Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Öt műúszó egy családban

Győrben él egy család, amelynek valamennyi nőtagja a műúszás szerelmese.

A győri Balázs lányok kellemes színfoltot jelentenek a sportágban.
Balázs Orsolya (6 éves), Balázs Zsófia (12), Balázs Anna (15), Balázs Krisztina (16) és Balázs Eszter (17) a medencében is hódol szenvedélyének.

A műúszás körülbelül tíz éve terjedt el Magyarországon. A sportág legjobbjainak az oroszok számítanak, akik egyébként a balettművészetben is az élen járnak. A két dolog ugyanis szinte elválaszthatatlan egymástól.

A győri lányok édesanyja, dr. Losonczi Rita elmondta: gyermekei is először a balettal ismerkedtek meg, majd következett a néptánc és végül a műúszás. Az, hogy mellette zenét is tanulnak, már csak hab a tortán.
„ Mindenképpen előnyt jelent, hogy a gyerekek korábban balettoztak – mondta a doktornő. – A vízben, ahol egyébként a mozdulatok sokkal nehezebbek, mint a szárazföldön, ezt jól tudják kamatoztatni.

A koreográfiát először a vízparton próbálják el, utána következik a medence. A kísérőzenét az edzőnők közreműködésével saját maguk választják ki, amelyet a víz alatt is hallanak a beépített hangszórók vagy a vízbe ereszthető egyéb hordozható eszközök segítségével. A sportágat amatőr szinten én is kipróbáltam és bátran állíthatom: hatalmas odafigyelésre és koncentrációra van szükség ahhoz, hogy a versenyzők minél több pontot kapjanak a bíróktól."

A lányok a Győri Vízisport SE műúszószakosztályának keretein belül sportolnak. Anna és Krisztina februártól várhatóan átigazolnak és Budapesten, a Főnix SE színeiben folytatják pályafutásukat. A fővárosban járnak gimnáziumba, ezért tűnik célszerűnek a klubváltás. Így az a különös helyzet állhat elő, hogy a testvérek egymás ellenfelei lesznek a bajnokságban.

„ Szó sincs erről – mondta az édesanya. – Az egész sportágban talán az a legszebb, hogy a sportolók között nincs komoly rivalizálás. Sőt, olyan is előfordult már, hogy a kétnapos versenyeken az ellenfél szülei ajánlottak fel számunkra szálláslehetőséget."

A lányok közül leginkább a két rangidős, Krisztina és Eszter vállalkozik arra, hogy néhány mondattal kiegészítsék az elhangzottakat. Tőlük tudom meg, hogy Magyarországon Győrön kívül mindössze Pécsett, Budapesten, Székesfehérváron és Monoron működnek műúszószakosztályok. A kötelező gyakorlatok mellett úgynevezett zenés kűröket is bemutatnak a versenyeken. Fontos, hogy a csoportos mozdulatok ritmusra legyenek összehangolva.

Dr. Losonczi Rita elmondta, sikerült oktatónak megnyerniük Demcsák Ottót, a Győri Balett jeles művészét, akinek a segítségével februártól tovább javulhat a gyerekek mozgáskoordinációja és a kűrök koreográ- fiájának kitalálásában is segíteni fog.

Arra kérdésre, hogy mi az elsődleges cél a műúszással, az édesanya így válaszolt: „Nem az eredmények számítanak. Az iskola és a zenetanulás mellett a legfontosabb dolognak azt tartom, hogy a gyermekeim vízbiztonsága és mozgáskultúrája javul a sport által. Persze az sem mellékes szempont, hogy az edzéseken baráti, jó hangulat uralkodik. A lányok szeretnek ide járni és az edzőiket is kedvelik. Nekem, az édesanyjuknak ennél több nem kell. Látom, hogy jól érzik magukat és ez a legfontosabb."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hajóban eveznek

Jól sikerült a tavalyi szezon a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub néhány versenyzőjének. Tovább olvasom