Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Radasicsék meg sem állhatnak Ausztriáig

Kerékpár - Jelenleg úgy tűnik, nem lesz szankciója annak, hogy májusban Sopronban nem rendeztek BMX EB-futamot. Igaz, a szövetségen belüli széthúzás, személyes ellentétek nem tesznek jót a versenysportnak.
Az elmúlt hosszú évek alatt, nem kis részben Nyikos Tivadar edzőnek köszönhetően, Sopron lett a BMX fellegvára. A tavalyi pekingi olimpián részt vehetett Radasics Vilmos, és a fiatalabb versenyzők is sorra hozták a jó eredményeket. Eldőlt az is, az idei ausztráliai Világkupára Rozsenich Gábor, illetve Igar Balázs is kiutazhat. Ez a verseny fontos, hiszen a szingapúri ifjúsági olimpiára itt lehet kvalifikációt szerezni.

Háttérbe szorult a város?

Eddig a versenyzőkről, ugyanis a háttérben jelentős változások történtek. Az országos szövetségben a közelmúltban vezetőségváltás volt. Nyikos Tivadar szövetségi kapitány helyét a titulushalmozó Borbély Ferenc vette át, aki főtitkár, elnökségi tag, technikai edző, valamint a veszprémi klub edzője is egyben. Igaz, itt sem pálya, sem versenyző nincs. Elnöknek Dietrich Tamást választották meg. A posztért egyébként Nagy Tamás, a soproni egyesület elnöke, aki sokat tett azért, hogy a két évvel ezelőtti EB-futamot sikeresen rendezték meg, is harcba szállt, hogy a soproni BMX eredményének és rangjának megfelelő képviseletet kapjon. Végül csupán egyetlen soproni, Radasics Tibor került be az elnökségbe.

A soproni vezetők szerint a város méltatlanul háttérbe szorul.
„Veszélybe került az elmúlt tizenhárom év munkája, a szövetség Sopront nem a súlyának megfelelően kezeli – fogalmazott Nyikos Tivadar, a soproni egyesület edzője. – Volt olyan verseny, amelynek az első öt helyét mi szereztük meg, ám a válogatottba mégis a hatodik helyezést elért versenyzőt hívták be. Kérésként felmerült, írjam meg az idei edzéstervet, miközben ezt a feladatot már más látja el. Nem értjük, kinek az érdeke a sportág szétzilálása. Amennyiben nem változik a mostani helyzet, előfordulhat, hogy Ausztriában folytatom tovább pályafutásomat. A szomszédos országban érünk majd el jó eredményeket. Ez kell a hazai vezetésnek? A közgyűlést demokratikusan választották meg, de azt etikátlannak tartom, hogy olyan egyesületek is küldhettek elnökségi tagokat, ahol nincs is BMX-élet."

Talán nem lesz szankció

A szövetség a napokban tartott közgyűlést. Döntöttek arról, hogy Nyikos Tivadart jelölik arra a pályázatra, ahol edzők kaphatnak támogatást. Egyúttal négy igen, egy nem ellenében azt is elfogadták, hogy a Nyikos Tivadarnak járó ösztöndíjat az év második felétől a szövetségi kapitány kapja meg. Tegyük hozzá, a poszt ellátáshoz középfokú edzői képesítés szükséges, amivel Borbély Ferenc jelenleg nem rendelkezik.
A BMX-történet azonban korántsem ér véget. Az eredeti tervek szerint májusban Sopron adott volna otthont az egyik EB-futamnak. Ám pénz hiányában ez végül elmaradt, ugyanis a szövetség a várossal és a klubbal ellentétben nem teljesítette a vállalásait. Információink szerint a szövetségnek mégsem kell szankciótól tartania. A futamok számát 15-re emelték fel, így megnőttek az utazási és szállásköltségek is. Az európai szövetségnek ezért jól is jött egy helyszín kiesése.

Számolnak Sopronnal

„Pedig minden készen volt, még a televíziós közvetítést is elintéztük. Most azon dolgozunk, a személyes és sportpolitikai kapcsolatot is bevetve, hogy biztosítsuk a versenyzés feltételeit" – mondta el Nagy Tamás szakosztályelnök.

Érthetően némileg másként látja a helyzetet Borbély Ferenc: „Amióta a BMX olimpiai sportág lett, szorossá vált a mezőny, az elmúlt időszakban sem Sopronból, sem országszerte nem jöttek a jó eredmények. Megítélésünk szerint Sopron nincs hátrányban, ezt sajnálatosan mindig félreértik. Éppen ellenkezőleg, a műhelytámogatásra szánt egymillió forint negyven százalékát a város kapja meg. Tudni kell azt is, egyre kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk. Ezért is tartozunk hálás köszönettel azoknak a szülőknek, akik időt és pénzt nem kímélve versenyeztetik gyermeküket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobogós eredmények

Szinkronúszás - A Synchro Sopron SE növendékei közül a Budapesten megrendezett II. országos… Tovább olvasom