Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Pat Cortina: a magyar válogatott élete legjobb csapata

Jégkorong - Páratlan bravúrt vitt véghez a magyar jégkorong-válogatott azzal, hogy pontveszteség nélkül megnyerte a szapporói divízió I-es világbajnokságot, és ennek folytán jövőre a világ legjobb 16 csapata között szerepelhet. Nézze meg a mérkőzés összefoglalóját!
Valóra vált egy álom

Pat Cortina szövetségi kapitány remekül összerakta együttesét, amelyben ezúttal mindenki, kivétel nélkül tudása legjavát nyújtotta. Az előzetes latolgatások során leginkább az 1999 óta egészen mostanáig a világ legjobbjai között szerepelt ukránokat tartották a legesélyesebbeknek. Több játékosuk is megfordult már a világ legerősebb bajnokságában, az NHL-ben.

A generációváltás miatt azonban a mostani csapat már nem tudott olyan magas szinten játszani, hogy jobb legyen a rendkívül egységes magyaroknál, akik történetük során először kerültek fel az elitbe. A Cortina-legénység erejét jelzi, hogy az utolsó mérkőzésen, az ukránok elleni „döntőben" nem roppant össze, amikor 41 másodperc alatt két gólt kapott, és korábban akkor sem, amikor a hazaiak szintén az egyenlítésért harcoltak. Pedig a japánoktól is lehetett tartani, hiszen otthon játszottak, és ők is hosszú ideig edződhettek az elitben.A másik három csapat – a litván, a horvát és az észt – megnehezítette a jobbak dolgát, de egymás között rendezte le, hogy melyik essen ki. Végül – kisebb meglepetésre – utóbbiak búcsúztak.

A magyarok viszont jövőre Svájcban – Bern és Zürich lesz a két házigazda város – olyan csapatokkal találkozhatnak éles körülmények között, melyekkel eddig legfeljebb barátságos meccseket vívhattak. Kanada, Oroszország, az Egyesült Államok, Svédország, Finnország, Csehország, Szlovákia vagy Svájc lehet a rivális. Tekintélyt parancsoló névsor.

Cortina a szapporói torna után megjegyezte, ez élete legjobb csapata, amellyel valaha együtt dolgozott: „A fiúk megérdemlik, hogy ennyi alázatos munka után kipróbálhassák magukat a világ legjobbjai ellen" – jegyezte meg a kanadai-olasz szakember.

A szapporói hőstett, azaz a divízió I-es világbajnokság megnyerése a magyar hoki eddigi legfényesebb diadala, hiszen amióta bevezették az osztályos rendszert – a második világháborút követően –, soha sem sikerült felkerülni az elitbe. A sportág honi körülményeit – a kevés rendelkezésre álló fedett csarnokot és kisszámú játékost – tekintve csodával ér fel, hogy Pat Cortina szövetségi kapitány gárdája megmérkőzhet olyan együttesekkel, melynek gerincét az észak-amerikai profiliga, az NHL adja. Ebben a bajnokságban nem egy olyan hokis szórakoztatja hétről hétre a nézőket, akinek éves keresete több mint a magyar szövetség egy évtizedes(!) költségvetése.

Az élvonalból Olaszország, Franciaország esetleg Dánia csapata szerencsével megszorítható – talán még le is győzhető –, de már ez is szinte a csoda kategóriájába tartozna. A magyar válogatott számára a svájci vb-n a bentmaradáshoz legalább két együttest meg kell előznie a 16-ból.

A Győri ETO HC elnöke, Szarvas Zoltán is nagyon örült a sikernek:

„Szombaton állandóan csörgött a telefonom, s személyesen is rengetegen szólítanak le, gratulálnak. Mindez azt jelzi, igenis népszerű sport a hoki, mert sok ember ült le a tv elé, ha tehette, hogy szurkoljon a válogatottnak. Egyértelmű, hogy ennek a generációnak ez egy hatalmas és egyben megérdemelt siker.

Nagy szükség volt már erre a magyar hokinak, elvégre ez biztos, hogy lökést ad az utánpótlásnak. A másik oldalról viszont a problémák ugyanúgy megmaradnak, mert nem hiszem, hogy mondjuk az ob I-ben a Miskolc vagy a Fradi több szponzort maga mellé tudna állítani. Ugyanez ránk is vonatkozik, ahol pillanatnyilag nincs felnőttcsapat. Én azért abban mégis bízom, hogy a több gyerek esetleg több támogatót is jelent, s esetleg apró lépésekkel tudunk haladni helyben is. Elvégre a háttérbázisra szükség van. A mostani csapat sikere mellett azt azért nem szabad elfeledni, hogy rengeteg olyan fiatal veszett el a sportág számára, aki a felnőttkorba lépés előtt legalább ennyire tehetséges volt, de minőségi bajnokság híján nem tudott végül kiteljesedni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi ETO bevette Moszkvát!

Kézilabda - Zvezda Zvenyigorod-Audi ETO 23-25. Két gólos előnnyel várhatja a jövő vasárnapi Bajnokok… Tovább olvasom