Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Rába-részvényekből ETO-stadion

Júliusban megkezdődik a győri ETO- stadion átépítése, miután a városi önkormányzat pénteken szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy félmilliárd forintnyi Rába-részvénnyel járul hozzá a munkálatokhoz.

A beruházást az állam is támogatja, de a pénz döntő részét a tulajdonos fizeti. Nyolcezer fedett ülőhely, a négyezer négyzetméteres főépület rekonstrukciója, felújított gyepszőnyeg – az ETO FC Kft., a tulajdonos Quaestor Rt. és a győri önkormányzat közötti szerződés tegnapi aláírásával az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy mindez legkésőbb 2006-ig megvalósuljon.

A munkálatokhoz a sporttárca – az ETO FC–Bayern München mérkőzés napján megkötött kontraktus értelmében – 900 millió forintot ad, utólagos kifizetéssel, szigorú ellenőrzés mellett. A város ehhez mintegy félmilliárd forintot tesz hozzá, de nem készpénzben, hanem 540 ezer darab Rába-részvény átruházásával.

A részvények átruházása után már nem a megyeszékhely lesz a Rába Rt. fő tulajdonosa: 10,88 százalékos tulajdoni hányada 8 százalék körülire csökken. A stadionfejlesztés összköltsége 3,4 milliárd forint, a maradék kétmilliárdot a Quaestor Rt. állja.

Tarsoly Csaba, a Quaestor Rt. elnök-vezérigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a mostani beruházás csak az első ütemet jelenti. A második ütemben további hétmilliárd forintért a maradék három lelátórész is megújul, ezenkívül egy sport- és szórakoztató-központ épül a stadion mellett, melyben egy kisebb bevásárlóközpont is helyet kap, s szó van egy kétpályás jégcsarnok megépítéséről is.

Miután az állami és az önkormányzati támogatás nem éri el a beruházás ötven százalékát, ezért nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni. A tulajdonos ígérete szerint a kivitelezővel két héten belül megkötik a szerződést, így a munkák már júliusban elkezdődhetnek. Az első ütem befejezésének várható határideje 2006. A fejlesztés gyors megkezdése amiatt is lehetséges, mert a keleti tribün jogerős bontási és építési engedélye még érvényes.

Az építkezés vezetőtervezője az a Bodrossy Attila, akinek a nevéhez a győri fürdő is fűződik. Valamennyi lelátó átépítése után 16 ezren fedett ülőhelyen, négyezren fedetlen állóhelyen tekinthetik meg a mérkőzéseket. A tervek úgy készülnek el, hogy ha Magyarország valamikor elnyeri a labdarúgó EB rendezési jogát, a stadion könnyen bővíthető legyen 30–35 ezresre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban

Többmillió dolláros sikkasztás és kenőpénzek elfogadásának vádjával két és fél év börtönbüntetésre… Tovább olvasom