Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Példakép(ek) a jövő művészeinek

Győr - Példaképekkel találkozhatnak a tánc- és képzőművészeti iskola diákjai. A legutóbb Péreli Zsuzsa Munkácsy-díjas gobelinművész volt a hangulatos teadélután vendége.
A szakmai tudás, a művészeti oktatás mellett a léleknevelést is fontosnak tartják a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában. Bombicz Barbara balettművész, az intézmény igazgatója elmondta: meghívott példaképekkel szeretnék diákjaikat megajándékozni. A legutóbbi teadélutánra Péreli Zsuzsa gobelinművészt hívták meg.

– Jó lenne, ha minél többen választanák intézményünkben a textil szakot. Zsuzsával már több mint másfél évtizede ismerjük egymást, ezért gondoltam, hogy életével, – ahogy ő fogalmazott – „szentséges őrületben" született műveivel, hitvallásával saját tolmácsolásában ismerkedhessenek meg a gyerekek – említette az igazgatónő. – Olyan egyénisége ő a szakmának, aki a tökéletes technikai tudást minden gobelinjében lélekkel tölti meg. Remélem, életpéldája majd serkenti a jövő művészeit.

– A kárpitszövés, a gobelin testi-lelki energiákat, teljes odafigyelést kíván. Olyan műfaj, amelynek a mostanihoz hasonló, „lesimított" korszak nem kedvez, mégis nagyon fontos, hogy a művészet széles palettáján megmaradjon – nyilatkozta lapunknak Péreli Zsuzsa. – Miként a finom lélegzést, úgy ezt a klasszikus művészeti ágat sem lehet abbahagyni, hiszen nélkülözhetetlen lételemként szükségük van rá az embereknek. Például Franciaországban a gobelin közügy. Amikor a szövőműhelyben „levágnak" egy elkészült alkotást, az olyan ünnepi alkalom, amelyre meghívják a polgármestert, a rendőrfőnököt, a település valamennyi jeles személyiségét. Odafigyelnek a finom dolgokra, odafigyelnek egymásra. Ezt kellene nekünk is!

A művésznő szerint minden élet lehet példa. Szívesen jött Győrbe, hiszen – ahogy fogalmazott – „csoda és remény a városban ez az iskola".

– Örömmel hallottam, hogy a fiatalok önszántukból jöttek el a beszélgetésre. Láttam, hogy kitartó és tiszta figyelemmel hallgattak, követtek végig, és még az áttört mondataimtól sem menekültek el. Öröm volt az is, hogy a délután végén odajött hozzám egyik gobelin szakos kislány és kérdezett, majd hosszan elbeszélgettünk.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: Szórakoztató győzelem

Közönségszórakoztató és helyenként kifejezetten látványos játékkal mutatkozott be hazai pályán a… Tovább olvasom