Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Pekingé lehet a 2022-es téli olimpia

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságának értékelése szerint a 2022-es téli olimpiára pályázó városok közül Peking jobban áll, mint vetélytársa, a kazah Almati.
A kínai főváros kedvezőbb megítélését az a dokumentum tartalmazza, amelyet a bizottság hozott nyilvánosságra újabb vizitjét követően. A jelentés nem pontoz vagy rangsorol, de Peking rendezése mellett hoz fel több érvet.

A kínaiak 1,5 milliárd dolláros (438 milliárd forint) olimpiai költségvetését "alacsonyabb rizikójúnak" ítélte a bizottság, mint a kazahok 1,7 milliárd dolláros (492 milliárd forintos) büdzséjét. Ugyanakkor a pekingi pályázat hibái között említi a légszennyezettséget és azt, hogy a Songshan Nemzeti Parkhoz közeli területen rendeznék az alpesisí- és a bobversenyeket, s ez környezetvédelmi szempontból aggályokat vet fel. A lehetséges gondok közé sorolja a jelentés a műhótól való függőséget, amely szintén környezeti beavatkozással járna, bár hozzáteszi, "látványos lenne síversenyeket rendezni nagy zöld területek közepén".

Az északisí-számok helyszíne Pekingtől 200 kilométerre van ugyan, ám a távolságot nem ítélte problémásnak a szemlebizottság, mondván, hogy a jelenlegi három óra menetidőt a már épülő gyorsvasút 50 percre csökkenti. A rendelkezésre álló szálláshelyeket illetően a NOB-szemlézők nem találtak kockázatot, ráadásul az olimpiai falu a játékok után több ezer embernek biztosítana lakóhelyet.

Almati esetében a bizottság pozitívumként hozta fel a kevés környezetkárosító beavatkozás mellett azt, hogy tíz versenyhelyszín már elkészült, illetve épülőfélben van. Ugyanakkor a kazah település - az egykori főváros - esetében problémaként merült fel, hogy több, az infrastruktúra megépítéséhez és bővítéséhez szükséges terület magánkézben van. Az is Almati ellen szól, hogy mintegy 11 ezer új szálláshelyre lenne szükség, s az értékelők szerint ez a jelentős hiány túl nagy kockázatot jelent. Az északisí- és a gyorskorcsolyaversenyek kapcsán az jelent gondot, hogy nincs kellő számú szakember, emiatt pedig külföldi specialistákat kellene szerződtetniük a kazah szervezőknek.

A két pályázó város képviselői jövő kedden és szerdán mutatják be projektjüket a svájci Lausanne-ban, a NOB július 31-én, Kuala Lumpurban dönt a 2022-es helyszínről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét csapatos NB I, 16 csapatos NB II jön az ősztől

Az MLSZ elnökségének korábbi döntése szerint a licencadó folyamat lezárásával véglegessé vált, hogy… Tovább olvasom