Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Pair play-díj életmentésért Simone Moro olasz hegymászónak

Három kategóriában tíz sportember, illetve intézmény vehette át a párizsi UNESCO-palotában a 2001-es nemzetközi fair play-díjakat.
Az 1963-ban létrehozott, s 2000 márciusától Kamuti Jenő által vezetett Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) Simone Moro olasz hegymászónak ítélte a sportszerű cselekedetért járó Pierre de Coubertin-díjat, mert a Himalájában megmentett egy fiatal angol sportembert a biztos haláltól. Moro és csapata egy 8000 méter fölötti csúcs megmászására vállalkozott, s már majdnem elérte a célját, amikor S.O.S. jeleket fogott. Társai úgy ítélték meg, hogy nincs értelme a mentőakciónak, a szerencsétlenül járt hegymászó már biztosan meghalt. Moro azonban egyedül visszament, és életben találta a 200 métert zuhant Tom Moores-t. A csúcsot később nem tudta megmászni.

Ebben a kategóriában Irina Karavajeva orosz trampolinos, Craig Wightman máltai kenus, Fabio Ferroni olasz sportlövő és Toufik Lachemi francia kézilabdázó vehetett át diplomát.

A pályán és azon kívül tanúsított sportszerű, példamutató magatartásáért a Jean Borotra-díjat kapta Eusebio, a Benfica és a portugál labdarúgó-válogatott korábbi kiválósága, aki mind a mai napig a sportág "nagyköveteként" járja a világot.

Pályafutása elismeréseként az 1990-es évek egyik kiváló japán északi összetett-versenyzője, a tavaly visszavonult olimpiai és világbajnok Ogivara Kendzsi diplomát érdemelt ki.

A fair play szellemiségének terjesztéséért Willi Daum-díjat kapott Kipchoge Keino, illetve az általa alapított iskola. Az 1968-ban 1500-on olimpiai aranyérmes kenyai közép- és hosszútávfutó, többszörös világcsúcstartó egyrészt pályafutásával szolgáltatott követendő példát hazája fiataljai számára, másrészt humanitárius tevékenységével hívta fel magára a figyelmet. Több mint három évtizede feleségével együtt árvákat "fogad örökbe", illetve taníttat az általa létrehozott iskolában. A pár - szakemberek segítségével - mostanáig több mint 400 gyerekkel foglalkozott, közülük többen már egyetemre járnak és önálló életet élnek.

Diplomát ebben a kategóriában egy, a sportot szellemi tevékenységként is felfogó, speciális oktatási rendszerrel működő olaszországi iskola, valamint Markus Merk német játékvezető kapott. Utóbbi több alkalommal adott elő a fair play fontosságáról különféle szemináriumokon, az elismerésében ugyanakkor jelentős szerepe van annak is, hogy 15 éve szabadsága terhére Indiában gyakorolja "civil", fogorvosi hivatását, s emellett az ázsiai országban két iskolát, négy gyermek- és egy nyugdíjas otthont alapított.

Az ünnepségen jelen volt többek között Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Macura Koicsiro, az UNESCO főigazgatója és Adolf Ogi, az ENSZ főtitkárának sportügyekben illetékes tanácsadója.

Kamuti Jenő csütörtökön előadást is tartott. Mondandójának lényege az volt, hogy kizárólag a megfelelő nevelés és az oktatás révén dől el, kiből lesz jó, sportszerű, becsületes sportoló, míg a fair play egy magasabb erkölcsi értéket jelent.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klub-világranglista: élen a Real Madrid, 106. a Fradi

A három sorozatban is győztes Real Madrid lett a 2002-es esztendő legjobb klubcsapata a labdarúgás… Tovább olvasom