Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Rekard-pálya: az ítélőtábla dönt

Újabb fordulópontjához érkezett a kisbácsai volt Rekard-pálya ügye. A régóta vajúdó jogvita talán hamarosan lezárul, a már hat éve tartó pereskedés egyetlen eredménye, hogy a sporttelep létesítményei mára lerobbantak.
Ezért városképi megfontolásból is fontos, hogy a Győri Ítélőtáblán másodfokon június 16-án ítélet szülessen.

A pálya közösségi funkciójához való helyi ragaszkodás a megépítésben vállalt lakossági szerepvállalásból következik.

A létesítményt a valamikori beépítetlen területen Kisbácsa lakossága az akkori munkahelyeikkel összefogva építette. A létesítmény sportolásra és szórakozásra egyaránt nyújtott helyben lehetőséget. A ’90-es évek végére a sportélet és a közösségi lehetőségek azonban elhaltak. A létrehozásban még részt vett helyiek úgy vélték, hogy egyre inkább a magánérdek dominál a sporttelep működtetésében. Mindezen vélekedések alapján 2002-ben lakossági bejelentésre az ügyészség kezdett vizsgálatot. Több eljárás is indult. A pályát birtokló sportegyesületet a bíróság 2004. május 16-án jogerősen megszüntette azzal, hogy az ingatlantulajdont az államnak adta. Erre a jogerős ítéletre alapozva kezdeményezték, hogy az állami tulajdonból önkormányzatiba kerüljön a pálya.
Ez azért nem valósulhatott meg, mert az ítéletnek az ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzéséig a pályát egy kft.-be menekítették, a tulajdont pedig rá is jegyezték.

A mostani, 2004-től tartó per tárgya a pálya kft.-be vitelének érvénytelenítése. A felperes az állam, alperes a pályát kft.-be vivő társaság. Az eddig született ítéletek a felperes keresetének – mármint a pálya az államot illeti – adtak igazat, de egyik ítélet sem jogerős.

Bárány István önkormányzati képviselő: – Noha interpellációban is kértem, a város – mint ingatlantulajdon-várományos – hivatalosan nem avatkozott be a perbe. Ezen kevésbé, de azon már nagyon elcsodálkoztam, hogy 2006. november 30-án a városvezetés írásban elvi lehetőségként nyilatkozta a telep jelenlegi – nem jogerős ítéletben jogellenesnek nyilvánított – birtokban maradását. Jó hír, hogy a pályával kapcsolatban a városvezetői álláspont is egyértelműbb. A pálya állami tulajdonba kerülését követően azt az önkormányzat tulajdonba kéri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpáros csúcstalálkozó a Balatonnál

A hegyikerékpáros downhill edzéseivel szerdán megkezdődött Balatonfüreden és környékén a vasárnapig… Tovább olvasom