Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Öttusa: legendás kapitány, régi sikerek

Egy időben magyar öttusapápának is hívták a győri Magyar Vilmost, aki napjainkban 84 éves. Egészségi állapota miatt nem biztos, hogy kilátogat a masters-világbajnokságra.
Magyar Vilmosnak óriási szerepe volt abban, hogy Győrött évtizedeken át volt magas színvonalú öttusasport.

„Az ötvenes években, egészen pontosan 1954-ben hoztuk létre a Győri Magasépítő öttusaszakosztályát, amely később a vállalat átalakulásával együtt GYÁÉV néven szerepelt – mondja Magyar Vilmos. – Előbb a férfiaknál Pál Ferenc és Vincze Csaba révén, aztán a nőknél is szép eredményeket értünk el, ezek felsorolásához egy újságoldal is kevés lenne."

A hetvenes években megpróbálkozott a női öttusa meghonosításával is, ám a szövetség vezetése nem támogatta az elképzeléseit, így a tanítványai Győrben hiába győzték le az NSZK válogatottját, a gyengébb nem egy időre kimaradt az öttusa vérkeringéséből.

A nyolcadik X környékén még vívást oktatott.
A nyolcadik X környékén még vívást oktatott.


„A nyolcvanas évek közepétől jöttek a sikerek, már nemcsak itthon, hanem külföldön is megmutathattuk a tudásunkat – folytatja Magyar Vilmos. – A nőknél akkoriban Győrben volt a sportág krémje, valószínű, ezért is lettem én a szövetségi kapitány. Büszke vagyok a világbajnoki címekre, a győzelmekre és arra, hogy Győrben két alkalommal junior-vb-t rendeztünk, amelyeket megnyertünk. A budapesti felnőtt-vb-n ezüstérmesek lettünk úgy, hogy a sorsoláskor rossz lovakat húztunk, akadályokat vertünk így, és minimális hátránnyal végeztünk a lengyelek mögött."

A GYÁÉV megszűnése után a megyeszékhelyen főszponzor nélkül maradt az öttusa, így a kilencvenes évek elején Győr lekerült a sportág térképéről.

„Egy ideig még megpróbáltam életben tartani az öttusát. Elmentem az akkori városvezetéshez is, hogy valamennyi pénzzel segítsenek bennünket. Az volt a válaszuk, Győrnek nem kell az öttusa. Ez volt a legnagyobb pofon, amit életemben kaptam."

Magyar Vilmos még nemrégiben is vívásra oktatta a fiatalokat, napjainkban azonban már csak ritkán hagyja el az otthonát. Nyolcvannégy évesen is nehezen viseli a tétlenséget...

„Fájnak a lábaim, el van törve a bordám, ha befejezzük a beszélgetést, akkor orvoshoz indulok – említi végül az egykori legendás kapitány. – Az egészségi állapotom valószínű, nem engedi, hogy kimenjek a masters-vb-re, de azért szorítok majd a résztvevőknek."hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krasznai-kupa: soproni győzelem

A házigazda MKB-Euroleasing Sopron női csapata magabiztosan verte a Szekszárdot a Krasznai-kupa… Tovább olvasom