Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Ötvenperces kosárdráma – happy enddel

 Euroleasing- Orsi Sopron 83 Aix-en Provence 79 (12–20, 18–13, 21–12, 6–11, 12–12, 15–11) Sopron, Euroliga női mérkőzés, 1500 néző. V.: Banica (román), Mazic (szerb-montenegrói).
Az óriási tét miatt roppant idegesen kezdett a két csapat. Elkapkodott akciók, kihagyott ziccerek jellemezték a mérkőzés elejét. Az első kosárra több mint 2 percet kellett várni, ezt Kovacevic szerezte, egy szép tempó formájában az alapvonal közeléből. Ezt követően Lara Mandic hagyott ki két büntetőt. Négy perc elteltével már 6–0-át mutatott az eredményjelző, de a soproni csapat neve helyén Kovacevicé is állhatott volna. Időt is kért a francia együttes szenegáli edzője és ezzel megnyugtatta csapatát.
Tanítványai ezt bő fél percen belül szerzett két triplával jelezték, előbb az ausztrál Harrover, majd a fehérorosz Volnaja dobott egy-egy hármast, és ezzel kiegyenlített a vendégcsapat. Ez valósággal megbénította a soproniakat. A vendégek pedig a rövidzárlatot könyörtelenül kihasználták, elsősorban a csereként beállt Lacroix révén, akinek eredményes játékával 15–8-ra már az Aix vezetett.

Kellemetlen fordulat volt a kezdeti 6–0-ás hazai előny után... Hiába kért időt Hejková. Sajnos a játék képe a második negyed elején sem változott, s Volnaja kosaraival tíz pont fölé nőtt a francia együttes előnye. Kovacevic lecserélése után a negyed közepén Bieliková szerencsés, valamint Horváth ügyes kosaraival feljött az Orsi, amelynek feljavult a védekezése, a gallok középjátékosai pedig ezen a szinten több ziccert hagytak kihasználatlanul. Rövid időre aztán igazi Euroliga-fordulatszámra „pörgött fel" a találkozó. Zakaluzsnaja megkapta negyedik személyijét, az Orsi csapatát Horváth Zsuzsa tartotta versenyben. A félidő vége aztán ismét nem igazán látványosra, ám roppant izgalmasra sikeredett. Vesel révén egyenlített is a soproni csapat, de a félidő az Aix talán legjobbjának, Volnajának kettő plusz egyes akciójával és ennek megfelelően hárompontos francia vezetéssel zárult.


A második félidő Lesdema, illetve Vesel kosarával kezdődött, a két játékos egymást fogta... Az Aix kitámadózónája megzavarta az Orsit, a vendégek lelassították a soproni csapat játékát. Mandic viszont magára talált és az ő kosaraival 7 ponttal elhúzott a vendégcsapat. Ebben a szakaszban sem Kovacevicnek, sem Vajdának nem nagyon ment a játék, Horváth Zsuzsa tartotta a lelket az Orsiban.

Triplája után azonban az első 6 pont után „hallgató" Kovacevic újra hozzászólt a meccshez, és mivel közben Seres is betalált, fordított az Orsi. Ellenállhatatlanul kosaraztak a soproniak és Vesel, valamint Török révén újabb triplákat dobva 6 pontos előnyt szereztek. Ez nem tartott sokáig! Két perc elteltével Harrover és Mandic vezetésével fordított a vendégcsapat.

Nagyon rosszul dobtak ekkor a soproniak, ám Kovacevic azért a legjobbkor – jól! Triplájával visszaszerezte a vezetést az Orsi, Hejková a végjátékban pályára küldte Zakaluzsnaját. P is betalált, de utána kipontozódott. Hihetetlen izgalmak közepette, 3 másodperccel a vége előtt Vesel is kipontozódott, ez utóbbi után Lacroix – egypontos soproni vezetésnél – dobhatott büntetőket. Az elsőt bedobta, a másodikat nem. Hosszabbítás. Ebben aztán az izgalmak a tetőfokra hágtak, Banica bíró népszerűségi indexe viszont vagy két szinttel a pince alá süllyedt. A hosszabbításban a soproniak akcióból, a franciák pedig rendre büntetőből voltak eredményesek. Az Orsi kulcsemberei pedig tovább hullottak: kipontozódott Bieliková és Horváth is. Seres a legjobbkor dobott hármast, majd Mandic ajtó-ablak ziccert hagyott ki.

A hosszabbítás utolsó fél percében az Orsi 4 büntetővel jelezte, túljutott a rövid krízisen. Öt másodperc volt hátra a hosszabbításból és három ponttal vezetett az Aix. Kovacevic kapta meg a labdát, átvezette a soproni térfélen, beleállt egy triplába és bedobta. N’Dyae az őrület határán tombolt. Jött az újabb hosszabbítás. Ebben némi meglepetésre már az Orsi is dobhatott néhány büntetőt, ezeket Kovacevic és Seres rendre értékesítette is. A másik oldalon ekkor Lesdema tett sokat a versenyben maradásért. Végre Vajdának is beesett egy dobása, így 3 pont volt az Orsi előnye.

Aztán ő is kipontozódott, így öten maradtak a soproniak, a „fújás" alapján kérdéses volt, be is tudják-e fejezni ennyien... Nos, a Honti, Török, Kovacevic, Szlimák, Seres ötös hihetetlen bravúrt végrehajtva a közönség hathatós támogatása közepette a végjátékban – amelyben volt egy olyan Török–Honti akció, amelyre még a soproniak közül sem számított senki – a végletek végjátékában 4 ponttal legyőzték a számos nemzetközi klasszissal felálló francia alakulatot és tettek egy lépést a továbbjutás felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdei Zsolt a három legjobb között

Az amerikai ökölvívó szakírók igen erős félnehézsúlyú ranglistáján csupán Roy Jones Junior és… Tovább olvasom