Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Profiként és edzőként tért vissza a győri ökölvívó

Ökölvívás - Új ökölvívóklub alakult nemrég Győrben. A csapat egyik edzője a korábbi amatőr kadetvilágbajnok Nagy András, aki profi versenyzőként tért vissza a városba.

Nagy fába vágta a fejszéjét Dóra János, aki nemrég Dóra Boksz Sport Club néven alapított új ökölvívó-egyesületet Győrben. A csupa szív szakember fejében már rég érlelődött a gondolat, s amikor több ismerőse is azzal biztatta, alapítson egy olyan klubot, ahol átadhatja tudását, nekivágott az ötlet megvalósításának.

Pedig manapság nem egyszerű feladat egy ilyen klubot működtetni:

„A tagdíjakból tartjuk fenn magunkat, nincs más bevételünk. Egyelőre nem vagyunk sokan, körülbelül tizenöt-húszan húznak nálunk kesztyűt heti háromszori alkalommal" – mondta Dóra János, aki mielőtt elkezdett volna bokszolni, cselgáncsozott és birkózott.

„Nem számítottam rossz versenyzőnek a szőnyegen sem, később azonban átnyergeltem az ökölvívásra, ez lett a szerelmem. A hetvenes években a Győri Dózsában versenyeztem, voltam vidékbajnok és ifjúsági magyar bajnoki harmadik helyezett is. Az olasz Serafino Benedettitől – ő hozta be Győrbe annak idején a bunyót – tanulhattam meg a sportág alapjait, majd később külföldre, az akkori NDK-ba vetett a sors. Ott ugyan továbbra is bokszolhattam, ám kicsit megtört a karrierem. Másfél év után jöttem haza, vissza a Dózsába, ahol kiugró eredményt már nem értem el, de álszerénység nélkül állíthatom, sok magyar bajnok ismerkedhetett meg az ökleimmel."

Dóra János (balra) nem csak a versenyzőket várja az edzőterembe.
Dóra János (balra) nem csak a versenyzőket várja az edzőterembe.

 

S hogy miért lett edző, arra is megvan a magyarázat:
„Akkor is nagyon fontosnak tartottam a megfelelő gyakorlat mellett a sportág elemeinek elméleti elsajátítását, amikor még versenyeztem. Ez legalább olyan fontos, mint a jó fizikum. A tapasztalataimat felhasználva kezdtem el edzősködni, nemrég pedig megszereztem az ehhez szükséges papírokat is, így már hivatalosan is oktathatom a versenyzőimet."
Sőt, a tehetséges gyerekek mellett – korhatár nélkül – lelkes amatőrök is részt vehetnek a gyakorlásokon.

„Több az úgynevezett hobbistánk, akik csak a mozgás szeretete miatt járnak le hozzánk. Hölgyek, urak, akik ugyan nem akarnak versenyezni, de mégis valami mást kapnak, mint ha mondjuk elmennének kocogni vagy kondizni. A boksz ugyanis rendkívül sok izmot megmozgat."

Persze a lényeg mégiscsak a versenyeztetés, akad is tehetség, de belőlük, ahogy azt Dóra János kiemelte: sosem elég. A tréner egyébként civilben azért dolgozik éjszaka, hogy délután mindig ott lehessen a tanítványai között.

„A fiúknál a tizenkét, a lányoknál a tizennégy év felettieket várjuk hetente háromszor edzeni. Hétfőn és szerdán délután öt órától a győri Kossuth-iskola Márvány utcai tornatermében lehet jelentkezni."
Itt nemcsak Dóra János, hanem egy másik edző, Nagy András is várja az ökölvívás szerelmeseit. A neve biztosan ismerősen cseng a sportágért rajongóknak, hiszen a 22 éves fiatalember korábban az ország egyik legtehetségesebbnek kikiáltott amatőr öklözője volt. Tudására négy évvel ezelőtt már a fővárosban is felfigyeltek.

„Ekkor igazolt le a Győri Dózsa Ring Boksz Klubtól a Vasas – kezdte a Bocskai-versenyeken kétszer is diadalmaskodó korábbi válogatott, világbajnokságon is részt vevő Nagy András. – Azt gondoltam, hogy Budapesten közelebb kerülhetek a válogatotthoz, amely részben igaznak is bizonyult, s úgy gondoltam, könnyebb lesz érvényesülnöm. Aztán kezelhetetlennek kiáltottak ki, magamra maradtam, az év elején úgy döntöttem, be is fejezem a bokszot."

Nagy András hamarosan újra Győrben is ringbe lép, immár a hivatásosok között.
Nagy András hamarosan újra Győrben is ringbe lép, immár a hivatásosok között.

 

Nem így lett, az edzői tanfolyamot már Dóra Jánossal együtt végezte el, innen már egyenes volt az út a győri edzőteremig.

„Szívesen dolgozom a gyerekekkel, egy pillanatig sem haboztam, amikor János szólt, hogy segítsek neki. Emellett elkezdtem a karrierem építését a profik között is."

Nem is akárhogy. A hivatásosok közt szeptemberben debütáló bunyós két találkozón van túl, mindkettőt KO-val nyerte meg.

„A Hungarian Top Team színeiben, doktor Kovács László irányításával bokszolok. Félnehézsúlyban próbálok meg minél nagyobb sikereket elérni. Egyelőre magyar ellenfeleim voltak, remélem, hamarosan a nemzetközi porondra is kiléphetek" – tette hozzá Nagy András, aki legközelebb hazai közönség ellőtt húz bokszkesztyűt. A tervek szerint ugyanis a november 21-i győri gálán bokszol várhatóan ismét hazai, azaz magyar ökölvívó ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajzát Péter előkelő helyen

Labdarúgás - Bajzát Péter vezeti a Soproni Liga góllövőlistáját. Tizenkét mérkőzésen 11 gólt… Tovább olvasom