Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Pontot is szerezhetünk Szocsiban - interjú Borkai Zsolttal

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke negyedik ötkarikás játékán vesz részt Szocsiban. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) győri helyszíneinek építése a tervezett ütemben halad. A jövő héten teszik le az aréna alapkövét.
– Február hatodikán Szocsiban fellobban az idei téli olimpia lángja. Számon tartja, hogy hányadik olimpiájára utazik?
– Nem számolom, de egy-két perc alatt könnyen kideríthetjük – kezdi Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Versenyzőként 1988-ban Szöulban voltam először, ahol aranyérmes is lettem. Ott lehettem volna 1984-ben Los Angelesben is, de oda sajnos nem ment ki a magyar csapat. Szöul után megsérültem, tornászként többet már nem voltam résztvevő. Pekingben 2008- ban MOB-alelnökként, Londonban elnökként voltam kint. Így Szocsi a negyedik ötkarikás verseny és egyben az első téli olimpia lesz az életemben.

– Mit szól az elmúlt napok eseményeihez? Félnek a terrorveszélytől?
– Minden olimpia előtt, így legutóbb Londonban is találkoztunk hasonló gondokkal. Mindig vannak olyan politikai erők, amelyek az olimpia nyilvánosságát is fel akarják használni a céljaik eléréséhez. Mindez sajnálatos és küzdeni kell ellene. Én bízom benne, hogy most is rendben lemennek a versenyek.

A korcsolyapalota impozáns épülete Szocsiban, a leendő olimpia helyszínén.
A korcsolyapalota impozáns épülete Szocsiban, a leendő olimpia helyszínén.

– A magyar csapattól milyen eredmény várható Szocsiban?
– Mi inkább a nyári játékokon vagyunk jók, ott nagyok az elvárások velünk szemben. Télen inkább a tisztes helytállás, a részvétel lehet a fő cél számunkra. Abban bízom, hogy Szocsiban rövid pályás gyorskorcsolyában tudunk pontot szerezni.

– Ha kicsit távolabbra tekintünk, milyen képet láttatna a magyar sportról? – Az elmúlt időszak eredménye, hogy rendkívüli állami támogatással tizenhat sportágban elindulhatnak a programok. Idén több mint tizenegymilliárd forintból biztosítjuk az olimpiai felkészülés mellett a kiemelt edzőprogram, a Gerevich-ösztöndíjrendszer, az utánpótlás-nevelési és a különböző tagozati programok forrását is. Még soha nem volt olyan, hogy egy adott évben már februárban elindulhat a szövetségi, sportági finanszírozás.

– Győrben megkezdődtek a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészületei. Hogyan állnak a munkával?
– Az ütemterv szerint haladunk az építkezésekkel. A multifunkcionális csarnok alapkövét a jövő héten tesszük le, de már tartanak a földmunkák. Kérdéses még, mikor rendeződik a szomszédos egykori kemping sorsa. A tulajdonossal nem tudtunk megegyezni az adásvételről, ezért más lépéseket teszünk annak érdekében, hogy méltó környezetben épüljön meg az aréna. Októberben kész lesz a csarnok, létkérdés is, hiszen az év végén a női kézilabda Európa-bajnokság egyik házigazdája lesz Győr. Ebben az évben még egy jelentős létesítménnyel gazdagodik a város, a nyár végére régi vágya teljesül a győrieknek azzal, hogy elkészül az ötvenméteres fedett uszoda. Utána birtokba is vehetik a Bercsényi ligetben. A városrészek lakói pedig az infra- strukturális fejlesztések előnyeit is élvezhetik majd a sportlétesítmények elkészülte után.

Borkai Zsolt tisztes helytállást vár a magyar sportolóktól.
Borkai Zsolt tisztes helytállást vár a magyar sportolóktól.

– Szó volt arról, hogy a győri fesztivál programjában helyet kap a kajak-kenu, de ehhez pályát kell építeni. Készen van ez a projekt?
– Nemrégiben egyeztettem erről Baráth Etelével, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökével is. A város idei költségvetésében nem szerepel a pálya megépítése, de szeretnénk, ha az olimpiai fesztiválig elkészülne. Hivatalos értesítést még nem kaptunk ugyan arról, hogy az Európai Olimpiai Bizottság hozzájárul, hogy felvegyük a kajak-kenut a fesztivál programjába, de a bizottság elnöke tudomásunk szerint támogatja a törekvéseinket, mert látja, hogy hazánk nagyhatalom a sportágban és az eseménynek is hasznára válna egy színvonalas sportági rendezvény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér Miklósra emlékeznek

A Győri ETO FC január 25-én, szombaton, Fehér Miklós halálának 10. évfordulóján a Fehér családdal és… Tovább olvasom