Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ralirepülés: győri páros nyerte a Magyar Kupát

Dr. Pák András pilóta és Nagy Gyula navigátor, a Cégcentrum Rally Team csapata nyerte a 2010-es, hét futamból álló ralirepülő Magyar Kupa-sorozatot.
A ralirepülő versenyeken – szemben a műrepüléssel – bármilyen átlagos kisrepülővel versenybe lehet szállni. Ezeken a versenyeken fő cél a minél pontosabb navigáció, az útvonal szigorú betartása, valamint a pontos, néhány méteren belüli leszállás. A szakág képviselői szerint olyan ez, mint a tájfutás, igaz, túracipők helyett szárnyakkal. Megállni nem lehet, csak menni, illetve repülni: pontosan, egy térkép, egy iránytű és egy stopperóra segítségével.

Pák András és Nagy Gyula hét futamból álló versenysorozat végén ünnepelhetett.
Pák András és Nagy Gyula hét futamból álló versenysorozat végén ünnepelhetett.


„A ralirepülés egy navigációs verseny, amit a lehető legnagyobb precizitással kell végrehajtani, célja egy-egy versenyen minél kevesebb büntetőpontot összegyűjteni. Lényege, hogy megadott koordinátákból a felszállás előtt meg kell szerkeszteni a berepülő-útvonalat, amely egytől tizenöt fordulópontból áll. A fordulópontok felett másodpercre pontosan kell átrepülnünk, a repülés útvonalát, az adott időt egy fekete doboz, az úgynevezett logger rögzíti, melyet a verseny után számítógépen kielemeznek. A versenyzőknek a repülés során előre elkészített fotókat kell az útvonalon megtalálniuk, majd helyesen a térképre jelölniük. A verseny egy célleszállással fejeződik be, melynek során egy kétméteres sávban kell landolni. Minél nagyobb az eltérés, annál több a büntetőpont" – foglalta össze a ralirepülés lényegét a navigátorával, Nagy Gyulával a szakág kupasorozatában idén első helyen végző Pák András győri pilóta.

A páros a sorozatban háromszor lett első, Érsekújváron, Siófokon és Jakabszálláson diadalmaskodott. Gödöllőn és Békéscsabán második, Úrhidán harmadik helyen végzett, végül Gyurón már egy ötödik helyezés is belefért a végső elsőségbe.

„A nemzetközi rangsorban a középmezőnyhöz tartozunk, itthon két évvel ezelőtt az országos bajnokságban már szereztünk egy harmadik helyet. Cél a jövő évi Európa-bajnokságon is jól szerepelni. Hat éve versenyzünk együtt, a Győr melletti bőnyi reptéren gyakorolhatunk – ezért köszönettel is tartozunk Kóbori Bélának és a szerelőknek –, ahol ideálisak a feltételek a felkészüléshez" – tette hozzá befejezésül a kupagyőztes pilóta.

Olvasóink írták

  • 2. gólkirály 2010. október 16. 18:31
    „Bravó Bandi!
    Bercsényi 4/t.”
  • 1. Jethro_Tull 2010. október 15. 10:14
    „Bravó Picur !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváron a munka a titok

Labdarúgás - A Kapuvár sorozatban négyszer győzött és kilenc forduló után 18 ponttal a harmadik… Tovább olvasom