Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Sopronban a futballedzői elit

Akárhogy is alakuljon a labdarúgó-pályafutásuk, a Matáv Sopron junioregyüttesének futballistái bizonyára sokáig emlékeznek majd a 2003-as év januárjának első hetére. A fiatal futballisták hétfőtől szerdáig a sportág szakmai elitje előtt mutathatták be tudásukat a profi futballedzők részére Sopronban rendezett továbbképzésen.
Szerdán a Matáv friss prolicences klubigazgatója, Bognár György és a Debrecen szakvezetője, Szentes Lázár vezényelt a fiataloknak egy meglehetősen pörgő ritmusú foglalkozást a sportcentrumban. Játékhelyzeteket kellett megoldaniuk a fiataloknak, minél gyorsabban, minél kevesebb labdaérintéssel, a két szakember gyakran állította meg a játékot, segítve a fiataloknak abban, hogy a következő alkalommal a jobb, esetleg a legjobb megoldásokat alkalmazzák.
A lelátón pedig ott volt az edzői szakma színe-java. Gellei Imre szövetségi kapitánytól kezdve az összes élvonalbeli és NB I B-s edzőn, a korosztályos válogatottak vezetőin át a megyei instruktorokig. Volt egy olyan „vendégmegfigyelő" is a lelátón, akinek a közelmúltban szinte második, sőt, talán első otthona volt a sportcentrum. Farkas Sándor, a GySEV kosaraslányainak volt edzője a tréning után a szövetségi kapitánnyal vívott csipkelődő, élcelődő szócsatát. Ismeretségük, barátságuk Zalaegerszeghez kötődik, nagyjából egy időben edzősködtek a ZTE-ben a maguk sportágában.

– Annak idején kis híja, hogy nem a futball felé fordult az életem – fejtegette a kosárlabdaedző. – Ötödikes koromban a fővárosban a ZTE-sportiskolával 3–1-re vertük a Nyilasival, Ebedlivel felálló fővárosi csapatot. Egy gólt szereztem és egy gólpasszt adtam, aztán az első sportorvosi vizsgálaton azt mondták, majd ha meghízom egy kicsit, akkor engedélyezik a versenyszerű futballt. Ahogy a költő mondaná, ordítottam, toporzékoltam, sírtam, és végül eldöntöttem, nem leszek futballista.
Gellei Imre szövetségi kapitány két előadást tartott a továbbképzésen. Az egyik a közelmúltban Varsóban tartott szövetségi kapitányi konferencián hallottakról szólt, a másik pedig az élvonalbeli játékrendszerekről.
– Ez egy hagyományos összejövetel minden esztendő első napjaiban. Összejön a szakma, azt hiszem, az itt zajló előadások és szakmai jellegű magánbeszélgetések minden érintett számára nagyon hasznosak – fejtegette Gellei Imre. – Ilyenkor ismerjük meg egymás véleményét, látjuk, hogy a technika alkalmazása mennyire előrevivő a futballban. A cél itt már az

UEFA-edzőképzéshez való alkalmazkodás. Mindenki aktívan vette ki részét, Sopron pedig mint házigazda nagyon kitett magáért, jól éreztük magunkat itt. Most már a napi munkában kell alkalmaznunk az itt szerzett tapasztalatokat.

A bajnokcsapat szakvezetője, Bozsik Péter is hasznosnak ítélte meg a Sopronban töltött napokat:
– Elsősorban abban nyújtott nekem sokat ez a továbbképzés, hogy láttam néhány új gyakorlatot, amelyek bizonyították, hogy egy adott cél elérése érdekében több utat is lehet választani.
Bognár György, a soproniak edzői prolicencszel rendelkező klubigazgatója elégedett volt a junioroknak a bemutató edzésen végzett munkájával: – Nagyon igyekeztek, koncentráltak a srácok. Annak ellenére, hogy kicsit lámpalázasak voltak a szakma krémje előtt, helyenként nagyon ügyes dolgokat mutattak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenisz: Mandula búcsúzott a hobarti tornától

A nyolcaddöntőben búcsúzott Mandula Petra a 110 ezer dollár összdíjazású ausztráliai női… Tovább olvasom