Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Remek hangulat feszültségekkel

Túl van a felkészülés felén a női kézilabda-válogatott. Az olimpiai keretbe a győriek közül Görbicz Anita és Mehlmann Ibolya is jó eséllyel pályázik. Sirina Irina dolga kicsit nehezebb. A férfiválogatott jelenleg Roglán edzőtáborozik.

Negyedik hete dolgozik együtt az athéni olimpiára és a decemberi magyarországi Európa-bajnokságra készülő női kézilabda-válogatott. A nyári felkészülés három ciklusából pillanatnyilag a másodikat „tapossa" a húszfős keret. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a tegnapi tatai edzőtáborban tartott sajtótájékoztatón elmondta, eddig a munka nagy részét maradéktalanul el tudták végezni, egyedül Szlovéniában, a roglai edzőtáborozás alatt az időjárás viszontagságai miatt néhány futóedzés nem az előírtnak megfelelőn zajlott: a szakadó eső miatt terembe kellett vonulnia a játékosoknak.

Figyelmeztető a foci EB

Jellemző egyébként, hogy mind a szakvezető, mind pedig a játékosok egy fárasztó edzésről érkeztek, s még aznap további két foglalkozásra került sor. Az ebéd és a rövid pihenő után előbb délután, majd pedig este kilenc órakor vezényelt edzést tanítványainak a kapitány. Persze ez nem furcsa, mert így megy ez már jó pár hete. „Komoly céljaink vannak, ehhez pedig nagyon fel kell készülnünk.

A mezőny rendkívül kiegyensúlyozott, s a most véget ért labdarúgó EB mindenképpen figyelmeztető lehet. Senkit sem szabad előre leírni, s bár a csoportmeccseink valóban kedvezőnek tűnnek, nem árt az óvatosság. Nem lenne jó, ha kint érne bennünket meglepetés. Az elvárások nagyon nagyok a csapattal szemben, s biztos vagyok benne, hogy számunkra csak két lehetséges megoldás van: vagy pajzson vagy pajzzsal jövünk haza" – mondta a kapitány.

Negyeddöntő: a lét a tét

A magyar válogatott az olimpia csoportküzdelmei során sorrendben Kínával, a házigazda Görögországgal, Brazíliával és Ukrajnával találkozik. Elvileg nem lehet gond a továbbjutás az első vagy a második helyen, ám a negyeddöntőben már a koreai, dán, francia, spanyol négyes ellen kell a létért küzdeni. Nem túlzás ugyanis, hogy a világbajnoki ezüstérem után nem mindegy, hogy az első négy vagy az 5–8. helyért küzd-e majd a továbbiakban a magyar válogatott.

A hangulat mindenesetre jó a keretben, ezt a győri játékosok is megerősítették. Görbicz Anita, Mehlmann Ibolya és Sirina Irina is elmondta, teljes a játékosok között az egység, mindenkit egy cél, a jó olimpiai szereplés vezérel, s ezért mindent meg is tesz az edzéseken. Hozzátették: természetesen okoz némi feszültséget, hogy még nem tudni, kik azok, akik utazhatnak Athénba, s kik azok, akiknek végül itthon kell maradniuk. A munkára azonban ez is jótékony hatással van.

Keretszűkítés a jövő héten

A jövő hét végére egyébként eldől, hogy végül melyik 15 játékossal (plusz egy tartalékkal) vág neki a nagy kalandnak a magyar válogatott. A jövő héten 15-én és 16-án Svédországgal játszik tesztmérkőzést a válogatott – előbbit Debrecenben, utóbbit Nyír-

adonyban –, s 18-án ez alapján hirdet végleges keretet a kapitány. Ekkor utazik a csapat Franciaországba, ahol a felkészülés harmadik, utolsó ciklusa zajlik majd, s itt már csak azokra számít Mocsai, akikkel az olimpiát is végig szeretné csinálni.

A Graboplast-ETO játékosai közül a kapitány elmondása alapján Görbicznek és Mehlmannak komoly reménye van a szűkebb kerettagságra. Sirina esetében 50–50 százalék az esély. Pálinger Katalin biztos utazó, a győri hálóőr és Sugár Tímea között csak később dönt Mocsai.

Reális célkitűzések

Ami a férfiválogatottat illeti, a Skaliczki-csapat három héttel később állt munkába, hiszen nemrég még tétmérkőzést játszott az együttes. A norvégok elleni vb-selejtezőt elbukta a gárda, de egy jó olimpiai szerepléssel feledtetheti a nem várt kudarcot a jelenleg Roglán készülő válogatott.

A női csapat kapcsán már volt szó az elvárásokról. Nos, Görbiczéktől a közvélemény nagy része aranyérmet vár, a hazai szövetség hivatalosan „megelégedne" az éremmel is. A fiúcsapattól pedig a pontszerző helyek, azaz az első hat hely valamelyikének megszerzését tűzte ki célul az MKSZ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Péter a Viking Stavangerben

A Norvégiában légióskodó Kovács Péter a listavezető Tromsö együtteséből a Viking Stavangerhez… Tovább olvasom