Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Román csapat nem fog részt venni az athéni olimpián

Az utolsó esély is elúszott romániai csapat részvételére az athéni játékokon. A férfi vízilabda válogatott eltaktikázta lehetőségét a brazíliai kvalifikációs turnén, így 1988 óta először csak egyéni sportokban képviselik az országot.
Rio de Janeiróban a vasárnap esti mérkőzésen nagy volt a tét: a torna első három helyezettje biztosra vehette az olimpiai részvételt. A román válogatott számára jól kezdődött a turné: csoportharmadikként legyőzték a másik csoportban második Szlovákiát, s ezzel továbbjutottak az elődöntőbe, ahol viszont az Európa-bajnokság második helyezettje, Horvátország volt az ellenfél.

Elszámolták magukat

Liviu Raducanu edző úgy gondolta: kevés az esély a horvátverésre, és számítgatni kezdte az esélyeket. Mivel a másik ágon a Világkupa győztese, Oroszország találkozott a jóval esélytelenebb Németország válogatottjával, könnyű volt a döntés: pihentetjük a kezdőcsapatot Horvátország ellen, aztán teljes erőbedobással ledaráljuk a németeket a harmadik helyért.

A terv első felének megvalósítása egyszerűen ment: a kezdőcsapat a medence széléről nézte végig, hogyan kapnak ki a cserék, méghozzá csúfosan, 12-0-ra. Irány a kisdöntő. Csakhogy a másik ágon Németország a turné legnagyobb meglepetését produkálta: legyőzte az elbizakodott oroszokat, akik így kellemetlen helyzetbe kerültek. Ha még egy vereséget begyűjtöttek volna, akkor úszott volna az olimpiai szereplés, ami még soha nem fordult elő az orosz, illetve szovjet csapattal.

A keleti fiúk tettek róla, hogy idén se szakadjon meg szériájuk, s könnyedén, 8-4 arányban hozták a meccset. Románia csak az első negyedben tudta felvenni a versenyt, akkor még vezettek is (2-1), de a többi negyedet 1-0, 2-1, 3-1-re nyerték az oroszok.

Az eredménytelenség éve

Az utóbbi negyven évben most fordul elő harmadszor, hogy egyetlen csapat sem képviseli Romániát a világ legrangosabb sportrendezvényén. A kézilabda, vízilabda és röplabda hagyományosan a jó eredményeket felmutatni képes sportágak közé tartoznak Romániában, de most egyik válogatott sem tudta átverekedni magát a selejtezőkön.

Röplabdában is késő bizonyítani

Tavaly – figyelembe véve, hogy olimpia előtti évben jártunk – a román sport a megszokottnál jóval kevesebb eredményt mutatott fel a selejtezőkön, Európa- és világbajnokságokon. A röplabdás lányok edzője például csapata kiöregedésére fogta a sorozatos kudarcokat, a kézilabdások edzőt akartak váltani, de a leggyakoribb vélemény szerint máshol van a gond.

A sportvezetők panaszkodnak

Ion Tiriac, a Román Olimpiai Bizottság (COR) elnöke nem magyarázkodott sokáig: "Sajnos, most azt aratjuk le, amit elvetettünk" – fogalmazott a sportszakember. Magyarul: a román sportra, az olimpiai mozgalomra szánt támogatások nem elegendőek kiugró eredmények eléréséhez, és a sportéletet irányító szervezetek nem elég hatékonyak.

A Nemzeti Sportügynökség (ANS) elnöke, Octavian Morariu a Gardianul napilapnak adott interjújában egyetért Tiriac-kal. Drámainak minősíti a csapatsportok helyzetét, és felhívja a figyelmet: nem az eredményt, hanem a kiváltó okokat kell megvizsgálni, amelyek szerinte: a pénzhiány, az utánpótlás-nevelés akadozása és a rossz infrastruktúra. Morariu szerint az első lépések már megtörténtek: a csapatsportok részére az előző éveknél nagyobb pénzügyi keretet biztosítanak idén, és az ANS elnöke hamarosan tárgyalni fog a szakszövetségek vezetőivel egy egységes, négy-öt éves programtervezet kidolgozásáról.

Saját intézménye megszüntetését kéri

A két legfontosabb sportszervezet vezetője, úgy tűnik, komolyan gondolja: tenni kell valamit. Tegnap ugyanis közösen fordultak Adrian Nastase államfőhöz, a román sportélet újraszervezését kérve. Az Ifjúsági- és Sportminisztériumot a hat hónappal ezelőtti kormányátalakítás alkalmával szüntették meg. Azóta ifjúsági kérdésekben az oktatási és kutatási minisztérium, sportügyekben az ANS a felelős. Most Tiriac és Morariu, az ANS elnöke, az általa vezetett intézmény megszüntetését kérik.

A két vezető tulajdonképpen azt akarja elérni, hogy az ANS megszűnésével az olimpiai bizottság váljon az ország legfontosabb sportintézményévé. Tiriac Olaszország példáját hozza fel, ahol szintén az olimpiai bizottság vezeti a sportéletet – igaz, Európában egyedül Olaszországban működik ez a rendszer.

A miniszterelnökhöz eljuttatott terv szerint a jelenlegi intézményháló helyett össze kellene vonni az összes magántényezőt, sportszövetséget egyetlen nemkormányzati, közérdekű szervezetbe, a Romániai Olimpiai és Sportszövetségek Bizottságába (COFSR). Továbbá a sport központosítottságának megszüntetését a megyei tanácsok bevonásával is célul tűzték ki.

A tervezet, amelynek teljes szövege egyelőre nem ismert, semmiképpen nem hozhat azonnali eredményeket. De helyesen észlelik a sport döntéshozói, hogyha Románia méltó akar maradni eddigi olimpiai teljesítményéhez (74 arany-, 83 ezüst- és 108 bronzérem 1900 óta), mindenképpen lépni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figo is nyilatkozott Fehér Miklós haláláról

Luis Figo Fehér Miklós sajnálatos halála miatt nyilatkozott az egyik portugál lapnak, hozzátéve,… Tovább olvasom