Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Profi bokszoló és profi jótevő

Saját megfogalmazása szerint Kelemen Balázs a ringben oroszlán, a mindennapi életben „ahol tud, segít" ember. A győri profi ökölvívó, nagyközépsúlyú interkontinentális és nemzetközi bajnok kitüntetett életmentő, elismert árvízi segítő, szenvedélyes horgász és természetjáró is.
– A bokszolókról, sportolókról általában olyan kép él az emberekben, ami nem éppen hízelgő rájuk nézve. Más a ring és más a mindennapi élet. Nekünk is van szívünk, vannak érzéseink, szenvedélyeink és ismertségünket mások javára kihasználva ott segítünk és azzal, amivel tudunk – hangsúlyozta beszélgetésünk elején Kelemen Balázs profi ökölvívó.

Ahogy elmondta: nála a „jócselekedet" családi hagyomány, ezt látta Töltéstaván szüleitől, akikkel együtt vallja, hogy „jót tenni jó", már csak amiatt is, mert a megsegítettek, megajándékozottak öröme jó érzést szül benne is.

– Hiszek abban, hogy az ember visszakapja a sorstól a jót és a rosszat egyaránt. Az előbbit már megtapasztaltam magam is. Amikor évekkel ezelőtt nehéz anyagi helyzetbe kerültem, a vállalkozásom megfeneklett, csak a bokszolásból nem tudtam megélni. Egyik barátom nyúlt a hónom alá: külföldön szerzett lehetőségeket nekem, hogy minél többet tudjak bunyózni, mielőbb egyenesbe jöjjön az életem.

A győri ökölvívó szenvedélye a természetjárás. A fotó Graz fölött, a hegyekben készült.
A győri ökölvívó szenvedélye a természetjárás. A fotó Graz fölött, a hegyekben készült.

Kelemen Balázs felidézte azoknak a szülőknek a háláját is, akiknek évekkel ezelőtt fuldokló gyermekét barátjával mentette ki a Dunából. Az anya közbenjárására életmentő elismerést kapott. Pénzjutalmát – mivel nehéz sorsú családról volt szó – a megmentett fiú beiskolázásához ajánlotta fel. Lelkesen mesélte el, mikor tavaly, a nagy árvíz idején a legnagyobb közösségi oldalon keresztül húszfős segítő csapatot szervezett – köztük edzőit, barátait –, akikkel napokon át egészen hajnalig legények voltak a gáton. A bajnok áldozatos helytállását a Vöröskereszt oklevéllel ismerte el.

Amikor az egyik nagy gyerekotthonba hívták játékos bemutatóra, a bokszoló továbbgondolta a lehetőséget, és szintén az internet segítségével pár nap alatt tizenkét zsáknyi ruhát, seregnyi játékot gyűjtött össze, amit elvittek a gyerekeknek. Szavai szerint: itt is sikerült megduplázni az örömöt.

– Sok mindent meghatároztak bennem a gyerekkori élmények. Így például a szüleimmel Kínában töltött három év. A vagongyár kiküldöttjei voltak, szállodában laktunk Sanghajban, a Jangce folyó partján. Az akkor még szőkés hajammal, kék szememmel különleges „látványosságként" örvendeztek nekem a sötét hajú, barna szemű kínaiak. Anyukám igazi magyar süteményekkel, ételekkel kedveskedett a hotel személyzetének. A kapcsolatunk azóta is megmaradt, minden évben érkeznek tőlük például karácsonykor, húsvétkor lapok, ahogy mi is mindig gondolunk rájuk egy-egy képes üdvözlettel.

A profi ökölvívó egyik szenvedélye a horgászat, a víz, a másik a természetjárás. Az utóbbi gyökere is gyerekkorába nyúlik vissza. Vincze József plébános – akit a sportoló azóta is az általa ismert legjobb emberek egyikének tart – minden évben nomád tábort szervezett a hittanosoknak a Bakonyba.

– Sátorban laktunk, patakparton tisztálkodtunk és friss forrásvizet ittunk. Esténként tábortűz, nagy beszélgetések, napközben, éjszaka túrák, barangolások. „Kommunizmusban" éltünk: aki ami elemózsiát, édességet, zöldséget, gyümölcsöt vitt, beadta a közösbe. Egy kés és egy elemlámpa volt az összfelszerelésünk. Ezek bennem olyan mély nyomot hagytak, hogy azóta is erdőbe, zöldbe járó ember vagyok. Van egy vágyam, ami remélem, előbb-utóbb megvalósulhat: szeretném megmászni a Mont Blanc-t. Persze ehhez sok minden szükséges, legfőképpen alapos felkészülés és támogatók.
 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Besenyei Péter átrepült a Korinthoszi-csatornán

Ezzel a mutatvánnyal készült a Red Bull Air Race következő versenyére. Tovább olvasom