Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Rudolf Gergely a Győri ETO klasszisa a rasszizmus ellen

A Polgári Platform felkérésre Rudolf Gergely különleges kezdőrúgásával vette kezdetét a mai Győri ETO-Mezőkövesd mérkőzés.
A hazai csapat klasszisa, válogatott labdarúgó a „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!" kampány keretében végezte el a meccs előtti kezdőrúgást, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a hazai lelátókon tapasztalható kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulások elleni küzdelem jelentőségére. Rudolf Gergely a kezdőrúgást megelőzően a pályán felolvasta a Polgári Platform antirasszista kiáltványát is.

A Polgári Platform 2013 őszén indította „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!" kampányát annak érdekében, hogy a pályákról – a drukkerekkel közösen – kiűzze a rasszizmust, a lelátókat pedig ismét a csapatukat buzdító szurkolók tölthessék meg. A szervezet első akciójaként 2013 szeptemberében antirasszista demonstrációt tartott mintegy 100 aktivista részvételével egy futballmérkőzésen. A szurkolók – többek között –

„Magyarok vagyunk, nem rasszisták" feliratú molinót feszítettek ki. A most futó figyelemfelhívó kezdőrúgó kampány első állomásaként a március 22-i MTK – Videoton mérkőzésen Gesztesi Károly, az április 5-i Budapest Honvéd - DVTK mérkőzésen Pisont István, a május 10-i FTC - DVTK mérkőzésen pedig Hajdu Attila, korábbi magyar válogatott labdarúgó, a Fradi egykori meghatározó játékosa hívta fel a figyelmet arra, milyen fontos fellépnünk a hazai pályákon tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen. A Polgári Platform kampányát több hazai klub támogatja, köztük a Budapest Honvéd, az MTK, a Ferencváros és a Győri ETO.

Rudolf Gergely a kezdőrúgás kapcsán elmondta: „Szerencsére sok országban játszhattam már, számos különböző nemzetiségű játékost, a miénktől eltérő kultúrát ismerhettem meg. Engem is elszomorít, hogy a magyar pályákon még mindig előfordulnak rasszista szurkolói megnyilvánulások. Én a tiszta játék híve vagyok, annak örülök, ha a pályán dől el a meccs. Nem tartom sportszerűnek, ha a szurkolók az ellenfél játékosait hergelik, azért, hogy azok ne tudjanak a meccsre összpontosítani. Természetes, hogy játék közben időnként elszabadulnak az indulatok, így vannak ezzel a szurkolók is. De sokkal jobb, ha az ellenfél zrikálása helyett ezeket az energiákat a csapatuk biztatására fordítják a drukkerek. Az igazi szurkolás mindig többet segít, a játék is attól lesz jobb."

A Polgári Platform „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!" című kiáltványa

„Hiszünk a fociban, a világ legjobb játékában.
Hiszünk a versenyben.
Hiszünk a tisztességben,
Hiszünk a csapatunkban.
Hiszünk a győzelemben.
A pályán csak az számít, hogy ki a gyorsabb, az ügyesebb, a tehetségesebb.
Mindegy, hogy egy játékos, vagy egy szurkoló milyen bőrszínnel született.
Mindegy az is, hogy egy játékost, vagy egy szurkolót gyerekként milyen vallásúnak neveltek.
A foci összeköt mindannyiunkat.
Szurkoljunk együtt a rasszizmus ellen."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két BMW indul az első sorból a DTM magyarországi futamán

DTM a hétvégén 26 év szünet után tér vissza a Hungaroringre, a legnagyobb német autógyárak közül… Tovább olvasom