Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Páratlan páros A PÁLYÁN

A Kovács Tivadar, Pauer Zoltán páros nemrégiben bekerült a kézilabda-játékvezetők 45 tagot számláló országos keretébe, így NB I-es férfimérkőzések kivételével minden osztályban vezethetnek.

Kovács Tivadar
A győri sportigazgatóság sportcsoportvezetője, Kovács Tivadar 17 évig kézilabdázott. Jelenlegi bírótársával, Pauer Zoltánnal együtt 1979-től előbb az ETO korosztályos csapataiban, majd főiskolai tanulmányaival párhuzamosan a Testnevelési Egyetem NB I/B-s csapatában lőtte a gólokat. Egy Magyar Kupa 3. helyezéssel és négyszeres főiskolai bajnoki címmel a háta mögött döntött aktív sportpályafutásának befejezése mellett.

A Kossuth Lajos-szakközépiskola testnevelő tanárával, Pauer Zoltánnal több éve a legjobb játékvezetők országos keretében tevékenykednek, és a jelenlegi rangsor alapján mostantól férfi NB I-es találkozók kivételével minden osztályban vezethetnek kézilabda-mérkőzéseket.
Minden osztályban mások a nehézségek – így tartják. Az NB II-ben például sok a rutinos játékos, akik fejben még mindent meg tudnak csinálni a pályán, fizikailag viszont már nincsenek tökéletes állapotban. Az NB I-es női mezőnyben technikailag és fizikailag remekül felkészített játékosok vannak, ott inkább a nagy tét, az időnként elszabaduló indulatok jelenthetnek a problémát.

A jó játékvezetés titkáról azt mondják: mindenkinél más a recept. Sokat jelent, ha a játékvezető korábban maga is kézilabdázott. Pk a játékos szemléletű bíráskodást helyezik előtérbe. Előszeretettel alkalmazzák az előnyszabályt, s ezzel elősegítik a támadójátékot. Fontos a megfelelő kommunikáció is a pályán lévőkkel. Egy kézilabda-mérkőzésen átlagban háromszáz-négyszáz döntést kell meghozni.

Úgy érzik, a nemzetközi karrierről már lecsúsztak. A szövetségek manapság a húsz-huszonkét éves fiatal tehetségeket menedzselik – teljesen jogosan –, belőlük még lehet nemzetközileg jegyzett játékvezető. Országos szinten azonban vannak továbblépési lehetőségeik. Szeretnének a rangsor legjobb tizenöt játékvezetője közé kerülni, s így NB I-es férfimérkőzéseket vezetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hejková tizenkilencre alsót húzott

Ha nem is hozott túlságosan magas színvonalú játékot, izgalmak tekintetében minden igényt… Tovább olvasom