Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Sokat tett Farádért

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (27.)
Farádon született Tonkó Sándor, aki a helyi általános iskola elvégzése után a csornai Csukás Zoltán-szakközépiskolában szerzett szerviztechnikusi oklevelet, s azzal indult el a nagybetűs életbe.
„A labdarúgás már kora gyerekkoromtól meghatározóvá vált az életemben. Általános iskolás koromban kapcsolódtam be az akkor még virágzó farádi labdarúgóéletbe, melynek az 1977-es megszűnéséig tagja voltam" – emlékezett a kezdetekre Tonkó Sándor.

Tonkó Sándor
Tonkó Sándor

Az egyesület működőképtelenné válását követően a labdarúgók szétszéledtek, köztük Tonkó Sándor farádi lehetőség hiányában Rábatamásiban, Csornán és Fertőszentmiklóson játszott.
„Farád önállóvá válásával aztán felmerült az igény a labdarúgóélet újbóli beindítására. A falu akkori vezetése felkért, hogy szervezzük újjá a település szebb napokat látott labdarúgó-szakosztályát, a falu sportéletét úgy, hogy akkor nem volt se öltözőnk, se pályánk. Ilyen körülmények között választottak meg az újraszervezett sportkör elnökének."

A csapat a járási harmadik osztályból jutott fel három év alatt a megyei első osztályba. Természetesen felfigyeltek ezekre az eredményekre helyben is, a helyi önkormányzat 1995-ben Testnevelési és Sport Díjat adományozott Tonkó Sándornak, amit 2010-ben ismét megkapott.
„Úgy vélem, az akkori teljesítményünk megyeszerte kivívta az elismerést, mert akkor az egyedülálló volt a régióban. Közben fejleszteni kellett az infrastruktúrát, öltözőt és pályát kellett építenünk az önkormányzat és a falu lakossága segítségével. Közös összefogással elértük, hogy sikerült olyan létesítményt tető alá hozni, ami a mai igényeket is kiszolgálja. Hét évig sikeresen szerepeltünk a megyei első osztályban, majd az anyagi források csökkenése miatt kénytelenek voltunk visszalépni alacsonyabb szintre."

A felnőttek versenyeztetése mellett szükség volt az utánpótlás-nevelés terén is előrelépni, amiben megint csak szerepet vállalt Tonkó Sándor.
„Elnökségem alatt a Bozsik-program keretében korosztályos válogatókon sikeresen szerepeltek a farádi fiatalok, akik most a csapat gerincét alkotják. Az évek során a sportkör támogatása folyamatosan csökkent és ezért a csapat csak a megyei harmadik osztályban szerepel. A falu akkori vezetése ebben az időszakban olyan negatívan állt a falu sportja mellé, hogy újra a megszűnés veszélye fenyegette a működésünket. Ezt az akkori sportvezetés a falu sportszerető lakossága segítségével és áldozatvállalásával tudta csak megakadályozni. A falu jelenlegi sportélete nyugodt, köszönhetően a falu új vezetésének. Ez a pozitív hozzáállás az eredményekben is megmutatkozik, hiszen mindkét csapatunk a dobogóért küzd. Örömére a szép számmal kilátogató drukkereknek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos csúcs és érmek a vb-n

Egy-egy ötödik és hetedik, illetve 12. helyezést, valamint egy országos csúcsot ért el a soproni… Tovább olvasom