Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

`Robokop´ megnyerte a gyilkos versenyt - fotók

A győri Rokob József nyerte az olaszországi ultratriatlon viadalt. 30 napon át minden nap teljesített egy hosszútávú triatlont.


Szerda, 9.46

A kisalföldi Rokob József nyerte a világon először megrendezett 30-szoros ironmant az olaszországi Garda-tó közelében, míg a komáromi Szőnyi Ferenc ezüstérmes lett. A kisalföldi vasembert lapunk közvetlenül a keddi díjátadó ünnepség után érte el.

"A futóteljesítményen dőlt el az első hely sorsa"

"A harmincadik napon hajnali negyed négyig maradtam a futópálya mellett: megvártam az utolsóként célba érő olasz versenyzőtársat. Úgy gondoltam, ennyivel tartozom azoknak a sportembereknek, akik végig inspiráltak az egy hónapon át tartó úszás, kerékpározás és futás közben.

Hangsúlyozni szeretném, hogy aki teljesítette harmincszor a napi `adagot´ - 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás (a szerk.) -, az önmagában győztesnek vallhatja magát" – kezdte Rokob József.

"A verseny előtt tudatosan készültem a számokra, minden reggel pontban hat órára jártam úszni. A nagyatádi dupla ironmanbajnokságot sikeresen teljesítettem nyáron, valamint részt vettem egy svájci hegyi futóversenyen, ahol ötvenegy kilométert kellett teljesíteni háromezer-egyszáz méter szintemelkedés mellett.

Utóbbi tapasztalatokat sikerült kamatoztatnom Olaszországban: úgy érzem, hogy a futóteljesítményen dőlt el az első hely sorsa.

"A huszonhetedik napig komoly problémám nem is akadt"

A rendkívüli fizikai terhelést jó szervezéssel valamelyest lehet ellensúlyozni. A fájdalom így is, úgy is utoléri az embert, de jó zoknival, cipővel sok rossz pillanattól megkímélheti magát az ember. Ezúttal szeretném megköszönni feleségemnek, hogy a verseny összes napján mellettem volt, s amiben tudott, a segítségemre volt.

A verseny elején többen is feladták a küzdelmet, nekem rövid időre szintén megfordult a fejemben, hogy kiszállok. Szerencsére nem tettem, s egészen a huszonhetedik napig komoly problémám nem is akadt: ekkor a combom kezdett el erőteljesen szúrni" – folytatta Rokob József.

A győri sportoló edzője, Barthalos István elmondta: "gyakorlatilag semmilyen problémája nincs Rokob Józsefnek, igaz, hat kilót leadott, s a bal lába egy kicsit bevizesedett".

A fogyás "természetes" velejárója a harmincszoros ironmantávnak: becslések szerint egyetlen nap alatt több mint 10 ezer kalóriát égettek el a sportolók. Szintén érdekesség, hogy a Garda-tó mellett nyárból őszbe úsztak-tekertek-futottak át a különleges sportemberek: az első napokon még 22–23 Celsius-fokos volt a medence hőmérséklete,  az utolsó napokon már csak 15–16 fokos.

Szőnyi Ferenc 43 évesen kezdett el komolyan foglalkozni a sporttal

"Az extrém terhelés következményeként nem tudtam mélyen aludni az utóbbi egy hónapban. Ritkán fordult elő, hogy három óránál többet tudtam volna egyhuzamban álomra hajtani a fejemet" – tette hozzá Rokob József.

Rokob József mellett egy másik magyar versenyző, a komáromi Szőnyi Ferenc szintén kimagaslott a 21 fős mezőnyből. Általában ők ketten osztoztak az első két helyen a napi összevetésekben is – Rokob József összesen tizennégyszer ért elsőként célba a napi szakaszok során –, a harmadik Greger Sundinra pedig több mint 20 órát vertek összetettben. A két magyar több mint 350 órát versenyzett: Rokob József 356 óra 33 perccel nyert, két órával megelőzve honfitársát.

Az eddig "csak" tízszeres ironmant teljesítő győri Rokob a 22. napon vette át a vezetést Szőnyi Ferenctől, s hihetetlenül erős tudott maradni a verseny utolsó harmadára, egymás után érte el a 11 óra körüli részidőket.

A komáromi sportember 49 évesen szerezte meg az ezüstérmet: teljesítményének értékét növeli, hogy a versenysporttal 43 évesen kezdett el foglalkozni. A viadal keménységéről mindent elmond: csak nyolcan fejezték be a kezdeti 21 induló közül.

Kedd, 8.12 

A győri Rokob József nyerte az olaszországi ultratriatlon viadalt. A versenyző 30 napon át minden nap teljesített egy hosszútávú triatlont (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás).

Összetettben a világon először megrendezett ultratávú versenyen a komáromi Szőnyi Ferenc lett a második.

A kereken egy hónapig tartó erőpróba utolsó, harmincadik etapján Rokob József másodikként ért célba, míg Szőnyi Ferenc harmadikként.

A győri vasembernek ahhoz is volt ereje, hogy az utolsó kört sprintelve tegye meg, s 1 perc 56 másodperces kört fusson.

Rokob József összesen 356 órát 33 percet és 17 másodpercet töltött a versenypályán, Szőnyi Ferenc két és fél órával többet.

A huszonkét induló közül összesen heten bírták végig a rendkívüli fizikai igénybevételt.


Rokob József zászlóval a kezében szakította át a célszalagot - fotó: Facebook
Rokob József magyar zászlóval a kezében szakította át a célszalagot - fotó: Facebook


Szőnyi Ferenc a célban. Forrás: http://tripledecaironman.myblog.it
Szőnyi Ferenc a célban. Forrás: http://tripledecaironman.myblog.it


Hétfő, 9.53

Hétfőn az utolsó, 30. nap vár az ultratriatlon versenyzőkre Olaszországban.

Szombaton újabb győzelmet aratott szakadó esőben a győri Rokob József, akit lehengerlő teljesítménye miatt az olasz média napok óta "Robokopnak" hív. A kisalföldi vasember 12 óra 57 perc alatt ért célba, s újabb 13 percet vert legnagyobb riválisára, a komáromi Szőnyi Ferencre.

Vasárnap egy spanyol versenyző, José Manuel Lopez első győzelmét szerezte meg az embert próbáló viadalon. A 29. napon Szőnyi Ferenc kicsit, egészen pontosan 35 percet faragott a hátrányán Rokob Józseffel szemben.

A győri sportoló ennek ellenére így is magabiztosan vezeti az összetett állást, az előnye durván két óra az utolsó megpróbáltatások előtt (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás).

Biztosat azonban nyilván csak az utolsó méterek megtétele után lehet kijelenteni: ez nem az a sport, ahol nem történhetnek meglepetések 180 km kerékpározás közben.


Rokob József bringára pattan a szombati esőben - fotó: http://tripledecaironman.myblog.it
Rokob József bringára pattan a szombati esőben - fotó: http://tripledecaironman.myblog.it

    
Péntek, 8.52

A 26. napon (is) elsőként ért célba Rokob József az olaszországi ultratriatlon viadalon.

Mindez azt is jelenti egyben, hogy a győri sportoló az eddigi 26 szakasz felét, tizenhármat megnyert.

Rokob József csütörtökön egyedüliként tudta teljesíteni kevesebb mint 12 óra alatt - egészen pontosan 11 óra 49 perc után ért célba - a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42 km futásból álló távot.

Az újabb remek teljesítménynek köszönhetően a kisalföldi vasember növelte előnyét a második helyen álló komáromi versenyző, Szőnyi Ferenc előtt. 

A nem mindennapi kihívást jelentő, Garda-tó közelében rendezett ultratriatlon versenyen a maival együtt még négy "gyilkos" nap vár a sportemberekre. 

Korábban - Győri sportoló vezet a világ leggyilkosabb versenyén

A Garda-tó közelében 30 nap alatt 30-szor teljesítik a hosszútávú triatlon távot (3,8 km úszás-180 km kerékpározás-42 km futás). A győri Rokob József 24 nap után az élen áll.

Ízlelgessük kicsit még a számokat: legtöbbünk számára az ironman három száma közül jó eséllyel az egyik versenyszám is leküzdhetetlen akadályként tornyosulna.

Az Olaszországban versenyző ultratriatlonos versenyzők egy hónapon keresztül mindennap úsznak 3,8 kilométert, kerékpároznak 180 kilométert és lefutják a maratoni távot (42 km).

A világ egyik legkegyetlenebb versenyen huszonegy induló rajtolt el a Garda-tó közelében festői környezetben, közülük már csak nyolcuk szervezete bírja a különleges terhelést.

A huszonnegyedik nap után a győri Rokob József vezeti a mezőnyt: a kisalföldi vasember eddig több mint 282 órát töltött úszással, kerékpározással és futással a pályán.

Rokob Józsefet feleségén keresztül próbáltuk elérni, de a szükséges regeneráció miatt csak a verseny után, itthon tudunk vele beszélni.


A győri Rokob József egyelőre vezeti a versenyt - fotó: http://tripledecaironman.myblog.it
A győri Rokob József egyelőre vezeti a versenyt - fotó: http://tripledecaironman.myblog.itA verseny hivatalos weblapján a huszonharmadik nap után a következőket nyilatkozta Rokob József: "fáj a bal sípcsontom és a jobb térdem, de nem panaszkodom, mindenki másnak is vannak fájdalmai".


Rokob József futás közben: eddig több mint 282 órát töltött a pályán - fotó: Elisabetta Caracciolo
Rokob József futás közben: eddig több mint 282 órát töltött a pályán - fotó: Elisabetta Caracciolo


A győri sportember pályafutása klasszikus távon kezdődött a nagyatádi magyar országos bajnokságon 2009-ben. (A szintén győri Major József 2005 és 2011 között sorozatban hétszer nyerte meg az OB-t.) 2010-ben már dupla ironman távot teljesített, majd egy merész próbálkozás után a tízszeres ultratriatlonnak is nekivágott.

Rokob József jelenleg legnagyobb ellenfele szintén magyar versenyző a komáromi Szőnyi Ferenc személyében. Róla adtunk már hírt Olvasóinknak: Szőnyi Ferenc tavaly nyáron eltekert az Egyesült Államokban Kaliforniából Washingtonig.

Rokob József nem egészen 32 perccel vezet Szőnyi Ferenc előtt a 25. napi megpróbáltatások előtt Olaszországban.

A különleges versenyről fotókat ide kattintva tekinthetnek meg!


Forrás: http://tripledecaironman.myblog.it
Forrás: http://tripledecaironman.myblog.it

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Igazamvan 2013. október 09. 21:22
  „kerteszb
  "mint akaratgyenge lusta barom, dolgozom napi 10-12 órákat, segítem a családot, nevelem a gyerekeket, művelem mellette a kiskertet és nincs időm ilyesmivel foglalkozni, mert annyira lusta vagyok"

  Ezt napi szinten csinálja röpke 2 milliárd ember.Azt várod megtapsoljanak amikor kimész kapálni???”
 • 35. Hyppolit 2013. október 09. 20:10
  „30. gonzo! Esküszöm, a kedvedért átfogalmazom: "ezt inkább sportnak tartom, mint a hegymászást". Nos, szimpi? Ugyanis a magam részéről a hegymászást nem tartom kifejezetten sportnak (a természet erőivel való extrém küzdelem), míg Rokobnál a futás/úszás/kerékpározás/stb. eleve egy-egy sport. Úgy fogalmaznék inkább, hogy olyan sport, ami túllép az emberi szervezet teljesítőképességének a normális felső határán, szerintem már nem a lényegi sport tiszta szelleme. Ismétlem, ez egy vélemény.Anno, réges-régen a kerékpározás sem volt sport, ma már kifejezetten az. Az, hogy pl. tuti szívnagyobbodást okoz a túlzásba vitele, az meg a kerékpárosokat nem érdekli..Tény, hogy normális mértékben nagyon egészséges, mi több, szórakoztató is. Remélem, ezekben azért egyetértünk?”
 • 34. ktl 2013. október 09. 16:07
  „31. kerteszb 2013.10.09. 09:34
  Megértem a helyzetedet és őszinte részvétem. De ez még mások fikázásra nem ok.”
 • 33. Primax 2013. október 09. 12:11
  „Nos, kedves magyar labdarúgók...
  Vajon hány focista lenne képes ennek csak a tizedére...?
  Csak a tizedére...
  Fantasztikus teljesítmény, az ember fejet hajt minden résztvevő előtt.
  A magyar versenyzők előtt pedig kétszer hajt fejet.”
 • 32. naesz 2013. október 09. 10:11
  „22. " Az erős akaratú embereket csak az akaratgyenge lusta disznók fikázzák..." Úgyvan”
 • 31. kerteszb 2013. október 09. 09:34
  „22: mint akaratgyenge lusta barom, dolgozom napi 10-12 órákat, segítem a családot, nevelem a gyerekeket, művelem mellette a kiskertet és nincs időm ilyesmivel foglalkozni, mert annyira lusta vagyok.<moderálva> Vajon ez a két szupermen képes lesz egyáltalán felemelni és a nyakába venni unokáit 60-70 évesen? Hol van a határ (lásd lezuhant madárember),”
 • 30. gonzo 2013. október 09. 09:15
  „Hyppo,elnézést hogy megszólítottalak,eddig ez nem zavart,ezentúl majd figyelek,nehogy újra előforduljon.

  Az mindenesetre elszomorító,hogy már te is beálltál az "értelmezési probléma"-panelt használók jó hosszú sorába.Ahogy a sport,úgy a hozzászólók is változnak idővel úgy látszik.

  Idézet tőled:Tény, hogy a szervezetet tönkreteszi az ilyen igénybevétel, mindenesetre értelmesebb "sportnak" tartom, mint a hegymászást, ahol alkalmasint borítékolható a tuti halál...

  "Mindenesetre értelmesebb "sportnak" tartom,"->tehát mire vonatkozik a cicajelbe tett sport szó,na mire?Így ebben a formában persze hogy nem a hegymászásra.Téma részemről lezárva.

  Az viszont tény,hogy az értelmest nem raktad cicajelbe,így azért elnézést kérek,hogy azzal gyanusítottalak,hogy értelmetlennek tartod a dolgot.”
 • 29. CID 2013. október 09. 08:22
  „Teljesítménynek hatalmas, ezt tény, mint, ahogyan az is, hogy tönkrevágja a szervezetét. Ettől függetlenül GRATULA!!”
 • 28. Csetneky 2013. október 08. 23:38
  „Tiszteletre méltó a két magyar - meg persze az összes többi résztvevő - teljesítménye. Ettől függetlenül van igazsága georgbobnak is, az első mondatában. A fanyalgóknak csak annyit, nyilván jobban örülnétek, ha a gyereketek a discoban drogozna, mintha sportolna. Lelketek rajta.”
 • 27. jani1961 2013. október 08. 21:26
  „Gratulálok Tiszteletet elismerést érdemlő teljesítmények!”
 • 26. tkrs9980 2013. október 08. 20:10
  „Elképesztő teljesítmény . Gratulálok.”
 • 25. vikri 2013. október 08. 18:51
  „Úristen! Micsoda teljesítmény! Nagy-nagy gratuláció!!!

  Ennek a hírnek kellene minden híradóból ömleni...”
 • 24. Bagoly11 2013. október 08. 17:25
  „Gratulálok mindkét fiatalembernek a szép eredményért,kitartásukért!!!Jobban kéne Őket támogatni anyagiakban,nekik úgysem kell egy stadion.”
 • 23. georgbob 2013. október 08. 17:13
  „Emberfeletti teljesítmény, mint az is, hogy 7 napból 6-ot 12 óráznak emberek a munkahelyükön. Ha ez neki megfelel, ám legyen, de ettől nem leszek hazafi. ..”
 • 22. ktl 2013. október 08. 15:25
  „Nem lebecsülve sőt elismerve "Robokob" József győzelmét, a második helyezett Szőnyi Ferenc is megérdemel minden dicséretet! Az erős akaratú embereket csak az akaratgyenge lusta disznók fikázzák...
  Ez a kettős győzelem azon ritka esetek egyike, amikor jól esik magyarnak lenni. Mert amúgy már régóta szégyenlem hogy magyar vagyok...”
 • 21. Hyppolit 2013. október 08. 13:31
  „20. gonzo, általános véleményemet írtam le, és nem Neked. De ha már megszólítottál: a sport szó a francia "desporter" (mulatságoknak élő) szóból származik, amit az angolok vettek át. A 15. és 16. században úgy indult, mint szórakoztató időtöltés a szabadban. Még a görögöknél sem szólt versenyzésről, díjról. Hogy az emberi szervezet normálison túli igénybevétele valójában a szó nemes értelme szerint mennyire sport, döntse el mindenki maga. Azt is elfogadom, hogy a világ alakul, ma már vannak olyan sportágak, ahol kimondottan és célzottan szinte "támadják" az emberi testet és szervezetet, egy kickbox-ba volt, aki belehalt.
  Macskakörömbe a sport szót a hegymászás miatt tettem, hiszen vannak, akik egy-egy csúcstámadást sportnak tartanak. Nos, szerintem az továbbra is hegymászás, mint olyan, és a versenyzés inkább a természet erőivel folyik. Egyébként Rokob teljesítményét én is értékelem, és az, hogy nem tartom se értelmesnek,se sportnak, sehol sincs leírva. Ha úgy gondoltam volna, azt írtam volna. Sajnálom, hogy értelmezési zavaraid vannak...”
 • 20. gonzo 2013. október 08. 13:01
  „19.Hyppo,mit kerülgeted a forró kását,azzal hogy cicajelbe tetted a sportot lényegében kinyilatkoztattad,hogy se sportnak se értelmesnek nem tartod azt amit ők csinálnak.A hegymászás meg hogy jön ide?:)Hány "halálos" sportot lehetne még idecitálni?:)

  Azzal viszont egyetértek,hogy az ekkora terhelést a szervezet megbosszulja.Majd.Pár év múlva.De leállni nehéz,ha szereted és bírod is.Én is küzdöttem már úgy,hogy fájt és valószínű rövidebb ideig fájt volna utána,ha előbb leállok.Nem álltam le.Valaki szerint az ilyen az hülye,mások szerint kitartó.”
 • 19. Hyppolit 2013. október 08. 11:37
  „Tény, hogy a szervezetet tönkreteszi az ilyen igénybevétel, mindenesetre értelmesebb "sportnak" tartom, mint a hegymászást, ahol alkalmasint borítékolható a tuti halál...”
 • 18. ombi 2013. október 08. 10:11
  „Micsoda emberek, csak gratulálni tudok nekik, ha egyáltalán van ehhez jogom innen, a fűtött szobából.”
 • 17. tati 2013. október 08. 08:51
  „Gratulálok a szép eredményhez mindkét versenyzőnek!
  ezt kellene támogatnia az államnak,nem a kétballábas focistákat....:-(”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos Tímea Kanadában tér vissza

A soproni játékos vírusos megbetegedése után hétfőn újra elkezdte az edzéseket. Tovább olvasom