Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Professzor volt a páston is

Vívás - Szülővárosában, Győrött köszöntötték kedden dr. Hámori Jenő olimpiai bajnok vívót, aki a közelmúltban ünnepelte hetvenötödik születésnapját. A Melbourne-ben győztes kardcsapat versenyzője ebből az alkalomból adott interjút a Kisalföldnek.

– Milyen meghatározó események vezették el a víváshoz?

– Az apám Hegyeshalomban volt vámtiszt, az elemi iskoláimat Galántán kezdtem, ott, ahol egykoron Kodály Zoltán is tanult. Később az esztergomi ferencesekhez jártam, majd a családunk Győrbe telepítése után kerültem az itteni bencés gimnáziumba. A vívással és az evezéssel Kiss Nándor tornatanárunk ismertetett meg. Mivel nem voltam robusztus alkat, a vívás mellett kötöttem ki. Tusnády Alfréd kiváló tudású edző irányításával kezdtem edzeni a Győri Vívó Club ipari iskolabeli termében. Az 1948-as középiskolás-bajnokságot tizennégy évesen, elsős gimnazistaként nyertem meg. Nagy élményem volt, hogy még abban az évben részt vettem a párizsi cserkészdzsemborin, hiszen akkoriban szinte egyáltalán nem lehetett Nyugatra utazni.

– A középiskolás évek után budapesti egyetemista lett, majd ezzel párhuzamosan ívelt felfelé sportolói karrierje is...

– Mindig szerettem a matematikát, a kémiát, így lettem vegyész. Utólag kiderült, jó, hogy ilyen nemzetközi szakmát választottam... Néhány hónappal az 1956-os olimpiai játékok előtt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem oklevelet. Amikor a fővárosba kerültem, akkor átigazoltam a Haladásba és tagja lettem a magyar kardválogatottnak.

– Huszonévesen milyen érzés volt olyan legendákkal vívni, mint Gerevich Aladár, Kovács Pál vagy Kárpáti Rudolf?

– Nagy szeretettel fogadtak bennünket, újakat. A csapatot a Helsinkiben rendezett olimpia után fiatalították meg. A már elhunyt Keresztes Attila, jó barátom, Magay Dániel és én kerültünk be. Sok értékes tanácsot kaptunk Gerevichéktől és tőlük tanultuk meg a magyar kardvívásra jellemző briliáns technikát. Az ötvenhatos forradalom a tatai edzőtáborban ért minket. Az olimpiára utaztató francia légitársaság a harcok miatt nem vállalta, hogy berepül Magyarországra, ezért a vezetés úgy döntött, autóbuszokkal visz bennünket Prágába és onnan indulunk Melbourne-be. A csehek nem akarták beengedni a magyar csapatot az országba, mert attól féltek, hogy exportáljuk a forradalmat. Aztán három-négy napot egy Prága melletti edzőtáborban töltöttünk – emlékszem, ott láttam életemben először televíziót –, és utána repültünk Ausztráliába.


 

Dr. Hámori Jenő: professzor a páston és a katedrán.
Dr. Hámori Jenő: professzor a páston és a katedrán.

 

 

– Az olimpiai szereplés kitűnően sikerült, a magyar kardválogatott tagjaként aranyérmet szerzett. Hogyan emlékszik Melbourne-re?

– Örültünk a győzelmeknek, de az egész magyar csapat hangulatára rányomta a bélyegét az itthoni forradalom eseménysorozata. Nagyfokú bizonytalanság uralkodott közöttünk, az újságok tele voltak a Magyarországról menekülők fotóival. Ötven évvel később az egykori olimpikonok társaságában fantasztikus élmény volt visszatérni Melbourne-be, végiglátogatni a hajdani olimpiai helyszíneket. Az erre az alkalomra készült zakót viselem most.

– Sok társához hasonlóan azonban ön sem tért haza. Hogyan került Amerikába?

– Úgy döntöttem, részt veszek a Sport Illustrated magazin három hónapos amerikai bemutató körútján. Fiatal ember lévén nem volt veszítenivalóm, nem volt egzisztenciám, ezért Philadelphiában maradtam, ahol Csiszár Lajos, híres mesterünk élt és dolgozott. Elég jól beszéltem angolul, ami szintén előnyömre vált. Gyorsan kaptam munkát, vegyészmérnökként kezdtem el dolgozni, de a vívást sem hagytam abba. Kétszer nyertem amerikai bajnokságot és a tokiói olimpián az amerikai kardcsapat tagjaként vettem részt másik két magyarral, Keresztes Attilával és Örley Szabolccsal együtt. A civil életben is sikeres voltam, bioké- miából PhD fokozatot szereztem, ezután több egyetemen tanítottam, majd New Orleansban, ahová közben áttelepültem, a biokémia professzora lettem.

– Néhány éve részben itthon él és dolgozik. Melyek a hazai tapasztalatai?

– Tetszik a megszépült Budapest, a Szabadság híd pesti hídfőjénél van a lakásom. Szeretném, ha az emberek elégedettebbek lennének a helyzetükkel, és nem volna ilyen pesszimista a hangulat. Jó lenne, ha a kisebb sikereknek is tudnának örülni.

– Mint amilyeneket például elértünk a pekingi olimpián?

– Azok nem kicsik, én elégedett vagyok velük. Tudomásul kell venni, hogy átalakult a világ. A nagy lélekszámú, gazdag országok több versenyzőből válogathatnak, s azoknak jobb körülményeket tudnak teremteni. Ha valaki lelkesen, szívvel-lélekkel küzd, annak az eredményét meg kell becsülni.

– Mi a véleménye az amerikai vívók előretöréséről?

– Várható volt. A vívószámok közül elsősorban a kardvívás már nem az, ami a mi időnkben volt. Hallatlanul felgyorsult a sportág, az erő, a gyorsaság vette át a technika szerepét. A magyarok után francia, ukrán, orosz edzők kerültek Amerikába. Ennek a másfajta szemléletnek az eredményei mutatkoztak meg Pekingben.

– Budapesten és New Orleansban is él. Hol tartja a Melbourneben szerzett aranyérmét?

– New Orleansban van a házamban egy szép vitrinben a többi érmemmel, ereklyémmel együtt. Amikor közeledik a városhoz a hurrikán, akkor fogom őket és leviszem a pincébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a hat szűk esztendő

Kosárlabda - A napokban véget ért a női Európa-bajnoki selejtezősorozat. A magyar női válogatott… Tovább olvasom