Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Palotai: Jó érzés Győrben lenni

Márciusi nemzeti ünnepünkön vehette át a "Győr díszpolgára" megtisztelő címet Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, volt világhírű játékvezető. A 76 éves sportember meghatódottan beszélt a kitüntetésről, noha élete során – az utóbbi években pedig különösen – számos rangos elismerést kapott.

"Nem számítottam a díszpolgári címre, egyben nagyon örülök, hogy megkaptam – kezdi Palotai Károly.

– 1955 óta élek Győrben és egy húsz hónapos freiburgi kitérőt leszámítva nem is hagytam el a várost. Immár ötvenhét éve vagyok Győrött, itt valóban otthon érzem magam."


Az élete, a pályafutása Békéscsabán kezdődött, büszkén beszél a gyökerekről is.

"Békéscsabát nem lehet kihagyni, hiszen onnan indultam, húszévesen NB II-es futballistaként kerültem Győrbe. A szülővárosomban sem felejtettek el ennyi idő után sem, hiszen éppen két éve kaptam meg a »Békéscsabáért« kitüntetést.

Az utóbbi időben már csak ritkán járunk haza, akkor meglátogatjuk a szülők sírját és a rokonainkat."

Győrben igazi otthonra lelt és ebben nagy szerepet játszott az a közösség is, ami a hatvanas évek elején az ETO-ban kialakult.

"Sok örömet kaptam a város közönségétől, de talán mondhatom, hogy volt időszak, amikor mi is sok örömet tudtunk szerezni az itt élőknek. Futballistaként, majd játékvezetőként is mindig boldogan képviseltem Győrt, az embereket a nagyvilágban.

Csodálatos érzés volt hallgatni a magyar himnuszt, amely ha valahol felcsendül, még napjainkban is megdobogtatja a szívemet."

Egy nagyobb közösség vagy a közönség elismerése nem újdonság Palotai Károly életében. Az első emlékezetes eset 1964-ben történt vele.

"A tokiói olimpiai labdarúgódöntő után csak az a huszonkét játékos kapott érmet, akik a fináléban szerepeltek. Én sérülés miatt pont nem játszhattam, így hát medál nélkül, lógó orral jöttem haza Japánból.

A győri drukkerek kezdeményezésére, a NOB engedélyével azonban utólag megcsináltatták számomra a tokiói aranyérem mását, így joggal mondhatom, hogy abban a győri szurkolók szeretete is benne van."

Azt mondja: élete során sokan egyengették az útját, így ebben az elismerésében is benne van az ő szerepük is.


"A vagongyárból kerültem a sporthivatalba, ahonnan huszonnégy év után mentem nyugdíjba. Játékvezetőként, majd ellenőrként nem járhattam volna a világot, ha nincsenek olyan kitűnő főnökeim, mint Józsa Karcsi vagy Kovács Pista.

És persze Havasréti Béla, az ő hívására mentem a hivatalba 1971-ben. Közös élcelődéseink már-már legendásak lettek. A legtöbbet persze a családomnak köszönhetek, amely mindig mellettem állt jóban-rosszban."

Palotai Károly nemrégiben Győr utcáit rótta, amikor egy általa nem ismert idős hölgy odalépett hozzá és gratulált neki a díszpolgárságához.
"Jó érzés, hogy tényleg itthon vagyok."

Olvasóink írták

  • 1. zakarias3 2012. március 21. 14:48
    „Őt szerintem midenki tiszteli!Sp a nyomába sem léphet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját testvérének fújt...

Celldömölk–Audi-ETO III 22–21 (9–11). Veszprém II–Audi-ETO III 28–29… Tovább olvasom