Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Sasfészek:több száz gyerek sorsa bizonytalan

A Sasfészek utánpótláscsapatai – viták után – a DAC-pályáról Győrszentivánra költöznek.
„Pályát kellett találnunk, így kaphattuk meg a szindikátusi támogatást" – mondta az elnök. „Ez nem a mi harcunk" – mondják a szülők, akik aggódnak az utazási nehézségek és a gyermekeik sportolási lehetősége miatt.

„Mivel éles vita folyik a sportpályát és az utánpótlást üzemeltetők között, ezért utcára kerülhetnek a Sasfészek-DAC utánpótláskorú labdarúgói" – adtuk hírül lapunkban még karácsony előtt (Kisalföld, 2009. december 12.). A minap Szabó Tibor, az utánpótlást működtető Sasfészek elnöke mintegy harminc szülőt tájékoztatott a helyzetről s – időnként feszült hangulatban – válaszolt kérdéseikre.

Nyáron lett közellenség.

„Miért nincs Győrben NB II-es DAC?" – tette fel magának a kérdést, melyre mintegy másfél órán keresztül (a saját szemszögéből) válaszolt Szabó. Mint mondta, tavaly nyári szerepvállalásakor úgy egyezett meg az Integrál-DAC SE elnökével, hogy az addigi közüzemi számlákat az egyesület kiegyenlíti. „Kiderült, hogy ezt a várostól versenyeztetésre megítélt 2,1 millió forintból akarják kiegyenlíteni. A DAC-ot végül kizárták a szindikátusból, a Sasfészek bekerült, s nekünk szavazták meg ezt az összeget. Innentől kezdve első számú közellenség lettem" – mondta. Hozzátette: ebből a pénzből egy fillér sem ment át a kezén, a költségek – például utazás – után benyújtott számlát eme forrásból a sportigazgatóság egyenlíti ki.


A sportpályát és az utánpótlást üzemeltetők vitája miatt a futball lehet a legnagyobb vesztes a DAC-pályán. Fotó: Kisalföld-archívum
A sportpályát és az utánpótlást üzemeltetők vitája miatt a futball lehet a legnagyobb vesztes a DAC-pályán. Fotó: Kisalföld-archívum


„Amikor odakerültem, a vécét sem lehetett lehúzni, ezután pedig próbáltak ellehetetleníteni bennünket: például elvitték a szivattyút, hogy ne tudjuk öntözni a pályát." Szabó Tibor elmondta: a decemberi szindikátusi gyűlésen bejelentette, hogy nem tudnak edzeni, mert Birkás Tivadar lecserélte a zárat. „Száznegyvennyolc igazolt utánpótlás-játékosunk van, ám ha nincs pályánk, nem kapunk támogatást. Pályát kellett keresnem, ám helyben nem találtam" – mondta. „Győrszentivánnal körvonalazódott egy megállapodás, s mivel az Integrál-DAC elnökével hosszas egyeztetés és határidők után sem sikerült megállapodni, ez életbe lépett. Ez annál is inkább fontos volt, mivel úgy tudom: az Integrál felszámolóbiztosa egy kölcsönszerződés miatt hamarosan akár a létesítményt (vagy annak egy részét) is elárverezheti."

Úgy érzi, nem volt más választása.

„Ez nem a mi harcunk" – jelentette ki egy szülő. „Ennek ellenére száznegyven gyerek sportolása lett bizonytalan. Hamarosan kezdődik a bajnokság, s nem tudjuk, indulunk-e: közben milliókat költöttünk már arra, hogy gyermekünk focizzon. Birkás úr nekem azt mondta: nem az utánpótlást tiltotta ki a pályáról, hanem Szabó Tibort" – mondta, melyet éles szóváltás követett. Szabó szerint csak a Sasfészek van abban a helyzetben, hogy indulhat a bajnokságban, s elismerte, hogy néhány edző valóban nem vállalta a folytatást. „Kivel beszélted meg, hogy Győrszentivánra költözzünk?" – hangzott el egy kérdés. „Kimondom őszintén: a Sasfészekben a gyerekek miattam tudtak tovább focizni" – hangzott a válasz. Akadt szülő, aki azt kifogásolta, hogy két busszal kell majd kijárnia fiának az edzésekre, meccsekre. Szabó szerint nem volt más lehetőség, bár mindent megpróbált, közelebb nem talált pályát. „Aki a DAC-pályára beteszi a lábát, az többé nem tagja a Sasfészeknek" – mondta kissé indulatosan.

Hozzátette: „Lehet, hogy így elveszítem a gyerekek felét, de nem volt más lehetőség."

A DAC elnöke értetlenkedik.

A történtekkel kapcsolatban kiváncsiak voltunk Birkás Tivadar, az Integrál-DAC SE elnökének véleményére is: „Már egy korábbi cikkben is meglepődve olvastam, hogy Szabó Tibor ki tudná fizetni a tavaly őszi rezsit, mert egész ősz folyamán pénzzavarban volt. Emiatt a felnőttcsapat versenyeztetési költségeit is egy támogatón keresztül az Integrál DAC SE-nek kellett kifizetnie, amit a Sasfészek FC által az Integrál-DAC SE nevére kiállított számlákkal tudok igazolni. Karácsony után egy meglehetősen barátságtalan hangvételű levelet kaptam Szabó Tibortól. Mindezek ellenére folytattuk a szerződés aláírásának előkészítését. Az általunk elkészített szerződéstervezetet és a szerződéskötés feltételeit január 18-án elküldtem e-mailben Szabó Tibor részére. Egyben jeleztem, hogy január 20-án várom a DAC-pályán a szerződés megkötésére. A találkozó napján aztán Szabó Tibor egy újabb e-mailben közölte: más helyszínre vitte a csapatait, így az ajánlatát már nem áll módjában elfogadni. Én közben már egyeztettem az utánpótlásedzőkkel, Kóbor Péterrel és Kozich Lászlóval, hogy mikor akarnak kezdeni. Megbeszéltük, hogy minden további nélkül edzhetnek a DAC-pályán addig is, míg eldől, mi lesz a Sasfészek sorsa. Vasárnap este megdöbbenve hallottam, hogy Szabó Tibor a Sasfészek FC-ből való kitiltással fenyegeti azokat a gyerekeket akik edzeni mernek a DAC-pályán. Úgy gondolom, ezek a pitiáner bosszúlépések megmutatták Szabó Tibor valódi arcát."

Olvasóink írták

 • 8. focci 2010. április 05. 11:46
  „A Sasfészek a városi támogatás reményében alázza a gyerekeket a bajnokságban. 4 forduló alatt több mint 100 kapott gól és talán 2 rúgott. Egyre több szülő viszi a gyerekét a DAC pályára! Reméljük jövőre ott is lesz utánpótlás foci.”
 • 7. satya 2010. január 29. 18:04
  „tisztelt B TIVADAR ! U 17 ??? U 19 ??? MI LESSZ VELÜK ? az jo hogy az u 15 u 13 ott edzhet de ki fogja őket versenyeztetni ? u19 -benn van 5-6 kimondottan ügyes gyerek pl: LANTOS M , SZALAI S , BAKURA Z ,MENYHÁRT K ,CEGLÉDI M egy két év és akár kevés kis pénzért eltudnák öket adni ! ( szerintem ) de most mehetnek ki merre lát ! jo ez igy ???”
 • 6. lHunter 2010. január 28. 09:09
  „Ha milliókat nem is kell rákölteni,az azért ne gondolja senki,hogy ingyen van!Bizony.eléggé bele kell nyúlni a pénztárcába!”
 • 5. megmindiggyöri 2010. január 28. 08:20
  „"milliókat költöttünk már arra, hogy gyermekünk focizzon" ??????”
 • 4. lHunter 2010. január 27. 20:02
  „A gyerekek sorsa sajnos már akkor meg volt pecsételve,mikor a SAsfészek átvette őket!Ennyi csapatot már nem lehet dumával versenyeztetni!Az viszont Győrre nézve szegénységi bizonyítvány,hogy ennyi gyereket és egy ilyen létesítményt a sorsára hagy!”
 • 3. pazuzu 2010. január 27. 16:35
  „Teljesen egyetértek az előző hozzászólóval. Egyetlen pálya nem képes ellátni ennyi csapat igényét. Kiváncsi lennék milyen feltételekkel fogadhatja el ezt a szentiváni csapat.”
 • 2. BirkásTivadar 2010. január 27. 16:26
  „Annyi kiegészítés a cikkhez, hogy a létesítményt senki sem árverezheti el. A DAC pálya a mai napig MÁV tulajdon, azaz közvetve ugyan, de állami kézben van. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak a MÁV adhatja, adhatná el. Egy, a MÁV könyveiben szereplő ingatlannak semmi köze az Integrál felszámolásához.”
 • 1. focci 2010. január 27. 16:02
  „Győrszentivánon három versenyző csapat van ,és még lányok, iskolások, 2 pályára, amiből meccsre egy használható (március elejéig a helyiek is csak nézik). A sasfészeknél a 17, 19 évesek már rég szétestek (elküldte az edzőket), a másik kettő jó úton halad ezirányban. Az edzők és a gyerekek edzenének a DAC pályán, de nem engedi őket a Szabó úr. Ennyi gyereket egy egyesület sem tud fogadni, csak az addig ott szereplők kárára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több lábon áll az egyesület

A válság ellenére is stabil a győri Graboplast VSE helyzete. Tovább olvasom