Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Sérelmes ítéletek

A megyei I. osztályú bajnokság nyolc találkozója közül négy után negatív kritikával illették a bírókat.

A hétvégi megyei I. osztályú bajnokság nyolc találkozója közül négy után negatív kritikával illették – általában a vesztes csapat edzői – a bírókat. „Nincsenek könnyű helyzetben a megye játékvezetői, úgy fest, egyre több és durvább inzultus éri őket, régebben sokkal nagyobb tiszteletnek örvendtek, pedig akkor is előfordult, hogy hibáztak" – mondta el nemrég Vass László, a megyei szövetség soproni versenybizottságának elnöke. A sportvezető valószínű, nem gondolta, hogy mennyire aktuálisak lesznek szavai a megyei I. osztály legutóbbi fordulóját követően. A Fertőszentmiklós trénere, Árki Zoltán szerint példátlan eset fordult elő a pannonhalmi pályán.

A tréner úgy nyilatkozott, a játékvezető elővette ugyan a sárga lapot, de közben meggondolta magát és mégsem mutatta azt fel a hazai játékosnak, pedig második figyelmeztetése miatt ki kellett volna állítani a labdarúgót. A pannonhalmiak szerint való igaz, mérlegelt a sípmester, de csak nyúlt a zsebe felé, s nem vette elő a színes kártyát.

A Gy. Elektromos mestere, Siska Attila saját bevallása szerint nem szokta bírálni a játékvezetőket, de a vasárnapi nagyszentjánosi döntetlen után ő sem állta meg szó nélkül: „Meg kell védenem a játékosaimat, mert úgy érzem, a játékvezető mindent megtett a hazaiak sikeréért és ez majdnem sikerült is neki." A tréner szerint ugyan vannak olyan bírók, akik nem ütik meg az osztály színvonalát, de a tévedések hosszú távon kiegyenlítődnek.

Az már nagyobb baj, ha úgy érzik, egy játékvezető szándékosan bíráskodik túl egyoldalúan. Mikóczi Lajos, a veszprémvarsányiak szakvezetője is kifogásolta a bíró ténykedését, szerinte hiá- ba küzdött becsületesen csapata, a játékvezető nem tudta elviselni, hogy vezetnek az éllovas ellen. Koroncón csaknem félbeszakadt a mérkőzés, mert Tenk Balázs edző azon gondolkodott, lehívja a téti futballcsapatot a pályáról. Kiss Ferenc elnök másnap annyit mondott el az esetről, hogy nem csodálkozott volna, ha ez tényleg bekövetkezik:

„A Koroncó sokkal jobb csapat annál, hogy ekkora segítséget kapjon. A játékvezető indokolatlanul sokat hosszabbított és több esetben is jogtalan szabadrúgást ítélt a hazaiak javára. De ne higgye, hogy mindig csak a rossz teljesítményt hánytorgatjuk fel, legutóbb Molnár Zsolt például kiválóan bíráskodott, pedig akkor is veszítettünk."

A FIFA-játékvezető, Dubraviczky Attila szerint a bajnokság vége felé közeledve szinte természetes, hogy egyre többször „megtalálják" a bírókat: „A jelenség nem jó, de érthető, hogy többet reklamálnak a szakvezetők. Néhány megváltozott szabályt sokan nem ismernek, így nem értik, miért ítél másképp a bíró. A legfontosabb az, hogy senki ne feltételezze, egy játékvezető elcsal egy mérkőzést. Ez egyébként az ellenőrzések miatt sem lehetséges, a megyében minden pályára küldünk ellenőrt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felemás mérleg

A sanghaji világbajnokságon kellemes és kellemetlen meglepetések egyaránt érték a magyarokat. Tovább olvasom