Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Pálinger: 20 milliós telek licit nélkül

Győr - Licit nélkül, de piaci áron, 20,4 millió forintért vásárolhat építési telket a győri önkormányzattól Pálinger Katalin, az Audi-ETO világklasszis kapusa – ha a képviselők megszavazzák. A vagyonrendelet e passzusa most esik át a tűzkeresztségen.


Pálinger: 20 milliós telek licit nélkül

Licit nélkül, de piaci áron, 20,4 millió forintért vásárolhat építési telket a győri önkormányzattól Pálinger Katalin, az Audi-ETO világklasszis kapusa – ha a képviselők megszavazzák. A vagyonrendelet e passzusa most esik át a tűzkeresztségen.

A győri közgyűlés a Széchenyi tér felújítása kapcsán tartott múlt szerdai rendkívüli után csütörtökön rendes ülést tart. Ennek egyik napirendi pontja a révfalui – a Holt-Mosoni-Duna mellett futó – Vásárhelyi Pál utcában lévő 10716-os helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú ingatlan versenyeztetési eljárás nélküli eladásáról szól.

A Szijjártó Péter, a gazdasági, informatikai és idegenforgalmi bizottság elnöke által jegyzett előterjesztésből kiderül, hogy 690 négyzetméteres építési telekről van szó, amelyet az ingatlanforgalmi szakértő 17 millió forint plusz áfára, azaz 20,4 millió forintra értékelt fel. Pálinger Katalin válogatott kézilabdázó jelezte a városházának vételi szándékát. A javaslatban az szerepel, hogy esetében mellőzzék az egyébként kötelező licitet, és a megállapított összeg legyen a vételár.

Lipovits Szilárd jegyző a Kisalföldnek elmondta: a közgyűlés tavaly ősszel módosította és kiegészítette a város vagyonrendeletét 2008. november 1-jei hatállyal. A képviselők többek között úgy döntöttek: nem kell versenyeztetési eljárást lefolytatni nettó 25 millió forintig a városnak országos vagy nemzetközi hírnevet is jelentő közművelődési, tudományos, művészeti, sporttevékenység támogatásakor a közgyűlés egyedi döntése alapján. A hivatalvezető elmondta: ez lehet az első alkalom, hogy alkalmazzák a helyi jogszabály ezen pontját.

A gazdasági bizottság előterjesztése szerint Pálinger Katalin győri sportolóként kivívott országos és nemzetközi hírnevével, bravúros játékával és sportemberi magatartásával méltán szolgál rá, hogy a város e kedvezményben részesítse.

Eredményei közül kiemeli többek között olimpiai ezüstérmét (2000), világbajnoki ezüstjét és bronzát (2003 és 2005), Európa-bajnoki első és harmadik helyezéseit (2000, illetve 1998 és 2004), négy magyar bajnoki és három Magyar Kupa-győzelmét.

Az adásvételről szerettük volna megkérdezni Pálinger Katalint, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az indítvány szerint a telek a szabályozási terv alapján falusias lakóövezetnek számít, ahová maximum hét méter magas, kétszintes, kétlakásos ház emelhető. A területen lakóépület helyett legfeljebb 400 négyzetméter összes hasznos alapterületű kiskereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó vagy szociális épület, szálláshely és benzinkút is építhető.

Húszmillió forintot ér a BL-siker

Ha megnyeri a női kézilabda Bajnokok Ligáját az Audi-ETO, húszmillió forintnak megfelelő eurót nyerhet. A négy közé jutással nullszaldós a győri klub pénzügyi mérlege.

Női kézilabdában nagyságrendekkel kevesebbet ér a nemzetközi siker, mint például a labdarúgásban. Mindez érthető, hiszen jóval kevesebb pénz áramlik a sportágba. Az mégis meglepő, hogy majdhogynem ráfizetéses egy klub számára a legrangosabb nemzetközi kupában való szereplés.

A győri Audi-ETO sorrendben harmadszor került be a BL elődöntőjébe, de a pénzdíjak nem nőttek az első évhez képest, ugyanakkor a kiadások jócskán megemelkedtek. A győri klubtól származó információk szerint igazán akkor jutnak pluszpénzhez, ha megnyerik a sorozatot. Ez mintegy húszmillió forintot jelentene. Érzékeltetésképpen ez az összeg majdnem annyi, mint amennyiért Pálinger Katalin szándékozik telket venni az önkormányzattól, amennyiben a közgyűlés ezt csütörtöki ülésén jóváhagyja.

Egymás után harmadszor került a Bajnokok Ligája elődöntőjébe az Audi-ETO női csapata. A siker azt jelenti, hogy nem fizet rá a sorozatra a klub, sőt, most már valami pluszpénz is állhat a házhoz.

Miközben szakmailag továbbra is a legnagyobb sikerek közé tartozik, hogy egy csapat bejut a női Bajnokok Ligájában a legjobb négy közé, anyagilag egészen az elődöntőig ráfizetéses a menetelés. Arról nem is álmodnak a klubvezetők, hogy a labdarúgáshoz hasonló pénzösszegeket keressenek – ennyi pénz persze nem is áramlik be a sportágba, azt azonban joggal elvárhatnák, hogy a tetemes nevezési és egyéb járulékos költségek mellett azért valami plusz is maradjon a bankszámlán.

„Két éve változatlanok az összegek, miközben a kiadások azért nőttek, különösen most, a gazdasági válság közepette. Sajnos mi a televíziós közvetítésekre fizetett jogdíjból sem részesedünk. Mindezt tetézi az, hogy az európai szövetség a csarnokokban a játéktéren öt reklámfelületet lefoglal, a palánkon pedig kétszer hatméternyi szakaszt sajátít ki. Így nekünk tulajdonképpen nem marad más, mint a jegybevétel" – kezdte Kiss Lajos szakosztályvezető.

Nézzük, mennyibe is van eddig a BL-szereplés az Audi-ETO számára. Az első csoportkörért 10 ezer euró járt. Az egyes pontokért nem fizetett semmit az EHF, viszont levonta a 3750 euró nevezési és a mintegy 6300 euróra rúgó játékvezetői és ellenőri díjat, vagyis gyakorlatilag a két oldal kiegyenlítette egymást.

A mostani csoportkörért szintén 10 ezer euró jár, s ehhez már jön pontonként 2500 euró. Mivel az Audi-ETO eddig hetet gyűjtött össze, ami 17.500 euró, ám itt is ugyanazokkal a költségekkel számolni kell: 3750 euró a nevezésért és több mint hatezer a játékvezetőkért és az ellenőrökért.

Az elődöntőért 20 ezer, s pontonként 5000 eurót kap a klub, s itt gavallér az EHF, mert a nevezés „csak" 1500 euró, s mivel csak egy hazai meccs van, így érthetően a játékvezetői költség is harmadolódik.

A döntőbe jutás már mindenképpen bónuszpénzt jelent. A nevezési díj 3000 euró, s a játékvezetőknek is marad a 2000 eurós díjazás. Ugyanakkor 30 ezer euró alapból jár, mely kiegészülhet pontonként 10 ezer euróval, a végső siker esetén pedig további 50 ezerrel.

Az elődöntőbe jutott négy csapat közül anyagi téren a Viborggal és Valceával nem nagyon tudja felvenni a versenyt a győri klub, a Hypóval pedig közel azonos a költségvetés.

„Pontos adat nem áll rendelkezésünkre, de azt gondolom, minimum kétszer annyi pénzből gazdálkodhatnak a dánok és a románok. Szerencsére a pályán nem ez dönt, így bízunk benne, hogy az előző két évhez képest sikerül előrelépnünk, s nem az elődöntő jelenti a végállomást" – ezt már Vanyus Attila klubelnök mondta, hozzátéve, hogy összességében már most sincs okuk a panaszra, hiszen az utolsó három sorozatban csak ők, valamint a Hypo volt ott a négyben, a dúsgazdag riválisok viszont például tavaly is elvéreztek.

Ha már BL, érdemes megemlíteni, hogy a férfiaknál tervezik a Bajnokok Ligája megreformálását. Kérdés, hogy a nőknél is terveznek-e hasonlót. Erről így vélekedett Vanyus Attila: „Ahol tulajdonképpen nincs bajnokság, mint például Ausztria, ott szinte mindig BL-t játszanának, mert sportértéke csak annak van. Mi viszont ezt nem támogatjuk, nem szeretnénk, ha még zsúfoltabbá válna a programunk, elvégre mi így is már másfél hónapja heti két tétmeccset játszunk."

Olvasóink írták

 • 20. adamasz1977 2009. szeptember 02. 01:08
  „nem akarok senki ellen szólni, de az én véleményem is az, hogy ne legyen e szempontból kivételezve senkivel. Főleg így. Szerintem ha valaki valamit elér azt dijjazák kitüntetéssel, utca elnevezéssel, szoborral stb...... Aki tisztességesen él, dolgozik, azok mind győrért vannak, vagy ahol él! Katihoz visszatérve (én úgy tudom valami magán óvodát akar) , ha van pénze akkor vegye meg amiért eladják ( ha Ő nyené a licitet) Ezek a sztárok havi szinten 3-5 millát keresnek, tessék a telekért is úgy harcolni mint a pályán:)”
 • 19. Lovasbandi 2009. március 20. 05:26
  „licittel lett volna 30 milla is! De hát 10 millát megér az Önkormányzatnak, hogy Pálingernek jó legyen. Most minden sportoló, aki valamire vitte licit nélkül vásárolhat? Kammerer, Kadler, Laczik, Görbicz stb.?”
 • 18. csokkancs 2009. március 19. 21:14
  „Ámberek! Nézzétek már meg, hogy HOL IS VAN ez a telek.... Az Aranypart közelében. Namost. Ez kiváló terület lesz a majdani önkormányzati építkezéseknek. Mi fog történni? Az fog történni, hogy az építkezés előtt "hirtelen elfogy a pénz", nem épül rá semmi, a telek meg marad úgy, ahogy van. Ekkor jön az önkormányzat, hogy a terveit megvalósítandó bizony-bizony építkezni szeretne. Hogy foglalt? Na akkor megvesszük! Kié? Hja, a Katikáé. Akkor már ne járjon rosszul szegény, meg is vesszük tőle... mondjuk 35 milláért... Nekünk önkormányzatnak megéri és közben a barátságot is tovább ápoljuk.... Pfffff, ingatlanpanama.... Kiváncsi lennék, Mister Borkai zsebe mennyivel dudorodik majd jobban....”
 • 17. pulci 2009. március 19. 12:02
  „Hat ez eleg sajnalatos ha igy gondolod jazz8. Lehet rola vitazni hogy jo volt e vagy sem hogy kiment külföldre jatszani de a vilag talan legismertebb magyarjarol ilyet mondani nagy butasag.
  Palingerrel kapcsolatban meg ha az ö az egyetlen aki erdeklödik es kifizeti mert ne kaphatna meg.”
 • 16. Jazz8 2009. március 19. 08:37
  „Sokat tett Kati Győrért! Legyen csak az övé ez a telek! Puskás öcsit inkább megvetem mint tisztelem! Ő minden, csak igaz magyar nem...”
 • 15. evelinevelin65 2009. március 18. 14:15
  „Szerintem ebbe a szuper gazdasági helyzetbe inkább csendben vegyünk húsz milláért telket még ha világklasszisok vagyunk is,mert nem biztos,hogy mindenki ilyen marha jónak látja ezt!!!!!!!”
 • 14. fortuna54 2009. március 18. 13:52
  „Profi sportoló pénzért,sok pénzért sportol.Nem györért,vagy a hazáért.Különben ki ismeri öt a világon?
  Ha Puskás öcsiröl lenne szó, az igen,ött még mindig ismerik a világon.”
 • 13. nasi12 2009. március 18. 02:27
  „Pálinger Kati megérdemelte volna akár ajándékba is, ám ez a tiszta játék kérem, nem kell itt mutyizni, kifizeti a valós vételárat aztán minden oké.
  Mégis csak a város nevét hírdette szerte a nagyvilágban.”
 • 12. Korrekt5 2009. március 17. 21:52
  „JAJ - JAJ MAGYARORSZÁG :((

  ....ugy mégis milyen alapon lölkeim?

  ...tett a Györért?.....Mit?

  ....ugrál a kapuban és ugy él mint a királynö, ez nem elég!?

  Hól a demokratikus egyonjoguság, hól vannak a fejlett EU-höz tartozó rendszabályok?

  Marad a balkán :((

  (nem csak róla van szó, ez csak egy picurka példa-)”
 • 11. csakazETO 2009. március 17. 18:59
  „Én is azt mondom, hogy ennyi kivételezést megengedhetünk neki!!!Világszerte elismert remek sportoló, ezt ne sajnáljuk tőle!!Ha megteheti, hogy a felmutatott eredményekre támaszkodhat, hát tegye, én is ezt tenném a helyében..mondjátok meg, ebben a helyzetben, hogy ti nem?Ő mégsem egy politikus, aki lopja a pénzt a néptől!!
  Én örülök neki!!
  Másrészt pedig ez magánügy,senkinek sincs köze hozzá, hogy mikor hol és mennyiért vesz épületet vagy akármit,de ha már nyilvánosság elé került...Semmi sem marad "titokban", úgy látszik.

  Hajrá ETO!!”
 • 10. pmfc 2009. március 17. 17:50
  „Kifizetti az árát, Győrben akar letelepedni a világ egyik legjobb kapusa. Örüljünk neki és legyünk büszkék rá... Hajrá Lányok!”
 • 9. Alexander 2009. március 17. 17:33
  „Szeretem Pálinger Katit. Szurkolok sikereinek, és ha ezt a telket akarja, hát vegye. Sőt akár licit nélkül is. A megjegyzésem csak annyi, ezeknek a sikereknek a nagy része amit felsoroltak, az nem győri színekben történt. Sőt, elég ellenséges viszonyban volt a győri közönséggel. De ez már a múlt, és csak a úgy megjegyeztem.”
 • 8. 56-os 2009. március 17. 17:19
  „Az a sanda gyanum hogy önagysága elöbb gondolt a saját zsebeire mint Györ városára.”
 • 7. petermeister 2009. március 17. 15:51
  „kikelet
  Szerintem sokan licitáltak volna, és talán magasabb ár is összejöhetne, ettől függetlenül azt gondolom, teljesen normális, ha egy önkormányzat igyekszik ilyen világklasszisokat, világhírességeket magához kötni. Én inkább abban bízom, hogy nem felejtik el kikötni azt, hogy: mindenképpen lakóházat és ne éttermet, benzinkutat, stb építhessen, illetve minimum 10-15 évig ne adhassa majd el!!! Ha ezeket kifelejtik, akkor szar az egész, és csak lopás a dolog. Ha komolyan gondolják a latelepedést, akkor legyen az tényleg komoly, és Kati írja alá ezeket a feltételeket.”
 • 6. kikelet_ 2009. március 17. 14:41
  „Függetlenül attól, hogy Kati nem tartozik a kedvenceim közé, szerintem teljesen ésszerű, ha (ingatlan)válságban a piaci árat kifizetőnek rögtön odaadják a telket (gyorsan mielőtt meggondolná magát :) ). Nem értem mit kell ezen csámcsogni, szerintetek hányan licitáltak volna még rá?”
 • 5. imre1964 2009. március 17. 13:49
  „A tisztelt kormánytagok milliokat lopnak leépítik az országot.
  Kati legalább tesz valamit Györért és az országot is népszerüsíti.
  Ennyi kivételezést megérdemel nem sajnálom tőle csak így tovább.
  Hajrá lányok.”
 • 4. Robi1970 2009. március 17. 12:15
  „Ajaj! Rá úgy látszik nem vonatkoznak a törvények. vagyis a kiskapuk megnyílnak számára. Szerintem amit tett eddig győrért, nem ingyen tette. Bizonyíték, hogy a csikkzsebből vágja ki alku nélkül a húszmilliót.
  Gratulálok!”
 • 3. Jazz8 2009. március 17. 10:58
  „Sokat tett már Kati Győrért! Remélem megszavazzák neki! :)”
 • 2. colomano 2009. március 17. 10:09
  „Hááát, ha van rá 20 milliód, felőlem mehet :)”
 • 1. osztógép 2009. március 17. 10:05
  „a szakmámban én is kiválót nyújtok, megbecsülnek, elismernek - de nem matyiznak rám otthon az szurkolók... akkor most én is vehetek licit nélkül önkormányzati telket???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos akart lenni a focista, mert nem játszhat

Labdarúgás - Megdöbbentő levelet kapott nemrég a megyei szövetség fegyelmi bizottsága, amelyben az… Tovább olvasom