Kisalföld logö

2017. 04. 28. péntek - Valéria 7°C | 10°C Még több cikk.

Risztov: A nő kétszer

Azzal, hogy tegnap Risztov Éva megszerezte második aranyérmét a dublini rövid pályás úszó Európa-bajnokságon, Cseh László előtt ismét a legeredményesebb tagja lett a magyar válogatottnak.

Risztov, aki 400 vegyesben (is) a legjobb volt.
Kezdjük a jó hírrel: 400 vegyesen Risztov Éva megszerezte második aranyérmét a rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. Klasszis úszónknak – bátran kijelenthető – ezúttal nem volt ellenfele, bár az orosz Tolkacseva megpróbált nem leszakadni, de már az első úszásnemnél (pillangón) rá kellett jönnie, hogy nem tudja követni Risztovot.

Éva végül több mint egy testhosszal nyerte a számot, s ezzel megszerezte második aranyérmét Dublinban. Mindez tegnap történt, szombaton Risztov még ötödik lett 400 gyorson, amelyről bővebben a következő fejezetben.

Elmaradt érmek

Ez pedig a „mérsékeltebb" teljesítményeké, amelyekből szintúgy jutott a hétvégére (de mondhatjuk úgy is, az EB-re). Kezdjük Risztovval, vele egyébként is kritikusabb a szakvezetés, de a világversenyeken megszerzett (ezüst)érmei miatt mi magunk is. Bár kevésen múlt a dobogó – amelyet 800 gyorson megszerzett –, az ötödik helyénél azonban valószínűleg ő is többet remélt 400 gyorson. De kevésbé lenne bosszantó az elmaradt dobogó, ha a többiek hozták volna a remélt eredményeket.

A legrosszabb mérleget a férfi mellúszók 50 és a pillangózók 200 méteres számaiban produkáltuk, ugyanis ezekből a számokból nem jutott senki a döntőbe, noha itt is, ott is hárman próbáltak szerencsét. Még Bodor Richárd állt a legközelebb a finálé kiharcolásához, mivel a még kiadó egyetlen szabad pozícióért „szétúszhatott" két angol és egy norvég vetélytársával. A különviadalt azonban utolsóként zárta, így számára sem jutott hely a 16-os mezőnyben. Nála is rosszabbul végzett a nagymedencés világbajnoki bronzérmes Flaskay Mihály, aki csak 21. lett.

Egy kontinenscsúcs a miénk

Összegzésként annyit: Risztov mellett a szintén 18 éves Cseh Lászlónak játszották el a Himnuszt az ír fővárosban, aki egyébként még vasárnap is érdekelt volt a 100 méter hát döntőjében – ott az ötödik lett. Cseh vegyesúszó, akinek kiegészítő számában nagyjából ennyit lehetett remélni. Ő, illetve Risztov tette érdekessé a kézilabda-vb-lázban élő magyaroknak az úszó EB-t. Cseh legutóbb Barcelonában „rendes medencében" robbant be a világ élvonalába, amikor második lett a világklasszis amerikai Phelps mögött. Dublinban pedig aranyat nyert, ráadásul Európa-csúccsal. Kettőjükért érdemes számolni a napokat az athéni olimpiáig.

Nem kell persze letargiába esni a rövid pályás világverseny miatt, hiszen ez az a „műfaj", amelyet tudvalévőleg nem a magyaroknak találtak ki. A huszonötös medence azoknak kedvez, akik jól rajtolnak és jól fordulnak, nyilván ez az egyik oka annak, hogy Kovács Ági, ha nem muszáj, még a közelébe sem megy a rövid pályás viadaloknak.

Igaza van, csak legyen igazuk azoknak is, akik inkább mosolyognak a pesszimisták aggódásán, akik azt mondják: ez a verseny is megmutatta, tudnak nálunk gyorsabban úszni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Intert, vagy a Liverpoolt kaphatja a DVSC

Az UEFA-kupa harmadik körének pénteki sorsolása előtt a nemzetközi szövetség elkészítette a… Tovább olvasom