Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Postás: véget ért egy sikertörténet

Ma már biztosan kijelenthető: miután a Magyar Posta Rt. megvonta támogatását a Soproni Postást működtető kft.-től, eladják a női kosárlabdacsapatot. A nagy port felvert ügyben először szólal meg Major István, a posta területi igazgatója.

– A történet nem az elmúlt hetekben kezdődött, hanem már áprilisban – idézi fel a Postás pénzügyi mélyrepülését az igazgató. – Akkor nem írta alá támogatási kérelmünket az előző kormány tulajdonosi jogokat gyakorló minisztere. Igaz, nem is utasította el. Egy kormányrendelet szerint ugyanis tízmillió forint feletti támogatáshoz tulajdonosi hozzájárulás szükséges. A Magyar Posta tulajdonosa pedig az állam. Ezzel csak jelezni szeretném, hogy véleményem szerint nem politikai döntés született, amikor véglegessé vált, hogy a kft. a jövőben nem számíthat a Posta támogatására.

– Már csak azért sem politikai döntés született, mert a jelenlegi adatok szerint mintegy 7–8 milliárd forint vesztességgel számolunk az év végére. Ezért az új vezetés nem csupán a szponzorálási, hanem például a beruházási tevékenységet is felülvizsgálta, jelentősen – 14 milliárd forinttal – csökkentve a kiadásokat. Ebben a helyzetben racionális gazdasági döntést hoztak. Arról nem is szólva, hogy országosan 14 ezer dolgozónk minimálbérért végzi munkáját...
Major István indulatok nélkül, de azért némi keserűséggel, csak a tényeket sorolja. Pedig ha valakit erős érzelmi szálak fűznek a csapathoz, akkor őt igen.

„ A város nem állt mellénk"

– Ennek ellenére megmenthető lett volna a nagy múltú s az utóbbi években a magyar bajnokságban meghatározó szerepet játszó csapat – folytatja az igazgató. – Sajnos, azonban a város nem állt mellénk, annak ellenére, hogy az egyik önkormányzati ülésen volt ilyen javaslat. Ez azonban nem kapta meg a szükséges többséget. Az elmúlt év végén – amikor nyilvánvaló vált, hogy szemben például a GySEV Ringával és az ÁSZOK KC-vel, mi nem kapunk kiemelt támogatást, felkerestem dr. Payer Erzsébet sportot felügyelő alpolgármestert és Ágota Gábor gazdasági alpolgármestert is. Ígéretet kaptam, de pénzt nem. Ha nem tévedek, mindössze 6,2 millió forint jutott nekünk. Most már lehet, hogy ezt az összeget sem kapjuk meg. Úgy tűnik, a „hivatalos" Sopronnak nincs szüksége a csapatra. Tisztább lenne a kép, ha ezt egyértelműen kijelentenék, s nem keresnének kifogásokat. Tudom, felesleges a múltra hivatkozni, de azért megemlítem, hogy a sportcentrum nem épülhetett volna fel nélkülünk. Hiszen annak idején az akkori vezetés 17 millió forinttal és nyolcmillió forint értékű munkával járult hozzá, hogy megfelelő sportcsarnoka legyen a városnak. Igaz, ezért ingyen használhatjuk még az év végéig, de ez nem valamiféle plusz, mert más csapatok is kaptak ilyen kedvezményt.
A tényekhez tartozik, hogy a Posta 152 éve van jelen a városban, s napjainkban is a legjobb adófizetők közé tartozik. Sopronban közel ötszáz dolgozót foglalkoztatnak.

Csak két megoldás lehetséges

A Posta és a kft. vezetése a mostani helyzetben nem lát más megoldást – tudtuk meg az igazgatótól –, minthogy eladják a kft.-t. Ez azt jelenti, hogy a csapat ugyan megmenekülhet, de minden bizonnyal máshol talál otthonra, és más néven szerepel majd a bajnokságban is. Abban az esetben, ha nem sikerül az adásvétel, akkor felszámolják a gazdasági társaságot. Bármi is történjen azonban, lezárul egy fejezet a magyar és a soproni kosárlabdasport történetében.

Előzmények:  

Szomorú szezonkezdet (2002-08-12) >>
Magára van utalva a Soproni Postás csapata (2002-08-14) >>
Megszűnhet a Postás (2002-08-09) >>
Sikercsapat gazdát keres (2002-08-09) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy vállalkozás résztvevői

A 13. Bécs–Budapest Szupermaraton 350 kilométeres távjának októberben a Széchenyi István… Tovább olvasom