Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Saeed Armaghani: Új kihívások állnak előttem

A GySEV-Ringa egykori edzője kétéves iráni kitérő után visszatért Magyarországra. Nem szakadt el a kosárlabdától, a következő években egy budapesti kosársuli szakmai vezetőjeként fog dolgozni.

Saeed Armaghani
Saeed Armaghani neve még mindig jól cseng Sopronban. A GySEV-Ringa női kosárlabdacsapata irányítása alatt fennállásának legnagyobb nemzetközi sikerét érte el a Ronchetti-kupa megnyerésével. A tréner nevéhez fűződik a klub második bajnoki címe is.

– Egy ideje már nem hallottunk rólad. Viharos körülmények között távoztál a 2000/2001-es idény közepén. Mi is volt ennek az oka?
– A csapatnál töltött három és fél év alatt tudásom legjavát próbáltam nyújtani, így volt ez az utolsó szezonban is. Bár a világbajnokság miatt a teljes csapat csak az idény közben állt össze, hittem benne, hogy sok munkával jó eredményt fogunk elérni.

A kezdeti fejlődés azonban decemberben megtorpant, kiütköztek az emberi gyengeségek. Talán a játékosok kiválasztásánál követtük el a hibát, hogy csak a szakmai szempontokat vettük figyelembe. Nem alakult ki olyan összetartó erő a lányok között, ami átsegíthetett volna bennünket a nehéz helyzeteken. A játékosok hitüket vesztették, ellenem és egymás ellen fordultak. Ebben a helyzetben úgy éreztem, már nem tudok segíteni, át kell adnom a helyem.

– Gondolom, nagyon el voltál keseredve. Nem gondoltál arra, hogy végleg hátat fordíts az edzősködésnek?
– Sok minden megfordult a fejemben, át kellett gondolnom az elmúlt éveket. Aztán hiányozni kezdett a munka, hiszen éveken át a kosárlabda töltötte ki szinte minden percemet, és elfogadtam az osztrák Wels felkérését. Két és fél hónapot dolgoztam Ausztriában, ez idő alatt keresett meg az iráni kosárlabda-szövetség és felajánlotta a férfi szövetségi kapitányi posztot. Óriási megtiszteltetésnek éreztem, mégis nagyon nehéz volt döntést hoznom. Hosszú időre kellett elhagynom a gyerekeimet, a barátaimat, de a kudarcok után szükségem volt egy újabb kihívásra, úgyhogy elfogadtam.

– Ha jól tudom, ott sem mentek zökkenőmentesen a dolgok.
– Mivel az iráni kosárlabdát jól ismertem, generációváltást kezdeményeztem. Tehetséges fiatalokból állítottam össze a válogatottat, a csapat átlagéletkora 30-ról 20,5-re csökkent. Hosszú távú munkát terveztem, ami eredményekben csak néhány év elteltével mutatkozott volna. A vezetők azonban nem voltak túl türelmesek, egy-két hét edzőtábor után csodát vártak, pedig a sportban csodák nincsenek, csak kitartó, kemény munkával lehet eredményt elérni. Szerencsétlenségemre a szövetségben elnökváltás történt, az új elnök pedig hozta magával a saját embereit.

– Mintha el lettél volna átkozva...
– Nehéz évek voltak, az biztos. Iszfahánban edzősködtem, amikor tavaly szeptemberben megkerestek a Euroleasingtől, és felajánlották a nyáron induló kosársulijuk szakmai irányítását. Akkor már nagyon vártam a lehetőséget a hazatérésre, végül több egyeztetés után elvállaltam. Már egy hónapja együtt dolgozunk, egyelőre az irányelvek részletes kidolgozása folyik.

– Mi lesz a konkrét feladatod?
– Kezdetben átfogó szakmai tervet készítek, elindítom a magas szintű utánpótlásprogramot. Irányítom és továbbképzem az edzőket, felügyelem a munkát és természetesen edzősködök is. A tehetséges gyerekek kiválasztása is feladatom, ők kiemelt figyelemben részesülnek.

– Annyi nagy csata után milyen kihívást jelent ez neked?
– Óriásit. Magyarországon talán a legnagyobb problémát az utánpótlás-nevelés jelenti. Nincs rá pénz, kevés kivételtől eltekintve nem szisztematikus, alacsony színvonalú képzés folyik. Már most gondot okoz a magyar játékosok hiánya, nem véletlenül emelik évről évre a szerepeltethető külföldiek számát. Én edzőtársaimmal együtt szeretnék egy olyan generációt kinevelni, akik biztos alapokkal megállják majd a helyüket nemzetközi szinten is. Nemcsak a sportra, hanem az életre is szeretnénk felkészíteni a gyerekeket. Akkor lehetünk majd büszkék, ha fiataljaink az élet minden területén sikeresek lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokásos koreográfia

Az ETO-ból a combsérüléssel bajlódó Böjte mellett hiányzott vírusos fertőzés miatt Miriuta,… Tovább olvasom