Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Pannonhalmi volt a legjobb magyar

Nagyszerű eredményt ért el a pannonhalmi Bognár Fanni a junior csigásíjasok között a múlt hónapban rendezett visegrádi terepíjász-világbajnokságon.

A 17 esztendős tehetség legjobb magyarként negyedik lett a viadalon.

Bognár Fanni – édesapja, Bognár Zoltán hatására – öt éve ismerkedett meg az íjászattal.

˝Ő kezdett el előbb, hat évvel ezelőtt lőni, többször is elkísértem a versenyekre – mesélte a kezdetekről Fanni. – Aztán persze én is kipróbáltam, majd két hónappal később én is elkezdtem íjászkodni.˝

˝Velem a barátaim ismertették meg a sportágat, s persze örülök, hogy a lányom is ezt választotta. Büszke vagyok rá és az eredményeire˝ – tette hozzá az edző édesapa, aki azt is elmondta, hogy mindketten a pápai Delta Íjász Egyesület tagjai.

˝Ott van olyan tapasztalt csigás csapat, amely segít az előrelépésben. Általában hetente három alkalommal van edzés, ami nem azt jelenti, hogy mindannyiszor Pápára kell utaznunk. Pályán, terepen Pannonhalmán is tudunk készülni.˝

Bognár Fanni sajnálja, hogy a döntőben egyetlen magyarként szerepelt. Fotó: HBE
Bognár Fanni sajnálja, hogy a döntőben egyetlen magyarként szerepelt. Fotó: HBE

Fanni korábban többszörös junior országos bajnok volt pályaíjászat, terepíjászat és 3D szakágakban. A júliusi visegrádi világbajnokságon a csigás íjasok között a legjobb magyarként negyedik lett a viadalon.

A kategória elnevezése természetesen az íjon található szerkezetre utal.
Az első csigás íjak a ’60-as években jelentek meg, korszerű mechanikájuknak köszönhetően a legpontosabb céllövő íjak. Lényegük abban rejlik, hogy az íj megfeszítése után az energiát tárolják, így a célzás folyamán nem az íjászt terheli az íj ereje, hanem csigarendszerének köszönhetően ez az energia jelentősen visszaesik, és csak az oldás pillanatában szabadul fel újra. Ennek köszönhető, hogy a csigás íjakkal akár hosszabb ideig lehet célozni és találati pontosságuk messze meghaladja a legdrágább reflex-, más néven olimpiai íjakét is. Az a versenyíj, amit Fanni használ, közel 250 ezer forintba kerül.

˝Nyilván jobban örültem volna egy bronzéremnek, ám rettenetesen büszke vagyok a negyedik helyezésre is. A döntőben egyedül voltam magyar, s így nem tudott segíteni senki, míg a riválisaimmal azok a társak, akik korábban már versenyeztek ugyanazon a terepen, megosztották a tapasztalataikat˝ – említette a győri Szabadhegyi Közoktatási Központban tanuló fiatal sportoló, akit egy francia és egy amerikai íjász, a bronzcsatában pedig egy olasz sportoló előzött csak meg.

˝Egy pályával ellentétben a visegrádi huszonnégy célos terepen nem előre megadott távokról kellett a táblát eltalálni. A sportolóknak, így Fanninak is, saját maguknak kellett a többször változó távolságot is megbecsülniük, ami a találat pontosságát nagyban befolyásolta. Ha többet tudott volna a terepről, talán még ennél is jobban szerepel. Ugyan mi számítottunk rá, nem tőlünk várták ezt a jó eredményt˝ – tette hozzá az édesapa, aki abban bízik nem ez volt lánya legutolsó nagy sikere.

Bognár Fanni legközelebb szeptemberben a Balatonon esedékes regionális kupán, majd jövőre a kőszegi Európa-bajnokságon bizonyíthat újra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar női válogatott: Megint vereségek

Kosárlabda -Vereséggel folytatta szereplését az Európa-bajnoki selejtezőben a magyar női válogatott,… Tovább olvasom