Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Salakcipő és hideg sör - kispályás foci Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár, labdarúgás - A kispályás labdarúgás nem pénzről és profizmusról, hanem testmozgásról és barátságról szól. Kopetti Tamás beszélt a kisalfold.hu-nak a kispályás fociról.


Kisebb játéktéren, de ugyanakkora lelkesedéssel

A nyolcvanas években kezdődött a szervezett, klubszintű lakossági sport lassú, de biztos sorvadása hazánkban. A rendszerváltozással aztán a benzin ára mellett a tévécsatornák száma is felszökött, de ma is akadnak olyanok, akik a fotel helyett a salakot, vagy épp a füvet koptatják.

Nekik jelent alternatívát a kispályás labdarúgás.

Előnye nagyobb testvérével szemben, hogy itt nincsenek maratoni sprintek, és a játék is inkább a technikáról, mintsem az ötméteres becsúszásokról szól. Az sem mellékes, hogy kispályán harmincöt évesen még senki sem számít túlkorosnak: némely csapatban ötvenesek is kergetik a labdát.

A különféle kupák után - immár évek óta - bajnokság is várja a focizni vágyó baráti társaságokat Mosonmagyaróváron.

FC Lokomotiv - RMB meccs a Bágeren, 2004-ből
FC Lokomotiv - RMB meccs a Bágeren, 2004-ből


A Mosonmagyaróvár Város Kispályás Labdarúgó Bajnokság történetéről és ügyes-bajos dolgairól Kopetti Tamást, a Városi Kispályás Labdarúgó Bizottság elnökét kérdeztük.

- Mióta beszélhetünk szervezett kispályás labdarúgásról a városban? Kié volt az ötlet?

- Már a kilencvenes években létezett bajnokság, de bizottsági kereteket körülbelül tíz éve kapott. Maga az ötlet amatőr csapatoktól származott, és Lakatos János volt, aki kezébe vette a dolgok irányítását, kispályás bizottság létrehozásával.

- Akadtak nehézségek a megvalósításnál? Nehéz szülés volt?

- A szándékkal nem volt gond, hiszen sok agilis csapat akarta ezt a bajnokságot. Tény, hogy rengeteg munka van a szervezéssel, s ez az évek múlásával egyre nagyobb terhet rótt a koordinálás feladatát egy személyben magára vállaló Jánosra. Ne felejtsük, hogy volt időszak, amikor három osztályban, több mint harminc csapat alkotta a pontvadászatot.

- Jelenleg a Báger-pályán rendezik a meccseket. Hányadik helyszín ez az indulás óta?

- A kezdeti években a Kötött csónakház salakján zajlottak a mérkőzések. Amikor ezt eladta a város, rövid Mogaac-, Kühne-, és MTE-pályás időszak után kilátástalanná vált a helyzet. A több száz főt megmozgató tömegsport-ágazat végül egy helyi vállalkozónak, Szakáll Sándornak köszönhetően működhetett tovább, a Báger partján létrehozott salakoson.

a Kötött pálya ma: ˝harapos˝˝ kutya, morgó tulaj, gaz és szemét
A Kötött pálya ma: ˝harapos˝ kutya, gaz és szemét

- Mekkora tekintélye van a bíróknak? Előfordulnak konfliktusok?

- Akadnak súrlódások, de ez inkább három-négy éve volt jellemző: akkoriban a megfelelően képzett játékvezetők hiánya okozott feszültséget. Persze ma is vannak olyan csapatok, amelyek ˝megküzdenek˝ a sporival; úgy gondolom azonban, hogy soha nem a bírók személyén múlt egy-egy mérkőzés végkimenetele.

- Mennyire veszik komolyan a szabálykönyvet? Lehet egy ilyen keretek között zajló bajnokságnak professzionális színezetet adni?

- Néha nehéz betarttatni a szabályokat. Hogy minél kevesebb összezördülés legyen, a szabálykönyv alakítását demokratikussá tettük: az évzáró összejöveteleken a játékosok is felvethetik javaslataikat, és az előremozdító ötleteket belegyúrjuk a különböző pontokba. Így a csapatok kilencven százaléka gond nélkül alkalmazkodik, de mindig ott a maradék tíz is. Azért (is) van a kispályás bizottság, hogy betarttassa velük az előírásokat.

A Báger-tó: sok labda leli itt végső nyughelyét egy vitális felszabadítás után
A Báger-tó. Sok labda leli itt végső nyughelyét egy-egy vitális felszabadítás után

- Hányan állnak az aktív szervező munka mögött?

- Jelen pillanatban hárman. Prikler István a bíróküldésért felel, Havasi László a honlapot szerkeszti, jómagam pedig a szabályzattal, az óvásokkal, és a fegyelmi határozatokkal foglalkozom.

- Tavaly az elmúlt évek három szintes gyakorlatát váltva újra két osztály indult, 15-15 csapattal. Mekkora létszámot várnak a most rajtoló idényben?

- Több csapatra számítunk, mint az elmúlt szezonban. Tervben van egy Old boys-bajnokság indítása is, ez már hat nevezővel működőképes lenne. Itt 35 éven felüliek futballozhatnának, hétvégente megrendezett meccseken.

A sötét nem akadály
A szürkület nem akadály

- Várható-e fontos változtatás, újítás?

- Mostantól a megyei II. osztályú klubok igazolt játékosai is részt vehetnek a kispályás labdarúgó bajnokság küzdelmeiben. Eddig a korlátozás rájuk is vonatkozott, volt is ebből elég gond; itt a jogosulatlan szerepeltetésekre gondolok. A tiltás megszűntetésétől - a kevesebb óvás mellett - a nevező csapatok számának növekedését is várjuk. A sportorvosi igazolások ügye még alakul: lehet, hogy ezen a téren más városi bajnokságok gyakorlatát követjük majd.

- A mögöttünk lévő szezonban sok problémát, csúszást okozott a szeszélyes időjárás. Lehet-e valahogy kezelni ezt a problémát?

- A salak sajnos nagyon hamar felázik. Egy komolyabb zivatar alkalmával azonnal mély talaj keletkezik, így akár több napig is játékra alkalmatlan lesz a pálya. Füvön nagyjából ugyanez lenne a helyzet. Kivédeni ezt csupán betonos és műfüves játéktérrel lehet, melyeken például Győrben is futballoznak. Az adott körülmények között tehát nemigen tehetünk semmit a csapadék okozta gondok ellen.

Így keletkezik a mély talaj
Így keletkezik a mély talaj

- Mennyire bonyolult egy ilyen vállalkozás anyagi megtervezése, megvalósítása?

- A nevezési díjak összegéből kell fedezni a bírók honoráriumát, a csapatok év végi jutalmait, valamint a pálya bérleti díját. Egy ilyen létesítmény fenntartása sok pénzt emészt fel: gondoljunk csak a vonalak újrafestésére, az öntözésre, a világításra, vagy a zuhanyzók víz- és áramfogyasztására. Idén először támogatja majd szponzor a bajnokságot: az első osztály mecénása már megvan, a második vonalét még keressük. A csapatok díjazásába a város is beszáll.

- Milyen indíttatásból vállalta el az elnöki feladatokat? Mióta van a poszton?

- Egy éve töltöm be a tisztet. Mivel ma már én üzemeltetem a pályát, testközelből látom a csapatok napi gondjait, a felmerülő problémákat. Ezekre kívánok megoldást találni. Volt, hogy az előző vezetés tagjai az eredményhirdetésen sem jelentek meg; a játékosok ezt sérelmezték, így szükség volt a tisztújításra.

- Előfordulnak viták a vezetés és a csapatok között? Kap pozitív visszajelzéseket a játékosok felől?

- A honlapunk (http://gportal.hu/mkb) fórumán zajlanak szócsaták. Itt az építő jellegű kritikákon túl provokatív, öncélú hozzászólások is vannak, ezeket az ember elengedi a füle mellett. Szólásszabadság van, ez a dolog így működik. Többnyire csak baráti társaságok közötti zrikáról beszélhetünk, komolyabb konfliktusról nincs tudomásom.

Ez nem a pokol, csupán egy pocsolya a Báger salakján
Ez nem a pokol, csupán egy pocsolya a Báger salakján

- Hogy bírja a gyűrődést? Meddig maradna elnök?

- A várossal való csatározás - a minél nagyobb anyagi támogatásért – sok energiát követel. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy a feladatot a többi dolgom, a vállalkozásom mellett még évekig el tudom látni, bírni fogom. Persze, ha megkapom a bizalmat.

Olvasóink írták

 • 5. Köcsög 2009. augusztus 14. 11:45
  „Na ez egy jó cikk,felüdülés nekem is.
  Bár valljuk meg,olyan labdát még nem láttam ami a Báberban leli végső nyughelyét miután Spartacus bebikázta azt a tóba.A labda fennmarad a vízen....”
 • 4. RickCartman 2009. augusztus 12. 22:01
  „vagyis végre egy cikk normális emberek normális cselekedeteiről, milyen üdítő ez itt ezeken az oldalakon...!”
 • 3. ZéZé 2009. augusztus 12. 20:20
  „Hát igen. A tömegsportról elég ritkán irnak. Pedig sokkal több embert érint mint az úgynevezett profi labdarúgás Győrben.
  Üdvözlet a Mosonmagyaróvári kispályás kollegáknak !

  Jó lenne olvasni a győri kispályás eredményekről, végülis jóval több mint 1000 embert érint közvetlenül !”
 • 2. RickCartman 2009. augusztus 12. 19:43
  „és végre nem a klaudia iszonytató arcáról..:-)”
 • 1. QD 2009. augusztus 12. 15:00
  „Végre egy értelmes cikk a Kisalföldben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sport TV képernyőjén a Duna Takarék ETO FC

Az új idényben a Duna Takarék ETO Futsal Club hazai mérkőzéseit élőben közvetíti a Sport TV. A… Tovább olvasom