Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Röplabda: Több egyesület kellene

A röplabda a világ egyik legnépszerűbb sportága, a megyei szövetség mégis anyagi gondokkal küzd.

13. A megyei röplabdaszövetség tekintélyes múltra tekint vissza, hiszen 1946-ban alakult. Jelenlegi elnöke Molnár László. Immár negyvennégy éve azonban Farnady Ernő tölti be a főtitkári funkciót, így ő nyilatkozott lapunknak. Négy cikluson keresztül a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökségi tagja is volt. Napjainkban az ifjúsági bizottságban dolgozik.

„ A röplabda a világ egyik legnépszerűbb sportága. Nemzetközi szervezetének (FIVB) van a legtöbb tagországa, szám szerint kétszáztizennyolc. Az olimpiákon a labdarúgás után a legtöbb nézőt vonzza. Népszerűségére jellemző, hogy Brazíliában például többen röplabdáznak, mint futballoznak" – hangsúlyozta Farnady Ernő.
A sportvezető a megyei röplabdaéletről elmondta, hogy Győrött hatvan, Sopronban pedig tizenhat csapat szerepel a különböző bajnokságokban. Ezeken kívül Ikrényben és Ágfalván foglalkoznak a sportággal. A csapatok zöme iskolai alakulat, ami ugyan nem baj, de jó lenne több egyesület – ebből ugyanis jelenleg csak hét van a megyében. Az elmúlt évtizedekben egyértelműen jobb volt a helyzet.

„ Korábban Mosonmagyaróváron, Csornán, Petőházán NB-s együttesek működtek és a községekben is élénk röplabdázás folyt. Sajnos a tornatermek szaporodása ellenére csökkentek a röplabdás műhelyek. Az első osztályban a férfiak közül a Győri RC Jedlik, valamint a második vonalban a Széchenyi ESE képviseli megyénket. Az NB II-ben a Győri Dózsa és a Győri DRC női alakulatai szerepelnek. "
A költségvetéssel kapcsolatban így nyilatkozott a főtitkár: a megyei sportigazgatóságtól a tavalyi évben nyolcvanezer forintot kaptak. További négyszázezret sikerült nyerni a Wesselényi-alapítvány pályázatán.
„ Elkeseredésre adhat okot, hogy számos szakosztály anyagi gondokkal küszködik. Létük nagyon sokszor az iskolák jóindulatán múlik. Az első osztályú Jedlik éves bevétele körülbelül 300.000 forint, amely roppant kevés. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az önkormányzat segítsége nélkül megszűnnének a csapatok."

A gondok mellett azért örömteli pillanatok is akadnak: „Elégedett vagyok a fiatalok szereplésével, akik már számos diákolimpián, országos és egyetemi versenyen szerepeltek sikerrel. Külön ki kell emelnem a győri Radnóti-, a Kossuth-, a Fekete- és az ikrényi általános iskola, valamint a Pálffy és a Jedlik csapatait és a széchenyisek gárdáit."
Az évek során több nagyszabású, nemzetközi versenynek is otthont adott a megye. „Ezek közül kiemelkedik a Rába-kupa, amelyet idén már 43. alkalommal rendezünk meg. A Kisalföld-kupa 23., a miniröplabda Pez-kupa a 26. lesz a sorban. Üde színfoltnak számít a halászi viadal, de sok sportolót vonzanak a nyári győri, illetve soproni strandröplabdatornák is. Utóbbiak jelzik, hogy a röplabda szabadidősport is egyben."

A főtitkár bizakodó a jövőt illetően: „Reménykedem, mert az iskolákban nagyon sok tehetséges gyerek bontogatja a szárnyait. Bízom benne, hogy a Széchenyi István Egyetem és a soproni pedagógiai főiskolai kar után a győri tanítóképzőben is lesz röplabdaoktatás" – mondta végezetül Farnady Ernő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bundagyanúban a Panionios-Dinamo Tbiliszi mérkőzés

A német bíróbunda, a Hoyzer-ügy kapcsán egy UEFA-kupa mérkőzéssel, a tavaly decemberben lejátszott… Tovább olvasom