Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Serguei Krikalev űrkabinból a könnyű vitorlázógépbe

A vitorlázó műrepülő-világbajnokságra érkezett orosz válogatottról rengeteg érdekes dolgot lehet hallani Péren. Az előzetes nevezések alapján ők voltak a legtitokzatosabbak a személyes adatokat illetően. A sok érdekesség közül talán a legtöbb különlegesség Serguei Krikalev személyéhez kötődik.

Serguei Krikalev
A negyvenöt éves pilóta több ízben járt a világűrben. Noha az asztronauta nagyon szűkszavú a munkájával kapcsolatban, néhány érdekességet megtudtunk a világűrben szerzett élményeiről.

– Ezerkilencszáznyolcvanhét óta foglalkozom repüléssel. Ekkor lettem az orosz válogatott tagja. Pilóta-pályafutásomat azonban több ízben meg kellett szakítanom az űrutazások miatt – kezdi beszámolóját.

Hányszor járt a világűrben?
– Nyolcvannyolc végétől nyolcvankilenc elejéig, összesen öt hónapot töltöttem fenn első ízben. Másodjára 1991 és 1992 között, harmadízben pedig 1994-ben. Ezután tértem vissza az orosz válogatottba, s versenyeztem. 1998-ban ismét szünet következett, hiszen kétszer is a nemzetközi űrállomáson voltam. Ezután 2000 végétől 2001 elejéig tartózkodtam a világűrben.

– Miként fonódik össze az életében az űrrepülés és a vitorlázó műrepülés?
– Az űrrepülés az életem és a munkám. A vitorlázórepülés pedig a hobbim. A kettő egymást váltogatva egészíti ki az életem. Ha a Földön vagyok, minden lehetőséget megragadok, hogy repülhessek, gyermekkorom óta érdekel ez a sport. Ha azonban a munkám az űrbe szólít, a sportot szüneteltetnem kell.

Korántsem hétköznapi a foglalkozása...
– Sokan azt hiszik, hogy amit az asztronauták csinálnak, csak vicc. Elvagyunk odafönn, csak lebegünk, semmi dolgunk. A valóságban teljesen máshogy fest a dolog. Rengeteg munkánk van, néha rendkívül kényelmetlenül, kis helyen hárman-négyen vagyunk összezsúfolva. Természetesen lényegesen több az olyan élmény, ami mindenért kárpótol. Például látom a Napot felkelni vagy lenyugodni egy teljesen más szögből, mint ahogy azt a Földről láthattam. Nehéz odafönn, de elmondhatatlanul élménydús. Nagyon érdekes kontraszt például, hogy a kabinban alig van helyünk, de ha kinézünk, a végtelen teret látjuk.

– Mi hiányzik legjobban ilyenkor a földi életből?
– Leginkább a súlyom. De a viccet félretéve a családom, a tizenhárom éves lányom, a barátaim hiányoznak. Eleinte a honvágy nagyon gyötört, mára ez az érzés egyre halványodik.

– Járt korábban Magyarországon?
– Hét éve, az EB-n voltam itt. Az országot eddig csak átutazóban láttam, amit nagyon sajnálok, hiszen csodálatos ország. Pért ismerem tüzetesebben. Néha olyan érzésem van, mintha ismerősek lennének az emberek. Nagyon jó barátom Farkas Bertalan, aki ha Moszkvában jár, mindig felhív. Most én is szeretném őt meglátogatni.

– Milyen eredményt vár a vb-n?
– Nem vagyok kirobbanó formában, hiszen a munkám miatt gyakran kell megszakítanom az edzéseket, erre a vb-re sem tudtam maximálisan felkészülni. Csapatunkat a második vagy harmadik helyre várom.

– Egy világűrben járt embernek mik az álmai?
– Több álmom van, nehéz lenne rangsorolni. Szeretném minél jobban végezni mind a munkám, mind a vitorlázórepülést. Rengeteg barátom van a világ valamennyi táján, velük szívesen találkoznék gyakrabban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs újabb sikere

A győri Darázs Ádám négy év után ismét magyar bajnok lett. A szintén győri Danis Richárd negyedik,… Tovább olvasom