Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Risztov Éva: ezüstnyitány

Risztov Éva ezüstéremmel mutatkozott be Barcelonában. Kovács Ági várakozáson felül teljesített új számában: az ötödik legjobb idővel jutott a 200 vegyes döntőjébe. A többi úszónknak viszont nem jutott hely a mai finálékban.

A számunkra nagyon jó emlékeket őrző 1992-es olimpiáról (Darnyi, Egerszegi, Rózsa...) ismert Palau Sant Jordiban, a katalán Szent György nevét viselő, valódi vízi szentéllyé átalakított sportpalotában tegnap megkezdődtek az úszók küzdelmei. A nap legizgalmasabb döntője a 400 méter női gyors volt, Risztov Évával a főszerepben. Az „ezüstlánytól" mindenki azt várta, hogy visszaidézze a tizenegy évvel ezelőtti felejthetetlen emlékeket. Ehhez viszont az kellett, hogy a 400 gyors döntőjében legyőzze két nagy riválisát, a német Stockbauert és az amerikai Munzot. A kettőből egy sikerült, vagyis ismét ezüsttel mutatkozott be a világ élmezőnyében. De hogy ne zárjuk le ilyen röviden azt a 4 perc 7 másodpercet, amelyet gyorsúszással töltött a medencében, íme a részletek: 200 méterig együtt úszott a három lány, 300-nál Stockbauer próbált robbantani, majd pedig Risztov, de ismét csak az utolsó 50-en dőlt el minden. A német úszó jobban bírta a végét, fél másodpercet vert így Risztovra, aki bár századmásodpercre megúszta élete legjobbját (vagyis a magyar csúcsot), mégsem állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Megérte a „bemelegítés"

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó, Kovács Ágnes ezúttal idegen „felségvizekre" tévedt, vagy másképp fogalmazva: az inkább kiegészítő számnak számító 200 méter vegyes úszásban melegített be az igazi számára, 200 mellre. Nos, a bemelegítés meglepően jól sikerült, bár valószínű, hogy Kovács eredménye – az ötödik legjobb idővel jutott a mai fináléba – csak minket lepett meg, akik nem láttuk Ágit, ahogy az indianapolisi nyílt bajnokságon másodikként csap célba ebben az úszószámban. A lényeg az, hogy ma ismét lesz kiért izgulnunk a fináléban.

Güttler: ismét pech

A férfi 100 méteres mellúszás tegnapi középdöntőiben azonban már nem maradt miért, illetve kiért szorítani, ugyanis a két induló: Güttler Károly, a táv 1988-as olimpiai ezüstérmese és Bodor Richárd, az új nemzedék képviselője már az előfutamokból kiesett. Talán mondani sem kell, hogy ismét csak hajszálon múlt Güttler továbbjutása, hiszen úgy lett a 99 versenyzőt felvonultató mezőnyben a tizenhetedik, hogy alig hét századdal szorult ki a legjobb tizenhatot tömörítő középdöntőből. Ezen persze már kár búsulni, 50 méteren viszont – ahol legutóbb a berlini EB-n is dobogóra állhatott – még kárpótolhatja magát és persze bennünket. Szintén a jobb szereplésben kell hogy bízzon Flaskay Mihály és Gáspár Zsolt, akiknek 50 pillangón, illetve Reményi Diána, akinek 200 vegyesen nem sikerült a döntőbe jutás.

Csalódás a második hely

– Istenem, csak nehogy úgy járjak, mint szegény Güttler Karcsi, és nekem is majd mindig az ezüst jut! – mondta nekikeseredve Risztov Éva, mielőtt az eredményhirdetésre és a doppingvizsgálatra indult volna. – A négy közül ebben a számban volt a legnagyobb esélyem, erre tessék. Örültem, hogy nincs itt Klocskova, aki mégiscsak olimpiai bajnok, tőle nem szégyen kikapni, de hogy Stockbauer verjen meg, akit tavaly utcahosszal vertem, hát kétségbeejtő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is Armstrong vezet a Tour de France-on

A német Jan Ullrich nyert a Tour de France kerékpáros körverseny pénteki, 47 km-es egyéni… Tovább olvasom