Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Reális a magyarok szereplése

Élménybeszámoló - A győri sportigazgató, Molnár Péter szerint a magyarok szereplése Pekingben a realitást tükrözi. Magyarország jelenlegi helyzetében távoli az olimpia rendezésnek még a gondolata is.

Szerinte a korszerű szakmai munka mellett a feltételeket is meg kell teremteni, hogy ne szakadjon le a világ élvonalától a magyar sport.
Molnár Péter győri sportigazgató az első hetet tölthette a pekingi olimpián, s személyesen győződhetett meg arról, hogy milyen óriási harc van minden egyes versenyen a jobb helyezésekért. Bevallja, előzetesen nem számított sokkal jobb magyar szereplésre.

Nem várt sokkal több aranyat

„A környezetemben sokan pesszimistának tartottak, mikor azt mondtam, hogy négy aranyéremnél többet nem igazán nyerhetünk. Azt világosan látni kell, hogy a magyar sport helyzete már közel sem olyan, mint volt a korábbi években, évtizedekben. A folyamatosan csökkenő állami támogatáshoz esetleg a helyi önkormányzatok közvetlenül vagy közvetve hozzá tudnak tenni pénzt a kapcsolatrendszerükön keresztül, de a szakszövetségekben ma már nem elég kizárólag a szakmai munkára koncentrálni, a feltételek megteremtése is legalább annyi energiát elvisz. Összefoglalva: persze nem keseregni kell, kudarcról nem is beszélhetünk, pillanatnyilag ez a realitás. Több mint kétszáz ország vetélkedésében végül huszonegyedikek lettünk az éremtáblázaton, ami azért nem rossz, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek megoldásra váró gondok" – kezdte Molnár Péter, aki szerint a korszerű szakmai munka mellett alázatra, kitartásra van szükség, melyek ha hittel párosulnak, akkor az eredményre vezethet.


 

Molnár Péter a megnyitónak, az atlétikai versenyeknek és a záróünnepségnek otthont adó Madárfészek stadion előtt.
Molnár Péter a megnyitónak, az atlétikai versenyeknek és a záróünnepségnek otthont adó Madárfészek stadion előtt.

 

„A legfontosabb, hogy már az iskolákban megteremtsük azt a sportolói bázist, melyből később az egyes sportágak is profitálhatnak. Persze ehhez nem csökkenteni, sokkal inkább növelni kellene a testnevelési órák számát, s minél szélesebb körben meg kell szerettetni a mozgást a gyerekekkel" – tette hozzá a győri sportvezető, aki egyébként a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából lehetett részese az ötkarikás játékoknak.

Illúzió a magyar olimpia

Molnár Péter testközelből láthatta azt a szervezettséget, mely az egész olimpiát végigkísérte, s melyről minden híradás is szólt.
„A legapróbb részletekig minden kidolgozott volt, az önkénteseknek a legváratlanabb kérésekre is akadt megoldásuk, s mindezt a legudvariasabb formában tették. Példa erre, hogy mikor érdeklődtem arról, melyik metróval érdemes utaznom, kis túlzással elkísértek volna a célállomásig. Mindebből egyébként azt a következtetést is levontam, hogy Magyarország sajnos jelenleg nincs abban az állapotban, hogy egy ilyen grandiózus sporteseménynek a házigazdája lehessen. Lesznek rendezvények nemcsak országszerte, hanem Győrben is, melyeket magas színvonalon meg tudunk rendezni, de az olimpia véleményem szerint egy hamis illúzió. Pedig szívből kívánom minden magyarnak, hogy ezt az olimpiai szellemiséget, hangulatot személyesen élje át" – folytatta Molnár Péter, aki megerősítette azt az állítást, miszerint az információáramlás a helyszínen kevésbé gyors, mint a tv vagy a számítógép előtt.

Információk helyett élmények

„Helyben nem információi vannak az embernek, hanem élményei, s ezek átélése elmondhatatlan érzés. Aligha adja vissza a képernyő azt a hangulatot, mely az atlétikai versenyeknek otthont adó Madárfészekben volt Usain Bolt 100 méteres futásakor. Ugyanígy leírhatatlan a kosárlabdacsarnok miliője, mint ahogy az egyébként szép számú magyar szurkolónak köszönhetően a vízilabdacsarnokban is libabőrös lett sokszor az ember a szurkolástól" – mondta végezetül a sportigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juventus-láz Pozsonyban

Labdarúgás - Az Artmedia Petrzalka az olasz Labdarúgás - Juventusszal mérkőzik ma a Bajnokok Ligája… Tovább olvasom