Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Puskásék ünnepi góljai sopronban

Ötven évvel ezelőtt ünnepélyesen avatták újjá Sopronban az Anger-réti sporttelepet. A világklasszisokkal felálló Bp. Honvéd 12–3-ra győzte le a Sopron válogatottját. A főszereplőknek máig felejthetetlen Puskásék vendégjátéka.

A krónikás szerint a soproni Anger-réten 1901 áprilisában játszották az első futballmeccset, amelyen a pozsonyi együttes 4–2-re győzött a helyiek ellen. Az egykori sörgyári pályát 1905. április 15-én az FTC vendégjátékával avatták, a fővárosiak nagy küzdelemben 3–2-re nyertek. „Az avatómérkőzésen a hivatalos város is képviseltette magát: a vezetők, élükön a polgármesterrel, 50 krajcáros állójegyet váltottak." A harmadik ünnepséget 1925 áprilisában tartották egy nemzetközi futballtornával, ezért írhatott a Győr-Sopron Megyei Hírlap 1954-ben a negyedik pályaavatásról. Az Anger-réten öt év után pattogott újra a labda.

Szeptember 9-én „Sopronban már a déli órákban megindult az emberek áradata az angerréti sporttelep felé. Az úttörőmérkőzés kezdetéig mintegy háromezer néző övezte a játékteret. A soproni úttörőválogatott nagy meglepetésre az első félidőben 3–1-es vezetést szerzett a Fáklya ifjúsági csapatával szemben, amelynek azonban a második félidőben sikerült egyenlítenie. Góllövők voltak: Tapolczai, Keglovich, Horváth, illetve Tuba, Varga, Fias." Ezt követően a Selyemipar, Spartacus vegyes 2–1-re legyőzte a megyei válogatottat (Gsz.: Sárfalvi 2, ill., Horváth). A krónika szerint ekkor már több mint 10.000 néző övezte a játékteret.
Az avatóünnepségen Horváth Ottó, a városi pártbizottság titkára méltatta a sporttelep korszerűsítésének jelentőségét, aztán Zethner György, a városi testnevelési és sportbizottság labdarúgó-szakosztályának elnöke mondott köszönetet a munkáért a város sportolóinak.

Ezt követően Varju sípjelére vette kezdetét a játék.
Bp. Honvéd vegyes: Ruzsa – Vinkler, Bozsik, Márta – Bajzák, Budai I – Budai II, Kocsis, Deák, Puskás, Czibor.

Sopron-válogatott: Mátrai – Horváth, Peresznyák (Benkő), Rác (Salamon) – Dérfalvi I., Soproni IV (Szabó) – Nyulász, Rajnai, Turai (Budai II), Briber, Vámos.

A vezetést a soproniak szerezték meg Turai révén, majd Puskás két gyors góllal lehűtötte a hazai reményeket. Aztán 3–3 után már csak a világklasszisokkal felálló Bp. Honvéd játszott ellenállhatatlanul és végül 12–3 (6–3)-ra győzött a lelkes Sopron-válogatott ellen. Gólszerzők: Kocsis (6), Puskás (4), Bozsik, Deák, illetve Turai (2), Briber.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlik a viszony Annus és szponzorai között

Az olimpián részt vett és sikeres sportolók támogatói a következő hónapokban arathatnák le… Tovább olvasom