Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Robbant a sportbomba

A volt Ifjúsági és Sportminisztérium átvilágításakor feltárt törvénysértések miatt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen és hanyag kezelés, valamint más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tesz a következő napokban a tárca jelenlegi vezetése.
Ezt Jánosi György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetője jelentette be a tárca elődje által folytatott gazdálkodás törvényességi
vizsgálatáról tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A miniszter elmondta azt is, hogy fegyelmi és kártérítési eljárást kezdeményeztek a tárca korábbi közigazgatási államtitkára ellen, és ugyanilyen eljárás indul a szabálytalan döntések előkészítésében, végrehajtásában közreműködő
szakmai és gazdasági vezetők ellen is.

Jelezte: kezdeményezték az állami érdekek szempontjából hátrányos szerződések módosítását, megszüntetését is. Jánosi György hangsúlyozta: nem politikai indíttatású, hanem törvényességi átvilágítást végeztek. Elmondta, hogy a leggyakoribb problémát a fedezet nélküli kötelezettségvállalások jelentették. Rámutatott arra: az év elején született fedezet nélküli kötelezettségvállalások mintegy 4 milliárd forintot tesznek ki, amely bőven finanszírozta volna a teljes magyar élsport olimpiára való felkészülését a következő két évben.

A források nélküli vállalások közül példaként említette az évi 600 millió forintból működő Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet létrehozását, valamint a hódmezővásárhelyi uszoda felújítására – pénzügyi ellenjegyzés nélkül – aláírt 400 millió forintos támogatási szerződést.
Jánosi György kiemelte: a stadion-rekonstrukciós program kapcsán is észleltek szabálytalanságokat. Mint mondta, az 1,2 milliárd forintra tervezett beléptetőrendszerre a közbeszerzési pályázatot 3,2 milliárd forinttal írták ki, és végül összesen 5,2 milliárd forintos szerződést kötöttek a nyertes céggel.
A miniszter hozzáfűzte: az összeg visszapótlására a tárca vezetése saját kormányát is félrevezetve, négymilliárd forintos kezességvállalást igényelt a kormánytól az akkor már megvásárolt stadionbeléptető rendszer beszerzésére.

Jánosi György elmondása szerint a tárca előző vezetésének – dokumentumokkal is alátámasztott – terve az volt, hogy a már megvásárolt rendszert 3 milliárd forintért eladják annak a cégnek, amelyiktől megvették, majd a kormány által biztosított 4 milliárd forintért visszavásárolják, törlesztve a cég felé fennálló egymilliárd forintos tartozást és 3 milliárd forintot visszapótolva a tényleges rekonstrukcióra.
Jánosi György a szabálytalan beszerzések közül példaként említette: közbeszerzés nélkül, támogatási szerződésnek álcázva 35 millió forint értékben kötöttek szerződést reklámfelületek vásárlására egy Deutsch Péter, a volt miniszter öccse által képviselt céggel is.

Mesterházy Attila, a tárca politikai államtitkára jelezte: a Budapest Sportcsarnok újjáépítése ügyében állami számvevőszéki vizsgálatot kezdeményeznek. A csarnok újjáépítésének az eredetileg tervezett 17–18 milliárd forintról – ugyan kibővített programmal – 45 milliárdra nőttek a költségei. Szilvásy György elmondta: a számvevőszék és a Központi Ellenőrzési Hivatal közül korábban átfogó vizsgálatot egyik sem végzett. Emellett olyan vizsgálat sem folyt, amely feltárhatta volna a törvénytelenségeket. A tárca előző közigazgatási államtitkára kedden ugyanis azt tudatta: döntéseik jogszerűek és helyesek voltak, erről tanúskodnak az Állami Számvevőszék és a Központi Ellenőrzési Hivatal
vizsgálatai is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

US Open: Manduláék már a legjobb nyolc között

Mandula Petra – az izraeli Amir Hadad oldalán – bejutott a negyeddöntőbe a vegyes… Tovább olvasom