Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Sopronban jó a langyos víz?

A soproni labdarúgás megújításáért – konkrétan, hogy az SVSE még idén az NB II-be jusson – alakult civil kezdeményezés élére a valamikori Matáv FC Sopron ügyvezető igazgatója, Gőbl Gábor állt.
– A hétvégi szurkolói demonstráción átadták a petíciókat az illetékeseknek. Hogyan ítéli meg jelenleg a mozgalmuk sikerességét? – kérdeztük Gőbl Gábort.

– Azt gondolom, hogy kellő nyomatékot értünk el a kezdeményezéssel, hiszen felhívtuk a városvezetés figyelmét a helyzet tarthatatlanságára és a GYSEV vezérkara is megérthette, milyen felelősséget jelent egy futballcsapat működtetése, ez milyen érzelmeket, milyen szenvedélyeket mozgat meg a szurkolókban.

– A nyilatkozatokból viszont úgy tűnik, a város és a GYSEV számára is jó a jelenlegi langyos víz.

– Valóban, azt gondolhatják, abból nem lehet gond, ha nem csinálnak semmi érdemlegeset. Az SVSE addig nyújtózkodik, ameddig az évi huszonhatmillió forintos költségvetése engedi. Ebből tízmillió a GYSEV szponzori pénze, ugyanennyi a városi önkormányzat támogatása, ehhez jön még hatmillió a vasút beszállítói köréből. Lényegében bravúr, hogy ekkora pénzből a csapat – igaz, jelentősen lemaradva a listavezető mögött – a második helyen áll az NB III-ban. A számításaim szerint most kellene úgy tízmillió forint, amiből meg lehetne erősíteni a csapatot annyira, hogy reális esélye legyen az aranyérem megszerzésére, illetve az NB II-be jutásra. De konkrétan tudom, hogy a GYSEV vezetésének nem kell a másodosztály, nekik elég az amatőr szint. December közepén erről tájékoztatott engem a vasúttársaság vezérigazgató-helyettese. A csapat vezetése ugyanakkor feljutásról nyilatkozik, és ennek érdekében a város támogatásából légiósokat is alkalmaz lényegében NB I-es fizetésért. Ez nyilvánvaló ellentmondás. Szerintem tisztázni illene a helyzetet. Fogalmazza meg mindkét főszponzor, hogy akarják a másodosztályt és ennek a célnak rendeljék alá a döntéseket. Ha van cél, akkor szükséges a többletforrás, amit én meg is szereztem a klub számára, ebből pedig lehet olyan minőséget jelentő labdarúgókkal erősíteni, akik garanciát jelenthetnek a sikerre.

A soproni demonstráción balról a második Gőbl Gábor. Fotó: Magasi Dávid
A soproni demonstráción balról a második Gőbl Gábor. Fotó: Magasi Dávid


– Önnek is többen a szemére vetették, hogy Tóth Mihály és Pető Zoltán személyében szintén idősebb játékosokat akar a klubhoz hozni...

– Minden relatív, NB I-es szinten tényleg korosaknak mondhatók, azonban szerintem a teljesítmény számít, ez alapján pedig sokat tudnának segíteni az SVSE-nek. Tóth Mihályék egyetlen forinttal sem kerülnének többe, mint a jelenlegiek. Furcsának tartom, hogy minden idők legjobb soproni labdarúgóinak esetleges visszatérését bárkinek magyarázni kell a városban. Hét évet töltöttem el vezetőként az élvonalban, míg a klub jelenlegi vezetése egyet sem. A helyzet kulcsa szerintem Sopron város vezetése kezében van, mert 2008-ban közgyűlési döntéssel mondták ki, hogy szükség van az NB II-re. A sportkoncepciót máig sem módosították. A kérdés az, hogy komolyan veszik e saját döntéseiket és a soproni szurkolókat.

– Mit gondol, a saját személye lehet akadálya a megoldásnak?

– Köztudomású, hogy jobbikos képviselő vagyok. Kérdeztem erről a tárgyalópartnereimet. Senki nem mondta, hogy ez probléma lenne, sem a városházán, sem a GYSEV-nél. A labdarúgás közügy, azt gondolom, a sport területe pártok felett kell hogy álljon, és nem számít, hogy ki hol van, honnan segít. Magánemberként, sportvezetőként szeretnék tenni és nem kívánom kisajátítani ezt a területet. Nyugodtan segíthetne más politikai tömörüléshez tartozó közszereplő is. Nem könnyű a mai világban szponzorokat megnyerni a sport, a kultúra támogatására.

– A feljutás, a csapat megerősítése érdekében felajánlott ötmillió forint szponzori pénzt. Ezt akkor is adja, ha a munkájára nem tartanak igényt az SVSE-nél?

– Kétmillió forintot szponzoroktól szedtem össze, kétmillió plusz áfát pedig a cégem adna. Attól függ, mire szeretnék elkölteni! El kellene dönteniük az illetékeseknek, hogy soproni szívvel és szakértelemmel akarnak dolgozni a sikerért, vagy csak blöffölnek, amikor másodosztályról beszélnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: az első edzőmeccs

A Győri ETO FC a stadion műfüves pályáján szerdán 16.30 órakor játssza le az idei első előkészületi… Tovább olvasom