Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rejtélyek Zavadszky halála körül

„Nem kétséges, hogy Zavadszky Gábor, az Apollon klub játékosa, csapata mérkőzésén szerzett sérülésének következményeként hunyt el..."

„Nem kétséges, hogy Zavadszky Gábor, az Apollon klub játékosa, csapata mérkőzésén szerzett sérülésének következményeként hunyt el, és az sem, hogy a halálát súlyos orvosi mulasztások, nem megfelelő kezelések és nem kellően gondos ellátás okozták" – áll többek között abban a közleményben, amelyet a szombathoz képest egy éve elhunyt Zavadszky Gábor özvegyének jogi képviselője adott ki.
Erre a megállapításra azért jutott a család, mert a „mai napig nem kapott elfogadható hivatalos tájékoztatást" a tragédia  okairól.

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, a Külügyminisztérium segítségével a család terjedelmes levelezést folytatott a ciprusi hatóságokkal az elmúlt egy évben. Ennek eredményeképpen kapta kézhez azt az orvosi jelentést, mely szerint a halál oka „úgynevezett schocktüdő, amely a bal alsó végtag traumájának, másfelől a bal mellkasfél bevérzésének következménye".

Az özvegy a júniusban megkapott orvos szakértői véleményt és a ciprusi rendőri jelentést átadta a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvosszakértői Intézetének, továbbá felkérte az intézetigazgatót orvos szakértői vélemény elkészítésére.

A tájékoztatás kitér arra: „Keller Éva megállapította, a ciprusi szakvélemény ellentmondásos, hiányos, ezért elfogadhatatlan, a magyar szabványoknak nem felel meg. Továbbá számos olyan kérdést vetett fel, amelyre a ciprusi orvos szakértői vizsgálat egyáltalán nem terjedt ki, holott szükséges lett volna, és olyan további vizsgálatok elvégzését javasolta, amelyek a halál valós okának feltárását eredményezhetik. Mindehhez szükséges lenne, hogy a ciprusi hatóságok átadják az eredeti szövetmintákat, és azt az orvosi dokumentációt, amely a sérülés bekövetkezése és a halál beállta közötti három napban történt."

A magyar szakvéleményt és az alapján megfogalmazott igényeket júliusban továbbították a ciprusi nyomozóhatósághoz, amely augusztus végén azt a választ adta, hogy a vizsgálatok rövidesen befejeződnek, és a család hivatalos tájékoztatást kap. Azonban ez a többszöri sürgetés ellenére sem történt meg, a ciprusiak a megismételt vizsgálathoz szükséges mintákat sem küldték el, s a vizsgálat befejezéséről sem értesítették a családot.

A család úgy érzi, „a ciprusi nyomozóhatóságok nem végzik kellő alapossággal a munkájukat, és nem áll érdekükben, hogy a Zavadszky Gábor halálához vezető körülmények olyan módon kerüljenek feltárásra, hogy az alapján bármely természetes, avagy jogi személy felelőssége megállapítható legyen".

A család azt is nehezményezi, hogy „többszöri kérés ellenére sem hallgatták meg a nyomozásban Zavadszky Mónikát, aki férjével a sérülés bekövetkezésétől a haláláig naponta többször is felvette a kapcsolatot, így a nyomozóhatóság első kézből szerezhetett volna információt az elhunyt halála előtti állapotáról, mivel arról részletesen beszámolt feleségének".

Az özvegy a fenti visszásságok alapján „megvizsgálja az igényeinek érvényesítésére alkalmas jogi eljárások megindításának lehetőségét".
Zavadszky Gábor 31 éves korában, 2006. január 6-án hunyt el ciprusi otthonában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cannavaro nehéz évre számít

Tavaly szinte mindent elért, amit futballista elérhet, idén azonban – éppen ezért –… Tovább olvasom