Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Schumacher - Születésnap élet és halál között

Hatodik napját tölti pénteken a grenoble-i klinikán élet és halál között a rendkívül súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacher. Ez a nap egyben a Forma-1 koronázatlan királyának 45. születésnapja.

Péntek

A korábbi hétszeres világbajnokot vasárnap érte balesetet Méribelnél, ahol eredetileg születésnapját ünnepelte volna családjával és barátaival. Az ünneplés elmarad, a család, a barátok és szinte az egész világ a rendkívüli sportember felépüléséért szurkol.

Schumerek látogatóban: az édesapa, Rolf, és az öccs, Ralf a a francia Alpokban fekvő Grenoble egyetemi kórháznál. Fotó: MTI/EPA/David Ebener
Schumerek látogatóban: az édesapa, Rolf, és az öccs, Ralf a a francia Alpokban fekvő Grenoble egyetemi kórháznál. Fotó: MTI/EPA/David Ebener

Az egyetemi klinika orvosai és Sabine Kehm, Schumacher menedzsere csütörtökön nem adtak újabb tájékoztatást állapotáról. Mindez azt valószínűsíti, hogy a mesterséges kómában tartott korábbi versenyző állapotában egyelőre semmilyen változás nem történt. A menedzser korábban azt közölte: a kezelőorvosok csak akkor tesznek újabb bejelentést, ha "valamilyen döntő változás" áll be a beteg állapotában.

Csütörtökön este a család újabb köszönetet mondott azoknak, akik napok óta aggódnak Michael Schumacherért. "Köszönetet szeretnénk mondani az egész világon mindazoknak, akik a baleset után megajándékoztak bennünket rokonszenvükkel és Michael felépülésével kapcsolatos jókívánságaikkal" - szögezte le a közlemény, amely hangsúlyozta, hogy a családnak ez nagy támogatást jelent.

A Ferrari által szervezett csendes ünnepség a Grenoble egyetemi kórháza előtt a francia Alpokban. Fotó: MTI/EPA/David Ebener (galéria)

A korábbi világbajnok honlapján megjelent állásfoglalás hangsúlyozta azt is: "valamennyien tudjuk, hogy Michael igazi harcos, aki soha nem adja fel.

Szerda

Nem változott Schumacher állapota

Továbbra is válságos, de stabil volt Michael Schumacher állapota kedd éjszaka és szerda reggel - közölte a francia Alpokban síbalesetet szenvedett korábbi Forma-1-es világbajnok menedzsere.

"A helyzet változatlanul válságos, mindamellett jelenleg stabil" - mondta Sabine Kehm a Schumachert ápoló grenoble-i kórház előtt tartott sajtótájékoztató keretében.

"Ebben a pillanatban ez jó hír. Nincs jelentős változás tegnaphoz képest" - fogalmazott Kehm. Hozzátette: tartózkodik attól, hogy előrejelzésekbe bocsátkozzon.

A korábbi hétszeres világbajnok Forma-1-es német pilóta keddre virradóra újabb műtéten esett át, melynek során egy vérömlenyt távolítottak el az agyából. Orvosai ezután arról számoltak be, hogy Schumacher állapota kissé javult, de továbbra is válságos.
Sabine Kehm elmondta, hogy az egykori sportoló családja továbbra is Grenoble-ban tartózkodik.

"Egész éjjel nagyon gondosan ápolták Michaelt, az állapota egész éjjel stabil maradt" - mondta a menedzser.

Közlése szerint maguk a kezelőorvosok csak akkor tesznek újabb bejelentést, ha "valamilyen döntő változás" áll be a beteg állapotában.

Schumachert továbbra is mesterséges kómában tartják. Orvosai azon igyekeznek, hogy csökkentsék az agyában keletkezett duzzanatot és a testhőmérsékletét 34-35 Celsius-fok alá szorítsák le.

A 45 éves Michael Schumacher vasárnap szenvedett síbalesetet Méribelnél. Két kijelölt sípálya között siklott le, amikor nagy sebesség mellett elesett, és feje egy sziklának csapódott. Előbb egy moutiers-i, onnan pedig még ugyanaznap egy grenoble-i kórházba szállították - ekkor már kómában volt -, s ott életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A Bild című német napilap arról írt, hogy Schumacher bukósisakja az ütés erejétől eltörött. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.

Kedd

Kissé javult a hétszeres világbajnok állapota

Kissé javult a francia Alpokban vasárnap síbalesetet szenvedett Michael Schumacher állapota.

A korábbi hétszeres világbajnok Forma-1-es pilóta az éjszaka folyamán újabb műtéten esett át, melynek során egy hematómát távolítottak el az agyából.

Emmanual Gay, a grenoble-i kórház agysebészeti osztályának vezetője kedden, sajtótájékoztatón azt mondta, "mindenhol vannak hematómák" a sérült agyban, de mivel enyhe javulást észleltek, újabb műtéti beavatkozás mellett foglaltak állást.

"Nagyobb volt (a többinél), és könnyebben hozzá tudtunk férni" - mondta a vérömlenyről az orvos. Hozzátette: úgy ítélték meg, hogy kockázat nélkül el tudják távolítani. Az operáció célja az volt, hogy csökkentsék a nyomást a sportoló koponyájában.

A hétfőinél "jobban kontroll alatt tartjuk a helyzetet, azt azonban nem mondhatjuk, hogy túl van a veszélyen" - közölte a Jean-Francois Payen aneszteziológus.

"Időt nyertünk, de fenn kell tartanunk a folyamatos felügyeletet" - mondta, hozzátéve, hogy korai lenne spekulálni az sérült állapotát illetően, amelyet még mindig "kritikusnak" lehet nevezni.

2013. december 31-én készült kép Michael Schumacher hétszeres világbajnok Forma-1-es versenyző december 29-i síbalesetének valószínűsíthető helyszínéről a francia Alpokban. Fotó: MTI/EPA/David Ebener
2013. december 31-én készült kép Michael Schumacher hétszeres világbajnok Forma-1-es versenyző december 29-i síbalesetének valószínűsíthető helyszínéről a francia Alpokban.
Fotó: MTI/EPA/David Ebener

A sportembert továbbra is mesterséges kómában tarják, és egyelőre nem tudják, mikor ébreszthetik fel.

A pénteken 45 éves Schumacher a francia média szerint 14 éves fiával síelt Méribelnél, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül. Vasárnap 11 óra körül két kijelölt sípálya között siklott le, amikor nagy sebességgel bukott, és feje egy sziklának csapódott. A Bild című napilap arról írt, hogy Schumacher bukósisakja az ütés erejétől eltörött. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet, amelyet követően előbb egy moutiers-i, onnan pedig vasárnap délután egy grenoble-i kórházba szállították - ekkor már kómában volt -, s ott életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.

Továbbra is válságos a hétszeres világbajnok állapota

Az éjszaka folyamán nem érkezett újabb hír a francia Alpokban vasárnap síbalesetet szenvedett Michael Schumacher állapotáról, a korábbi hétszeres világbajnok továbbra is kómában van, állapota válságos. A grenoble-i kórház a hírügynökségek érdeklődésére keddre virradóan csak annyit közölt, hogy - ha rendkívüli esemény nem történik - újabb hivatalos tájékoztató késő délután várható.

Az orvosok a hétfői sajtótájékoztatón azt közölték, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok állapota "rendkívül komoly, mivel súlyos agysérüléseket szenvedett". Jelenleg mesterséges kómában tartják. Túlélési esélyeiről az orvosok nem nyilatkoztak. A Méribelnél síelő, pénteken 45 éves Schumacher a francia média szerint 14 éves fiával volt, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül. Vasárnap 11 óra körül két kijelölt sípálya között siklott le, amikor nagy sebességgel bukott, és feje egy sziklának csapódott. A Bild című napilap legfrissebb számában arról írt, hogy Schumacher bukósisakja az ütés erejétől kettétörött. Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.

Németországból és a világ több más országából politikusok, neves közéleti személyiségek és sportolók egymás után fejezték ki azt a reményt, hogy a világhírű versenyző felépül a balesetből. Angela Merkel kancellár szóvivője útján tudatta, hogy a németek millióihoz hasonlóan őt magát és egész kormányát mélységesen megrázták a történtek. Merkel reményének adott hangot, hogy Schumacher ismét győzedelmeskedik, és felgyógyul a rendkívül súlyos balesetből. A kancellár kormánya nevében erőt és kitartást kívánt Michael Schumacher családjának.

Bill Clinton volt amerikai elnök Twitter-üzenetben hangsúlyozta, hogy imádkozik Schumacherért és családjáért.

Mielőbbi felépülést kívánt a Forma-1 legeredményesebb versenyzőjének a Barcelona futball csapatának több játékosa.

Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok Forma-1-es pilóta az osztrák televízióban úgy fogalmazott: "Imádkozom istenhez, hogy minden rendben legyen, de sajnos jelenleg nem így fest a helyzet".

Hétfőn írtuk:

Továbbra is kómában van a francia Alpokban vasárnap síbalesetet szenvedett Michael Schumacher.

A grenoble-i kórház orvosai a hétfői sajtótájékoztatón közölték, hogy a hétszeres Forma-1-es világbajnok állapota "rendkívül komoly, mivel súlyos agysérüléseket szenvedett". Jelenleg mesterséges kómában tartják, túlélési esélyeiről nem nyilatkoztak az orvosok, akik annyit mondtak: Schumacher az életéért küzd, de egyelőre nincs szükség újabb műtétre.

"Nyugtalanok vagyunk az állapota miatt, jelenleg az a legfontosabb, hogy ne növekedjen a fejében a nyomás" - közölte Gérard Saillant professzor, aki pályafutása során többször is kezelte az autóversenyzőt, és a baleset hírére Grenoble-ba utazott.

A Méribelnél síelő, e hét pénteken 45 éves Schumacher a francia média szerint 14 éves fiával volt, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül. Vasárnap 11 óra körül két kijelölt sípálya között siklott le, amikor nagy sebességgel bukott, és feje egy sziklának csapódott. A méribeli síparadicsom igazgatója szerint tudatánál volt, de nagyon zavarodottnak tűnt, amikor elszállították.

Az orvosi stáb szerint sisak nélkül valószínűleg nem élte volna túl a balesetet, amelyet követően előbb egy moutiers-i, onnan pedig délután egy grenoble-i kórházba szállították - ekkor már kómában volt -, s ott életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.

Az autósport legnagyobbjai - élükön Sebastian Vettellel és Felipe Massával - egymás után kívántak felépülést a korábbi versenytársnak, csakúgy mint több más sportág német sztárjai, köztük a kosaras Dirk Nowitzki, a futballista Lucas Podolski és a teniszező Sabine Lisicki.

Televíziós közvetítőkocsik állnak az Egyetemi Kórház épülete előtt a franciaországi Grenoble-ben 2013. december 30-án. A kórházban kezelik az életveszélyes állapotban lévő Michael Schumacher hétszeres
Televíziós közvetítőkocsik állnak az Egyetemi Kórház épülete előtt a franciaországi Grenoble-ben december 30-án. A kórházban kezelik az életveszélyes állapotban lévő Michael Schumachert.
Fotó: MTI/EPA/Salvatore di Nolfi

Korábban írtuk:

Továbbra is életveszélyes állapotban van Michael Schumacher hétszeres világbajnok Forma 1-es pilóta az Alpokban történt vasárnapi síbalesete után. Az éjszaka folyamán állapotáról nem közöltek semmilyen új információt, a grenoble-i kórház vezető orvosai és a család hétfő 11 órakor tart hivatalos tájékoztatót.

Hírügynökségi jelentések szerint mellette van felesége, Corinna és Grenoble-ba érkeztek a Ferrari korábbi vezetői, Schumacher győzelmeinek részesei, Ross Brawn és Jean Todt. Ugyancsak a franciaországi városba érkezett az éjszaka folyamán Michael Schumacher német orvosa, Johannes Peil.

Az autósport legnagyobbjai - élükön Sebastian Vettellel és Felipe Massával - egymás után kívántak felépülést a korábbi versenytársnak, csakúgy mint több más sportág német kiválóságai, köztük Dirk Nowitzki, Lucas Podolski és Sabine Lisicki.

A franciaországi Méribelnél síelő, e hét pénteken 45 éves Schumachert fejsérüléssel vitték kórházba. A BFMTV francia televízió vasárnap esti információi szerint a tavaly visszavonult autóversenyző agyvérzést szenvedett, állapota életveszélyes. A Le Deuphiné Libéré című regionális lap arról számolt be, hogy Schumacher állapota rosszabbodott, a kilátások kedvezőtlenek.

Vasárnap késő este adott tájékoztatásukban az orvosok azt közölték, hogy az autóversenyző állapota válságos. "Idegsebészeti beavatkozásra volt szükség" - közölte a kórház.

A pilóta két kijelölt sípálya között siklott le vasárnap délelőtt, amikor 11 óra körül bukott és feje egy sziklának csapódott. A francia média szerint 14 éves fiával volt, menedzsere azonban csak annyit közölt, hogy nem volt egyedül.

A versenyző viselt bukósisakot. Előbb egy moutiers-i, onnan pedig délután egy grenoble-i kórházba szállították. Schumacher a méribeli síparadicsom igazgatója szerint tudatánál volt, de nagyon zavarodottnak tűnt, amikor elszállították. Mire Grenoble-ba vitték, már kómában volt.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyerekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte. Pályafutása során több balesetet is szenvedett, ezek közül a legsúlyosabbat 1999-ben Silverstone-ban.

Vasárnap írtuk:

Sajtóértesülések szerint életveszélyes állapotban van Michael Schumacher hétszeres világbajnok Forma 1-es pilóta az Alpokban történt vasárnapi síbalesete után.

A franciaországi Meribelnél síelő 44 éves Schumachert fejsérüléssel vitték kórházba. A BFMTV francia televízió vasárnap esti információi szerint a tavaly visszavonult autóversenyző agyvérzést szenvedett, állapota életveszélyes.

A Forma-1 történetének legeredményesebb pilótájának állapotáról sem a kórház, sem Michael Schumacher menedzsere nem adott hivatalos tájékoztatást.

Korábban írtuk:

A franciaországi Meribelnél síelő 44 éves Schumachert fejsérüléssel vitték kórházba.

"A moutiers-i kórházba szállították, de azt nem tudom megmondani, hogy mennyire súlyos a sérülése" - mondta az RMC rádióadónak Christophe Gernignon-Lecomte, a helyi síparadicsom igazgatója, aki hozzátette, Schumacher tudatánál volt, de nagyon zavarodott volt, amikor elszállították.

A baleset körülményeiről elárulta, hogy Schumacher 11 óra körül bukott és egy sziklának ütközött, de bukósisakot viselt.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza. A feleségével és két gyermekével Svájcban élő Schumacher pályafutása során 91 futamon diadalmaskodott, vb-címeit a Benettonnal és a Ferrarival nyerte.

 2006. január 13-án az olaszországi Madonna di Campiglióban síelés közben készült kép Michael Schumacher német Forma-1-es autóversenyzőről. Fotó: MTI/EPA/Giorgio Benvenuti
2006. január 13-án az olaszországi Madonna di Campiglióban síelés közben készült kép Michael Schumacher német Forma-1-es autóversenyzőről.
Fotó: MTI/EPA/Giorgio Benvenuti

Korábban írtuk:

Síelés közben súlyos balesetet szenvedett vasárnap Michael Schumacher hétszeres világbajnok Forma 1-es pilóta az Alpokban.

Sajtóértesülések szerint a franciaországi Meribelnél síelő 44 éves Schumachert fejsérüléssel szállították kórházba.

A Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzője tavaly vonult vissza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér Attila kéthetente hívná össze az NB I-es válogatottakat

A tavaszi szezonban várhatóan kéthetente tartana összetartást az NB I-es klubokban szereplő játékosokkal az új szövetségi kapitány. Tovább olvasom