Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Puskás Öcsi kétszer felkarolta

Labdarúgás - Szerencsés embernek mondhatja magát a mosonmagyar- óvári Gyimesi Géza, aki egész életében azt csinálhatta, amit szeret: játékosként és játékvezetőként is szerepet vállalt a labdarúgásban.
„A Mosoni Vasas középcsatára voltam 1949 májusától, ahonnan előbb Esztergomba, majd Vácra kerültem katonának – meséli magáról. – Pénzzel és kajával sok mindent el lehetett intézni, így hazajárhattam futballozni. Az ETO első és tartalékcsapata ellen is jól ment a foci és a többi meccsen lőttem a gólokat. A katonai parancsnokságon keresztül meghívtak az 1951-ben május 1-jén rendezett Győr megye válogatott–magyar válogatott mérkőzésre, ahol a második félidőben léptem pályára. Az eredmény szenzációs volt, mert mi győztünk hat-négyre, Pális egymaga öt gólt szerzett nálunk. A Kisalföld is beszámolt róla, de fénykép sajnos nem készült az eseményről. A mérkőzés után a mostani Rába Hotelben vacsoráztunk és én természetesen katonaruhában vettem részt ezen. Puskás Öcsi amikor meglátott, magához hívott és elbeszélgetett velem. Nekem is megvették Vácig a jegyet és a vonaton az étkezőkocsiban együtt utaztunk. Óriási élmény maradt a számomra."

Később is jól alakult a napjainkban 79 éves Gyimesi Géza sorsa és ebben is szerepet játszott a világhírű Puskás Ferenc.

„A Szegedi Honvéd akkor NB I-es csapata meghívott próbajátékra, majd fél évvel később át is helyeztek Szegedre, ahol a sportszázadnál aranyéletem volt. A csapatunkhoz lejött edzőmérkőzésre a nagy Budapesti Honvéd is. Ekkor újra találkoztam Puskás Öcsivel, aki érdeklődött, hogy vagyok megelégedve a helyzetemmel. Elmondta, hogy nemcsak a jó Isten, hanem ő is segített, hogy ide kerüljek... Az önzetlenségét, a jó szívét soha nem felejtem el."

Az első osztályban nem lépett pályára a gólvadász és a katonaság leteltével visszatért a Mosoni Vasasba, ahol 1961-ig futballozott. A legemlékezetesebb mérkőzése egy 1954-es, amikor a kínai főiskolás válogatott vendégeskedett a városban.

„Az aktív játék után játékvezetőnek álltam. Az NB I-ben partjeleztem, a többi osztályban pedig vezettem is. Szombathelyen rendeztek egy Haladás–Pécs meccset, amelyen a vendégek egy olyan góllal győztek, amelynél a hazaiak lest vitattak, én pedig nem intettem be. A levonuláskor Halmosi Zoltán, a Haladás játékosa lábszáron rúgott, amiért a kollégáim feljelentették az MLSZ-ben. Halmosit előbb örökre, majd három évre tiltották el, később ezt is felfüggesztették. Viszont az én karrieremnek is lőttek, soha nem kerültem be az első osztályú bírók közé..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a vb-re gyúr a győri vasember

Erőemelés, testépítés - Idén szinte minden versenyt megnyert, amelyen elindult Hegedűs István győri… Tovább olvasom