlabdázóból lett vízilabdakapus.
Horváth Patríciát a vb-n nyújtott teljesítménye alapján a torna legjobb kapusának választották.
Horváth Patrícia Montrealban világbajnok lett. A soproni kosárlabdázóból vízilabdakapussá vált sportoló Kanadában már Világkupa-győztes csapat tagjaként gyarapította éremgyűjteményét.

2004 februárjában a soproni sportgálán úgy köszöntünk el Patríciától, hogy olimpiai csapatba kerüléséért mi soproniak is szurkolunk. Nem sikerült, nem került az Athénba utazók közé.

„Megviselt a dolog"

– Azokban a napokban voltak álmatlan éjszakái? – kérdeztük világbajnokunktól, aki villámlátogatáson járt Sopronban, hogy meglátogassa szüleit.

– Annak senki nem örül, ha huzamosabb felkészülési időszak után utolsóként kipottyan az utazó keretből. Nem tagadom, megviselt a dolog. Ma már másként látom a helyzetet. Három kapus versengett két helyért, és én lettem a harmadik. Túléltem, s dolgoztam tovább. Aztán a Vasasból átigazoltam a Dominóba.

Út a világbajnokságig

– Hosszú út vezetett Montrealig, a világbajnokságra?

– Előbb a selejtezősorozaton kellett megfelelnünk. Barcelonából másodikként kvalifikáltuk magunkat a világbajnokságra. A selejtezők során már többször számított rám Faragó Tamás szövetségi kapitány, ezért abban bíztam, ha jó formát mutatok, ott lehetek a világbajnokságon. Végül Soós Ildikó és Tóth Andrea sem utazott  – különböző okok miatt –, maradtam én, valamint Serfőző.

– Bíztak a jó szereplésben?

– Azt nem tudom, hogy csapattársaim miképp voltak ezzel, én mindig csak a következő feladatra, mérkőzésre koncentráltam. Nehezen indultak számunkra a csoportmérkőzések. Voltak hullámvölgyeink, de ezekből mindig felkapaszkodtunk. Kapitányunk újfajta védekezési módszerrel kísérletezett, ami mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban működött. Így én is jobb teljesítményt nyújthattam a kapuban, ami a jó védelem mögött nem volt nehéz.

– Vagy a jó kapusteljesítmény miatt eredményesebb volt a védőmunka is…

– Köszönöm, de a vízilabda csapatmunka. Egyik a másikat húzza magával, inspirálva a jobb teljesítményre.

– Egészen a világbajnoki aranyéremig?

– Igen, az lett a vége, ami leírhatatlan örömet váltott ki belőlünk, de nemcsak a csapat tagjaiból, hanem a montreali uszoda lelátóin helyet foglaló magyar szurkolókból is. Talán a tévéközvetítések során is tapasztalhatták, hogy szinte hazai környezetben éreztük magunkat kiutazó honfitársainknak és a Kanadában élő magyarok szurkolásának köszönhetően. Volt olyan nap, amikor magyar családok vendégei voltunk. Ezt a gondoskodást csak aranyéremmel tudtuk viszonozni, meghálálni.

A VB legjobb kapusa

– És a világbajnokság legjobb kapusának járó különdíjjal.
– Óh, az már csak hab volt a tortán.

– A sikerben segített a kabalapóló is?

– Ez is hozzátartozik lelkivilágunkhoz. Montrealban az első mérkőzéstől a döntőig végig ugyanabban a pólóban közlekedtünk a parton. Ezen változtatni menet közben bűn lett volna, de azért naponta kimostuk.

– A döntőben 7–7-nél, 10 másodperccel a vége előtt meccslabdát hárított.

– Akkor ez természetesnek tűnt, de amikor később videón láttam a helyzetet, kissé megijedtem, s hevesebben dobogott a szívem.

– 27 évesen a labdajátékok kapusai még tinédzserkorban vannak. Ön mennyire tervez előre?

– Szeretnék még jó pár évet eltölteni a vízben, de csak egy évre tervezek előre. Klubcsapatommal kiléphetünk a nemzetközi porondra, a LEN-kupában kell helytállnunk. Emellett a magyar bajnokságban szeretnénk a dunaújvárosiak hegemóniáját megszakítani.

– A pekingi olimpia még messze van, de szeretne eljutni az ötkarikás játékokra?

– Peking egyelőre nem foglalkoztat. Közelebbi céljaimat szeretném megvalósítani. 

– Megosztaná velünk is? Talán családalapításra is gondol?

– Csak mindent sorjában – mondja kislányos mosollyal –, de valóban alaposan meg kell terveznem jövőmet. Vízilabdázás klub- és válogatott szinten, kezdődő orvosi pályafutás és persze a magánélet. Mindegyikre szeretnék tisztességesen felkészülni és közben – ha tehetem – meglátogatom a szüleimet Sopronban. Ez is hozzátartozik az életemhez. 
Zambó Mátyás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pekingi olimpián búcsúzna

A közelmúltban befejeződött a kairói világbajnokság, ahol a győri Vági Miklós versenybíró volt. Tovább olvasom