Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Pajkos: Ezt egyetlen csapat sem viselte volna el

Pajkos Jánost felkértük, hogy értékelje a zöld-fehér gárda őszi produkcióját.

Igaz, már nem Pajkos János a Győri ETO FC vezetőedzője, ám a szakember irányította az elmúlt szezonban a Rába-parti együttest, amely jóval a várakozások alatt szerepelt. Így természetesen őt kértük fel, hogy értékelje a zöld-fehér gárda őszi produkcióját.

– Ugye nem tévedünk, ha úgy fogalmazunk: nem így tervezte az év elejét? – kérdeztük Pajkos Jánost.

– Természetesen nem, de már csak ilyen egy futballedző élete.

– Pedig nem is kezdődött rosszul a szezon Győrben. Győzelem a Honvéd ellen, s igaz, Újpesten kikapott, de a Szusza-stadionban jó meccset játszott az együttes, majd egy döntetlen következett Zalaegerszegen, aztán sikerült a megyei riválist, a Sopront legyőzni.

– Ahogy azt korábban is elmondtam, három héttel a bajnoki rajt előtt vettem át a csapatot, kész keretet kaptam, s általam csupán két játékos került az egyesülethez. Priskin akkor még az ETO labdarúgója volt, s olyan információkat kaptam, hogy Starkra már a negyedik fordulótól számíthatok. Előbbi Angliába igazolt, utóbbi pedig még most sem egészséges. Mindezek ellenére tényleg jól kezdtünk, bár akadtak problémák, hiszen kétszer egymásután ugyanabban az összeállításban már ekkor sem tudtam pályára küldeni a csapatot.

– Nyolc forduló után úgy nyilatkozott, ha az eredményességgel nem is, de ami Győrben elkezdődött, azzal elégedett. Ehhez képest a Vasas elleni vereség után a vezetők megbüntették a csapatot, s majdnem önt is.

– Nyilván fontos az eredményesség, de nem biztos, hogy jókor jött ez a fegyelmezés. Talán jobban figyelembe kellett volna venni, hogy rengeteg volt a hiányzó és sok volt a rutintalan, fiatal labdarúgó a csapatban. Ők például nagyon sok helyzetet hagytak ki, mert azt el kell mondanom, több olyan mérkőzést is játszottunk, amelyet a gólszerzési lehetőségeink alapján meg kellett volna nyerni. Persze a büntetés ugyanúgy, ahogy a kudarc vagy éppen a siker a futball része, a játékosoknak el kell tudniuk viselni.

– Miután tisztázódott minden, egy győzelem és két döntetlen következett. Úgy tűnt, sikerülhet a terv, vagyis úgy zárni az őszt, hogy tavasszal maradjon esély a dobogóért küzdeni. Ez tudjuk, nem jött össze, ráadásul a kupából is kiestek. Ön szerint miért?

– Ha sorba szedünk mindent, voltak olyan dolgok, amelyek befolyásolhatták volna a teljesítményt, de mégsem tették. Konténerekben öltöztünk, nem volt hazai pályánk, de mindez úgy érzem, nem volt meghatározó tényező. Ami viszont oka volt a gyenge szereplésnek, az a hihetetlen sérülésszéria, amit azt hiszem, egyetlen csapat sem viselt volna el. Szinte napról napra fogyott el a csapat, olyan játékosok sérültek meg, akiket nem sikerült pótolni. Vincze Ottó összesen négy mérkőzésen szerepelt nálam, nélküle irányító híján maradt a társaság. Zsók remek formában volt, amikor elszakadt a szalagja, s nagyon nagy érvágást jelentett Mátyus kiesése is, s akkor még nem említettem Hanák, Bank, Varga Róbert és Nyári sérülését. Az őket helyettesítők teljesítménye elmaradt az általam várttól, hiába dolgoztak a fiatalok jól az edzésen, élesben, talán a stressztől, talán a rutintalanságtól már nem úgy ment a játék. Úgy voltunk ezzel, mint az a diák az iskolában, aki órákon ugyan odafigyel, ám a dolgozata végül mégis elégtelen lesz.

– Sokan nem értették, hogy a meghosszabbított szezon utolsó összecsapása előtt mondott le. Miért kellett pont az Újpest-meccs előtt felállnia?

– Nem tudtam, mi lesz a már említett sérült labdarúgókkal, felépül-e tavaszra Vincze, Stark vagy éppen Mátyus. Szerettem volna, ha két játékost leigazolunk a téli szünetben, amire először rá is bólintottak a klubnál. Azonban később visszavonták ezt az ígéretet, nekem pedig át kellett gondolnom, hogy van-e értelme ugyanabba a hajóba beleülni s hasonló módon elkezdeni az új szezont. A döntésemet pedig már ismerik.

– A játékosok közül kikkel volt elégedett és kik voltak, akiknek a teljesítménye elmaradt a várttól?

– Ha ki kell emelnem, három futballistát említenék. Bajzát, Sztevanovic és Mátyus nem azt mondom, hogy hibátlanul futballoztak, de minden idegszálukkal a győzelemre törekedtek. Több olyan játékos akadt, akinek jóval nagyobb a tudása, mint amit mutatott, Banktól, a fiatal és tehetséges Granáttól és Szabó Zsolttól is sokkal többet reméltem.
– Pályaedzője, Klement István lett az új szakvezető. Mit gondol a döntésről és arról, hogy két játékost, Hanák Viktort és Tóth Pétert azóta szabadlistára tették.

– Ezek olyan döntések, amikhez tulajdonképpen már semmi közöm, ezért nem is szeretném kommentálni. A játékosokat sajnálom, de – és ezt is mondtam – a futball már csak ilyen. Idővel egyébként majd elválik, hogy jól döntöttek-e a csapat vezetői.

– Ön szerint mire lesz képes tavasszal az ETO?

– Úgy érzem, ha a sérültek rendbe jönnek, ez a csapat akár a dobogó környékére is odaérhet.

– Kapott-e már ajánlatot valamelyik másik csapattól?

– Igen, de nem az élvonalból, hanem a másodosztályból. Nem szeretnék kapkodni, egyelőre saját vállalkozásaimmal foglalkozom. Gondolom, elhiszi, nem fogok kétségbeesni csak azért, mert nem lehetek élvonalbeli edző. Egyébként hamarosan külföldi klubokhoz utazom, szeretnék tapasztalatokat szerezni a kinti munkáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újévkor a mesebeli Afrikában

Negyven évvel ezelőtt csodálatos utazásban lehetett része a Győri ETO csapatának. Tovább olvasom