Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Ötven év két sportágban

Pozsgai István labdarúgó és vezető is volt, tekében titkár és játékvezető, a két sportágban 50 éve dolgozik.

A miklósi pálya avatóján Pozsgai István (balra) és Palotai Károly.
Pozsgai István (70) élete nagy részét a sportban is töltötte. A mosonszentmiklósi születésű vezető a győri gépipari technikumban érettségizett, majd a mosonmagyaróvári mezőgazdasági gépgyárban helyezkedett el. A Kühnének – ez volt egyébként az egyetlen munkahelye – köszönheti, hogy két évet Csehszlová- kiában, négyet Dél-Jemenben, hármat pedig Algériában tölthetett tartós kiküldetésben.
A sporttal 1949-ben került közelebbi kapcsolatba szülőfalujában.

Ebben jelentős szerepe volt a nála hét évvel idősebb bátyjának, valamint az akkori iskolaigazgatónak, Sátoros Lajosnak. Már az év tavaszán a miklósi csapatban játszott – győri tanulmányai alatt rövid ideig az ETO-ifiben is szerepelt –, majd ezt követően megfordult Hegyeshalomban, az Aszódi Honvédban, a Kühne csapatában is. A forradalom évében, 1956-ban szerelt le a katonaságtól, s ettől kezdve egészen 1968-ig a Mosonszentmiklós csapatát erősítette.

– Labdarúgó-pályafutásom befejezése után voltam edző, intéző vagyis mindenes – kezdi visszaemlékezését Pozsgai István. – A sportegyesület 1989-ben választott meg elnöknek. Ténykedésem alatt a járási bajnokságból a megyei első osztályba kerültünk fel. Nagyon büszke vagyok arra, hogy mindezt – egy kivétellel – csak miklósi játékosokkal harcoltuk ki.

A megyei első osztályban való szereplésünket látva aztán jöttek a különböző beállítottságú vezetők, akik megfelelő anyagi forrással rendelkeztek ahhoz, hogy idegen játékosokat hozzanak a hazaiak helyett. Meg is lett az eredménye, egyszer fent, aztán lent volt a csapat. Az elmúlt esztendőben megszűntek a támogatások, szétesett a csapat, és eggyel alacsonyabb osztályba került. Több esetben nem értettem egyet az akkori vezetők intézkedéseivel, ezért jobbnak láttam, ha megválok az egyesülettől. Bár többen marasztalni próbáltak, de ezentúl csak a „Mese" drukkere leszek.

Pozsgai István persze nem szakadt el a labdarúgástól, sőt, a későbbi években még sportágat is váltott.
– Amikor az egyesület vezetőségéből távoztam, a mosonmagyaróvári körzeti labdarúgó-szövetség munkájába kapcsolódtam be. Most éppen titkárként dolgozom. Az Óvár környéki öregfiúk-bajnokság, valamint a kispályás női bajnokság felelőse vagyok. Ezenfelül a tekeszövetség titkári teendőit is végzem tizenöt éve. Majdnem minden hétvégén tekemérkőzést vezetek az NB III-ban szereplő környékbeli csapatoknál. Büszke vagyok arra, hogy azon kevés sportemberek közé tartozom, akiknek az élete két sportággal is összeforrtt. Addig szeretném folytatni, míg erőm és egészségem engedi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Gál érmes lehet

Szombattól megkezdődik a nagyüzem az olimpián, és magyar idő szerint délelőtt fél tizenkettőkor a… Tovább olvasom