Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Rakonczay Gábort újra hívja az óceán

Több mint egy év telt el azóta, hogy Rakonczay Gábor a világon elsőként, kenuval 60 nap alatt átszelte az Atlanti-óceánt. Expedíciója alatt több mint egy hónapig nem adott jelet magáról: a felszerelése egy borulás miatt víz alá került és elromlott. A sportember azóta értékelte a történteket és tudja, mit tenne másként. Idén - talán éppen ezért - újra visszatér az óceánra: a világ legkeményebb evezősviadalára készül. De ne szaladjunk ennyire előre...
Rakonczay Gábor "visszaszokása a szárazföldre" a tavalyi expedíció után nem ment egyik pillanatról a másikra.

– A kikötés estéjén nem tudtam járni, mivel két hónapig nem használtam a lábaimat, vissza kellett szereznem a formámat. Nehezen ment az alvás is, két-három hónapig csak napi három órákat pihentem. Később futással erősítettem a kondíciómat, ami sokat segített. Számomra ez a legklasszikusabb sport, az időn és az elhatározáson kívül nem kell hozzá semmi. Egy hosszú, monoton szakasz alatt a kitartás, önmagad legyőzése a lényeg, csakúgy, mint egy hajóútnál. Az út után először ősszel futottam maratonon, majd idén tavasszal már a Balaton körüli Szupermaraton kétszáz kilométeres távját teljesítettem – meséli Gábor.

A világ legkeményebb evezősviadalára készül Rakonczay Gábor.
A világ legkeményebb evezősviadalára készül Rakonczay Gábor.

Mint mondja, az Atlanti-óceánon átélteknek még a helyükre kell kerülniük, de egy év távlatából világosan látszik, mivel "nem szabad játszani" legközelebb.

– Az óceán a végtelen terével mindig önmagát adja, miközben a legszélsőségesebb helyzetekben megmutatja kik is vagyunk. Ha valami baj van, akkor én hibáztam. Lehet okolni a külső körülményeket, a vihart például, de annak semmi értelme. Az biztos: úgy nem szabad belevágni, ahogy legutóbb tettem. Gondolok itt az időre, a felszerelésre, azokra a dolgokra, amiket „ezt így is meg lehet oldani" felfogással megspóroltam. Voltaképp az összes hibámat már a szárazföldön elkövettem, így volt odakinn a nyílt vízen bőven feladat, amit meg kellett oldanom és bizony az óceánon már nem lehetett hibázni. Örülök neki, hogy megéltem az egészet, olyasmit láthattam amit igen kevesek és minden percét komoly értéknek látom ma már – fogalmaz Gábor.


 A Guinness-rekord idő alatt, kenuval megtett út az Atlanti-óceánon, a GPS adatai alapján. A nagyobb méretért kattintson a képre!
A Guinness-rekord idő alatt, kenuval megtett út az Atlanti-óceánon, a GPS adatai alapján. A nagyobb méretért kattintson a képre!

– A történtek értékelésében segítenek a családi, baráti beszélgetések, a hasonlóan extrém kalandokat átéltek tapasztalatai, és az útról szóló könyv megírása – fűzi hozzá.

A sportember három füzetet vitt az expedícióra, amiből kettő úgy-ahogy meg is maradt, történéseket, gondolatokat, érzéseket jegyzetelt. Ezek alkotják a szóban forgó mű gerincét, ami szeptemberben kerül az árusok polcaira. Gábor „kalandjáról" nem mellékesen egy másik könyvben is olvashatunk: a 2013-as Guinness-rekordokban. A hitelesítők személyesen keresték fel a kikötés után.

Viktóriával barátok

Mint ismert, Rakonczay Gábor és Viktória házassága tavaly véget ért. Az Atlanti-óceánt első magyar párosként átevező fiatalok egy éve váltak el, a szárazföldön nem tudták legyőzni a nehézségeket. A barátság azonban megmaradt, amit mind ketten igen sokra tartanak.
A fiatalember, amikor nem a vízen van, motivációs és célmegvalósító előadásokat, tréningeket tart. Több országban - köztük Svájcban, Spanyolországban, Szlovéniában, Romániában - állt az emberek előtt, eddig huszonhat ezren hallhatták élményeit, tapasztalatait. Minden kérdést megkapott, a nem félt a cápáktól-kezdetűektől egészen a pszichológiába hajlókig. Külföldi útjain az itthoniaktól jelentősen eltérő véleményekkel találkozik nem mindennapi vállalkozásával kapcsolatban.

– Kint akkor szedik le az emberről a keresztvizet, ha kimegy az óceánra és mentést kér: ez veszélyes minden résztvevőre nézve és költséges is. Ám ha valaki külső segítség nélkül, egy kenuval átszeli az Atlanti-óceánt, arról a legnagyobb szuperlatívuszokban beszélnek. Itthon ebből a fogadtatásból kicsit "elvesznek" a teljesítményben kétkedő hangok, de ez nem is baj, így van minden egyensúlyban. Magyarországon nincs tengerpart, nincs kultúrája az óceáni hajózásnak, emiatt egyesek kevésbé értik az indíttatást, a cselekedeteket – fogalmaz.

Fotó: Rakonczay Gábor
Fotó: Rakonczay Gábor

Mint mondja, a tavalyi expedíció alatt maga is rengetegszer megfogadta: ilyen kisméretű, motor nélküli hajóval soha-soha nem indul neki az óceánnak, de még vizet sem akar látni hónapokig. A kikötés után ez az "elhatározás" hamar megváltozott, egy jó ideje pedig a világ legkeményebb óceáni evezős versenyére készül. Ebben a döntésben benne van az is, hogy a borulás, a drámai pillanatok után vissza kell menni, szembe kell nézni az ott átéltekkel. De sokkal jobb felszereléssel - például modern technikával készült, vízálló telefonnal - , sokkal jobban felkészülve.

– Az Atlantic Challenge mintegy 3000 tengeri mérföldes, két hónapon át tartó, nemzetközi, profi óceán átevező verseny. A Kanári-szigetekről, Gomeráról startol az idei év végén és a Karib-szigeteki Antigua a cél. A szóló kategóriában, saját építésű, klasszikus evezős hajóval szerepelnék. A viadalon közel negyvenen indulnak, tíz országból. Szigorú a kvalifikáció, a versenyszabályzat, rengeteg technikai feltételnek kell megfelelni. Van kísérőhajó és ha valaki bajba kerül, két-három nap alatt érkezik a segítség. A szervezők nagyon akarják, hogy menjek és én is nagyon akarok menni. Hónapok óta azon dolgozom, hogy ez sikerüljön. Szeretnék megmérettetni a nemzetközi mezőnyben – árulja el Gábor.

Az egykori soproni egyetemistát tehát nem engedi az óceán, újra és újra visszatér a nyílt vízre, ahol minden döntést csak egyetlenegyszer lehet meghozni.

Adódik a kérdés, meddig lehet ennek a "hívásnak" engedni? – Nemzetközi szinten negyven év feletti korosztály tagjai vállalkoznak hasonló megmérettetésekre. Azt mondják, ennyi idős korára van "összepakolva" az ember. Mentálisan kevésbé sínyli meg a váratlan helyzeteket, kialakult a világképe, tapasztalatból tudja, mire van szüksége. Szóval még évekre vagyok ettől és ha innen nézzük a helyzetet, akkor jó pár év vár még rám – zárja Rakonczay Gábor.


Olvasóink írták

 • 10. Csetneky 2013. július 24. 23:55
  „Tündenéne

  Néhányan ugyanígy gondoljuk.
  Sajnos a mai világban nem elegen.”
 • 9. Tündenéne 2013. július 24. 08:43
  „oxana

  Tudod, sokkal többre értékelem egy háromgyermekes özvegy édesanya erőfeszítéseit, hogy a gyerekeit felnevelje, mint az ilyesmit. Elismerés a sportteljesítmény előtt, de ez szórakozás, az meg igazi hőstett (főleg manapság).”
 • 8. Búzakörte 2013. július 24. 07:37
  „Majd most fogja otthagyni a fogát, akár a félbolond hegymászó.”
 • 7. Csetneky 2013. július 23. 21:49
  „Egy jó hosszú madzagot kell kötni a csuklójára, nehogy megint elvesszen.”
 • 6. tati 2013. július 23. 18:40
  „igen,csak az a cikkről szóljon ha kérhetjük,ne a kommentelőkről...

  ez nem Chat.

  jogod mihez van,azt inkább nem írnám le :-D

  kösz”
 • 5. oxana 2013. július 23. 12:42
  „Fejet hajtok minden ilyen teljesítmény elött. boresz és tati, csak nem irigykedtek? Miért van az, hogy az emberek mindent kétkedve fogadnak, amit saját maguk nem tudnak, nem akarnak megcsinálni? Vennétek ti ennyi fáradtságot, hogy elérjétek a célt? Ugye nem. Akkor meg mi a fenének kell itt így nyilatkozni? Néhány elismerö szót megérdemelne.
  De az nehezen jön ki a szátokon.”
 • 4. tati 2013. július 23. 09:53
  „kedvet kapott hozzá,hogy ezúttal ő is ott hagyhassa a fogát. :-(”
 • 3. Epoxigyanta 2013. július 23. 09:51
  „Hiszi a piszi...”
 • 2. Tündenéne 2013. július 23. 09:32
  „Ezt egy életen át kell játszani...”
 • 1. acsali 2013. július 23. 07:27
  „Cél: eltűnni egy hétre és ezalatt körbehajózni minden zegzúgot a világon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre újra lesz Forma-1-es Osztrák Nagydíj

A Red Bull hathatós közreműködésének köszönhetően a jövő évtől újra lesz Forma-1-es Osztrák… Tovább olvasom