Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Salga István újra duplázik

Norvégiában rendezik meg a kajak-kenu maraton világbajnokságot. A sikeres szakág ismét tarolhat. A győri Salga István két számban is esélyes.

Szombaton és vasárnap rendezik meg a kajak-kenu maraton világbajnokságot a norvégiai Bergenben. A magyar válogatott jó esélyekkel indul neki a vb-nek, noha két, szinte biztosra vehető aranyéremmel nem számolhat a szakvezetés. A tavaly egyesben és párosban mindent megnyerő győri Csay Renáta ugyanis anyai örömök elé néz, így egy időre felfüggesztette versenyzését.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy eleve a siker teljes reménye nélkül utazott volna a válogatott Norvégiába, hiszen a keret rendkívül erős, s kis szerencsével az sem elképzelhetetlen, hogy mind a hat felnőttszámban magyar aranyérem születik.

Borsodi Géza, a válogatott győri szövetségi kapitánya persze ennél jóval óvatosabban fogalmazott az esélyeket illetően: „Ahogyan a nagy siker, úgy az esetleges vereség is benne van a csapatban. Előzetesen annyit mondanék, egy vagy két aranyéremmel és összesen négy-öt éremmel már elégedett lennék. Ha ennél jobbak leszünk, az már csak ráadás lesz."
Nos, nézzük, kik lehetnek azok, akik a magyar sikert szállíthatják. Férfi egyesben a hazai mezőnyt évek óta uraló győri Salga István és a tolnatextes Jámbor Attila indul.

Salgának az elmúlt világversenyeken szinte mindig közbejött valami – hol egy sérülés, hol egy lék a hajón –, de a közelmúltban rendezett Világkupán már dobogós volt a győri kajakos. Borsodi Géza szerint ez az a szám, ahol felelőtlenség lenne bármit is kijelenteni: „Hagyományosan ebben a számban a legnépesebb a mezőny, s szinte mindenki ott van, aki a maratoni mezőnyben számít. A két fiú képes arra, hogy legalább a dobogóra álljon, sőt, akár arra is, hogy nyerjen, de ehhez sok mindennek kell összejönnie."

Salga és Jámbor egyébként – mondhatni szokás szerint – duplázik, mert párosban is elindulnak. Ráadásul egy hajóban, s céljuk, hogy tavalyi elsőségüket megvédjék. Bár ebbe nyilván a többieknek is lesz beleszólása.

Borsodi Géza itt is óvatosan vázolta fel az esélyeket: „Az egyeshez hasonlóan a párosban is sok az induló, s mint mindig, most is az aktuális címvédő legyőzése számít a legnagyobb dicsőségnek. Nyilván mindenki Pistiéket akarja majd megverni."

A női egyesben is világklasszis kajakos képviseli a magyar színeket. A tiszaújvárosi Szonda Kornélia is mindent megnyert már, amit lehetett, az elmúlt években éppen a már említett Csay Renáta oldalán utasították maguk mögé a teljes mezőnyt. Most egyesben száll vízre Szonda, s a vb-re egy Világkupa-ezüsttel melegített. Borsodi Géza szerint, ha nem követi el azokat a hibákat, mint a VK-n, akkor akár nyerhet is.

Csay visszavonulásával a női páros is bizonytalanabbá vált, ám az ifiként egyesben két vb-aranyat nyerő Faldum Bereniké és Benedek Linda meglepetést is okozhat.

Kenuban több mint fél évtizede a páros mindig magyar sikert hozott: Györe Attila és Csabai Edvin trónját jó ideje nem fenyegeti veszély. Most is az ő aranyérmükre van a legnagyobb esély. Ebben a számban egy győri is indul: Bindl Róbert társa Gilányi Zsolt lesz. „Tőlük az érem már szép teljesítmény lenne" – véli a szövetségi kapitány.
Csabai és Györe idén egyesben is próbálkozik, s ha azt vesszük, hogy a Világkupán a tavalyi vb dobogósait is legyőzve végeztek az első két helyen, akkor joggal reménykedhetünk abban, hogy a vb-n is hasonló végeredmény születik majd.

Az ifimezőnyben is lesz egy győri. A még serdülő Varga Dávid kenu egyesben próbálkozhat, s reménykedhet a tisztes helytállásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Példaképe lehet a fiataloknak is

Vincze Ottót három évre igazolta le az ETO FC. A labdarúgó szerződtetése a szurkolók és a… Tovább olvasom