Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Sérülés törte ketté karrierjét

A napokban fájó búcsút kellett vennie a tornaszerektől a győri Bercsényi DSE fiatal versenyzőjének

A napokban fájó búcsút kellett vennie a tornaszerektől a győri Bercsényi DSE fiatal versenyzőjének, a már felnőttválogatottságig is eljutó Fazekas Péternek. Pedig számos bajnoki cím, helyezés bizonyítja, nem véletlenül tartották Fajkusz Csaba, Borkai Zsolt vagy Csollány Szilveszter utódjának. Fiatalkora ellenére országos mesterfokú bajnokságon kétszer is sikerült bronzérmet szereznie. Nemrég egy alapos orvosi vizsgálat után kiderült: nem folytathatja pályafutását.

– Több mint ígéretes karrier előtt állt, miért kellett abbahagynia a tornát?

– Körülbelül egy éve kezdett el fájni a vállam. Ez a fájdalom aztán egyre erőteljesebbé vált. Sokáig úgy gondoltam, egy makacs húzódás lehet a dolog mögött. Végül, amikor már a szombathelyi mesterfokú bajnokságon két szám között alig tudtam felemelni a kezem, döntöttem úgy, hogy szakorvoshoz fordulok.

– Milyen eredménnyel zárult a vizsgálat?

– Az első nem hozott különösebb eredményt, két hónap teljes pihenést rendelt az orvos. Amikor aztán újrakezdtem a tornát, ismét előjött a fájdalom, így újabb vizsgálat következett.

– Ahol aztán kiderült, mi okozta a bajt...

– A folyamatos terheléstől olyan mértékben sérült a vállízületem, hogy már műtéttel sem lehet helyrehozni. Legalábbis úgy emlékszem, ezt mondta az orvos, akire azért nem tudtam odafigyelni, mert a beszélgetést azzal kezdte, hogy mindenképp be kell fejeznem a tornát. Először nem is hittem, hogy komolyan gondolja, csak később tudatosult bennem a diagnózis.

– Nem lehet könnyű egyik napról a másikra befejezni az élsportot.

– Tizenhárom évvel ezelőtt kezdtem el tornászni, s már most nagyon hiányzik az edzés. A terembe azért lejárok, sokat beszélgetek a többiekkel, bevallom, irigykedek is rájuk, mert épp most készülnek az ifjúsági Európa-bajnokságra.

– Eredményei közül melyikre a legbüszkébb?

– Tagja voltam a korosztályos válogatottnak, többször nyertem országos bajnokságot nyújtón, s kétszer lettem harmadik a mesterfokú bajnokságon. Mégis számomra talán a legfontosabb, hogy tavaly év végén bekerültem a felnőtt nemzeti együttesbe.

– Hogyan fogadta környezete a fájdalmas döntést?

– Szüleim közül édesapám volt az, aki talán jobban szerette volna, hogy ismert élsportoló legyek. Persze ő is belátta, hogy az egészségem ennél sokkal fontosabb. Azzal biztatott, hogy amit idáig elértem, az  sem kevés, s azt már senki sem veheti el tőlem. Edzőim, Kollár András és Szűcs Róbert, akiknek egyébként nagyon sokat köszönhetek,  azt mondták, hogy semmiképp ne szakadjak el a tornától. Megfogadom a tanácsukat, s mivel a hétköznapi életben semmiben sem gátol a sérülésem, a középiskola után a testnevelési főiskolára jelentkezem, mert szeretnék a későbbiekben mint edző a tornasporttal, legfőképp gyerekekkel foglalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondatták a Real Madrid új elnökét

Szerda késő este tetőpontjára hágott a válság a Real Madridnál, olyannyira, hogy az ellene kitört… Tovább olvasom